Fenomen zvani K-pop: oluja u muzičkom svetu

Tekst: Milena Veselinović

Da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da je prošlo 12 godina od kako je Gangnam Style, čuvena pesma koja je oborila Youtube rekorde, ispisala istoriju i zauvek promenila muzičke tokove?

Putanja Kpop-a ka globalnom uspehu ne može se spomenuti bez ikoničnog trenutka kada je satirična pesma južnokorejskog izvođača Psy-a, sa svojim zaraznim ritmom i nezaboravnim plesnim pokretima, postala prava YouTube senzacija, obarajući rekorde. To je pesma koja je prva u istoriji ove platforme dostigla milijardu pregleda, samo 150 dana od prvog emitovanja. Viralni hit nije samo dokazao snagu digitalne ere u širenju trendi muzike, već je i postavio K-pop na globalnu scenu kao ozbiljnu silu. Ujedno, Youtube je do pojave Gangam Style koristio jedan sistem merača ali nakon što je ova pesma premašila taj limit, urađeno je ažuriranje platforme kako bi merač uopšte mogao da nastavi sa računanjem pregleda.

Zaronite u K-pop univerzum, gde vas očekuje neiscrpna energija, zarazni ritmovi i porodična atmosfera koja je osvojila srca slušalaca širom planete. Ovaj pravac u svetu predvodi boy bend BTS, čija popularnost probija sve rekorde, uključujući i nominacije na dodeli Gremi nagrada u tri različite kategorije, dok su istovremeno najslušanija grupa u istoriji Spotify-a.

Od Gangnam Style do dominacije – zašto je K-pop tako privlačan?

Na horizontu Južne Koreje pojavio se još tokom ’90-ih, ali je u godinama potom postao senzacija koja je uzburkala širu scenu. Ova dinamična sila svojim šarenolikim spektrom zvukova i vizuelnog identiteta, nije samo zauzela vrhove top-lista, već je iz temelja promenila percepciju popa. To nije samo žanr, nego je ujedno talas koji spaja modu, ples i video produkciju u jedinstvenu umetničku formu koja hipnotiše. Intenzivne, perfektno sinhronizovane koreografije, puno boja i kostima, makeup on point, studio efekti, atraktivni vizuelni identiteti, hibridni zvuci repa, popa, r’n’b, catchy bitova, i tekstovi koji kombinuju korejski jezik sa engleskim, sve ovo čini stil privlačnim pripadnicima različitih generacija. I zaista, K-pop je potpuno drugačiji od svega što ste do sad imali prilike da čujete. Ono što ga čini posebno intrigantnim jeste njegova sposobnost da prenese poruke i vrednosti koje rezonuju sa omladinom, često promovišući pozitivnost, mentalno zdravlje, samopouzdanje i međusobno razumevanje.

Da li je K-pop popularan u Srbiji?

Ako je suditi po facebook grupama i fan stranicama, itekako jeste! Ruku na srce, možda ovde nije dostigao isti nivo popularnosti kao u nekim delovima sveta, ali rastući broj fanova pokazuje da je njegov uticaj prisutan. Kada smo istraživali koliko se za K-pop ovde čulo, reakcije su bile različite, od totalne neupućenosti do potpune oduševljenosti, što ukazuje na širok spektar prijema ovog fenomena. K-pop je, bez sumnje, pronašao svoje mesto u srcima mnogih, donoseći osvežavajuću promenu na muzičkoj sceni Srbije, a ljubitelji sigurno znaju da ovde postoji i Kpop shop koji je njihove albume učinio dostupnim i na našem tržištu.

Lista hitova i najpopularnijih izvođača

Nigde kao u K-pop muzici nije popularno biti deo grupe! Ovde je sve u zajedništvu i muzičkoj supermoći. Ono što je specifično je da se novi bendovi pojavljuju na mesečnom nivou, a kada ih javnost zapazi, nastupaju zajedno po 10 godina nakon čega članovi nastavljaju solo karijere ili prelaze u glumački svet. Ono što su za zapadnu kulturu bile Spice Girls, Pussycat Dolls, NSYNC, Backstreet Boys, One Direction, sada su Blackpink, Red Velvet, Momoland, Twice, Wonder Girls, ili kod boy bendova Dong Bang Shin Ki, BTS, Seventeen, Super Junior, iKon. Tu su i solo artisti Taeyeon, IU, Taemin, BoA, celebrity lista je podugačka. Izdvojili smo neke od najslušanijih hitova poslednjih godina:


Uspon K-pop pravca doprineo je ne samo većoj popularnosti korejskog jezika i kulture, već je i inspirisao nove generacije umetnika i fanova da preispitaju i prošire svoje horizonte. Bendovi kao što su BTS, Blackpink, EXO, i Red Velvet ne samo da dominiraju top-listama, već svojim radom doprinose širenju kulture i jezika, promovišući raznovrsnost i razumevanje. Beskrajnim inovacijama, K-pop je osvojio svet i postavio nove standarde. Kroz univerzalnu privlačnost i sposobnost da premosti razlike, on simbolizuje novu eru globalne povezanosti kroz umetnost, koja dokazuje da muzika zaista nema granica.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI