Suština vs. Forma: Ove popularne knjige kriju mnogo više od lepih korica

Tekst: Maja Bunčić

Da, zaista služe kao dekorativni element, ali neke ćete listati iznova i poklanjati prijateljima.

Iako ih danas ima pregršt, ponajviše na temu mode, dizajna, arhitekture i umetnosti, njihova definicija i dalje je nepromenjena: sofisticirano dizajnirane knjige koje se uglavnom čuvaju na stolu u dnevnoj sobi ili u biblioteci i služe kao ukrasni predmet za prostor. Samo ukoliko niste posedovali jednu od ovih „luksuzno dizajniranih knjiga lepih korica“, shvatićete ovu zastarelu definiciju kao pravilo.

Kada se uopšte prvi put pojavila ova vrsta knjiga?

Coffee table knjige potiču iz tridesetih godina prošlog veka kada su bile poznate kao „livre d’artiste“, odnosno umetničke knjige. U to vreme, umetnici bi stvarali posebne edicije svojih dela koje bi se štampale na visokokvalitetnom papiru, sa posebnim vezama i čuvale kao jedinstveni kolekcionarski primerci. Bile su izueztno skupe i dostupne samo bogatim kupcima. Nakon Drugog svetskog rata, coffee table knjige postaju dostupnije i popularnije. U ovom periodu pojavili su se novi oblici izdavaštva i tehnologije štampanja koje su omogućile proizvodnju luksuznih knjiga u većim serijama po pristupačnijim cenama.

Šta je coffee table knjige učinilo popularnim?

Prvenstveno luksuzno iskustvo koje pružaju, te prikazivanje estetske vrednosti u jedinstvenoj formi. Vremenom, postale su sinonim za status i prefinjenost, a mnogi ih koriste kao način da pokažu svoj osećaj za ukus i stil.

Zašto je ova vrsta knjiga ipak više od lepih korica?

Dizajnirane da pruže bogatstvo vizuelnih podataka, često u kombinaciji sa zanimljivim tekstovima i analizama. Ove knjige nisu samo lepe, one pružaju i dublji uvid u određenu temu. Mogu biti odličan izvor inspiracije za ljude koji se bave umetnošću, dizajnom i drugim kreativnim oblastima. 

U nastavku otkrivamo koji su naslovi poželjni na svakom stolu i polici!

Smatra se apsolutnim klasikom. Knjiga sadrži preko 300 stranica najznačajnijih naslovnica Vogue magazina od 1892. godine do danas. Predstavlja vizuelnu istoriju mode kroz naslovnice koje su inspirisale generacije.

 

Ova knjiga sadrži objašnjenja simbola iz različitih kultura i religija, a popularna je među ljubiteljima umetnosti i filozofije

U pitanju je priču o modnoj kući Dior i njenom uticaju na modnu industriju. Sadrži preko 300 stranica koje su posvećene najznačajnijim kreacijama, detaljima o proizvodnom procesu i umetničkim radovima koji su inspirisali Diorove kolekcije.

Knjiga sadrži portrete i priče ljudi iz Njujorka, a proslavila se na društvenim medijima. Otkrijte zašto.

U pitanju je referentni vodič za umetnost koji sadrži informacije o 500 najznačajnijih umetničkih dela u istoriji. Svako delo propraćeno je detaljnim objašnjenjima i slikama.

Unutar ovih korica nalaze se portreti pasa sa svih strana sveta i njihove priče, izuzetno je popularna kod ljubitelja životinja.

Iako izdata sada već davne 1998. godine sadrži sve što treba da znate o modi, dizajnerima, trendovima i istoriji mode na više od 500 strana, sa preko 1000 ilustracija i fotografija, što je čini vrednim dodatkom za svaku kolekciju. 

Kao što naziv sugeriše, knjiga sadrži 1000 fotografija stolica iz različitih vremenskih razdoblja. Čitaocu daje vizuelni pregled istorije dizajna stolica, kao i izvanredne fotografije koje su bile inspiracija za mnoge dizajnere širom sveta. 

U ovoj knjizi mogu se naći najbolje fotografije objavljene u čuvenom magazinu National Geographic tokom proteklih 125 godina. Izdanje je na ceni zbog visokog kvaliteta fotografija i autentičnog pregleda sveta kroz formu fotografije.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI