Studio Brajak Vitberg – spoj purističkog dizajna i eklektike

Tekst: Jelena Milovanović
Ako je slika namenjena gledanju, a moda bi trebalo da se nosi, nameštaj je namenjen da se uz pomoć njega živi – vidi, radi, sedi, spava… On komunicira naše navike i estetiku na poseban način doživljaja prostora. 

Nameštaj koji već nekoliko godina okupira pažnju javnosti svojom purističkom formom i eklektičnim dizajnom potpisuje Brajak Vitberg. Ovaj slovenački umetnički i dizajnerski studio, koji su osnovali arhitekte Robert Bijelić i Petra Brajak 2019. godine, za ovo kratko vreme je uspeo da zaintrigira javnost i predstavi komade nameštaja koje su svi poželeli u svom domu, pa i najpoznatija plavuša na svetu Barbie. U filmu koji je već napravio svetsku pomamu, lampe Brajak Vitberg krase Barbie spavaću sobu. 

Kako biste opisali svoj stvaralački stil i proces?

Glavna filozofija našeg brenda je da se ne opterećujemo trendovima i da slušamo svoju vlastitu inspiraciju. Puno energije dajemo na to da probamo biti što opušteniji u našem stvaranju… Isto nam je bitno da iza svakog dizajna stoji neka naša lična priča. Volimo biti pomalo ekscentrični, kako u dizajnu tako i u samoj prezentaciji našeg dizajna. Volimo boje ali i sve prirodne materijale i ne vidimo nikakvih ograničenja u njihovom spajanju. 

Odakle crpite inspiraciju?

Puno našeg dizajna je inspirisano umetnošću, modom, arhitekturom… Jako puno putujemo i družimo se, volimo život i tražimo inspiracije u svakodnevnom vizuelnom aspektu. Naravno, imamo puno omiljenih dizajnera, arhitekata, umetnika koje pratimo i čije kreacije poštujemo i inspirisani smo time. Volimo se vraćati u godine ’60, ’70, ’80, ’90 i pronalaziti tamo inspiraciju. Često se inspirišemo nekim periodom ali na svoj način interpretiramo određenu stvar.

Do sada smo od vas viđali lampe i stolove, da li su u planu neki drugi komadi nameštaja?

U našim mislima se stvara hiljade opcija i ideja, tako da ćemo sigurno dizajnirati i neke nove komade nameštaja osim lampi i stolova. Dug je put od same ideje, prototipiranja, izrade, pažnje i detalja do realizacije. 

Kojim pravilima se vodite pri uređenju svog životnog prostora?

Tu smo malo različiti a zato i odličan stvaralački tandem. Petra voli više organizovan prostor, gde svaka stvar stoji na svom mestu sa svojim smislom, boje se uklapaju, dok Robert voli bogate prostore sa puno materijala, boja i života bez velikih pravila. Često menja prostor u kojem živi, meša antikvitetne komade sa Brajak Vitberg nameštajem. Negde na sredini toga nalazi se naš zajednički rad koji je zato i potpun. 

Šta je prioritet: dizajneri postavljaju trendove ili implementiraju trendove u svojim projektima? Kako se formiraju trendovi u dizajnu enterijera?

Mislimo da nema nekih pravila u dizajniranju nameštaja. Svaki stan ili kuća, svaki prostor ima svoju ličnu notu po kojoj se unutrašnji dizajn prilagodi, na kraju krajeva klijent je osoba koja taj prostor i konzumira. U jednom prostoru možeš videti stari komad nameštaja u kombinaciji sa novim i to izgleda zajedno super. Mada, arhitektura, dizajn, moda i umetnost su oduvek međusobno povezani, tako da se jedni drugom spontano prilagođavaju. 

Čime se rukovodite prilikom kreiranja linije nameštaja?

Pri početku kreiranja i izrade uvek  se držimo toga da je u produkt utkan naš DNK. Dizajn i estetski izgled ključan su faktor koji privlači kupce koji vole collectable nameštaj. Stil, boje, materijali i oblici važni su da se nameštaj istakne na tržištu. Naravno, tu moramo napomeniti da kvalitet i izrada moraju biti apsolutno vrhunski da bi postigli zadovoljstvo kupaca, i na kraju da komad bude fukcionalan i praktičan za svakodnevnu upotrebu.

Poznato je da slavne ličnosti iz Hollywood-a vole vaš dizajn, a kako domaće tržište reaguje na vaš uspeh?

Mislimo da je domaće tržište jako ponosno na nas i dopada im se naše stvaranje. Možda sama kultura furniture dizajn u ovoj regiji nije toliko “bogata” ako uporedimo sa Italijom ili Francuskom, tako da nismo ni sami navikli da se akcenat stavlja na nameštaj. Verujemo da ćemo sa godinama i to unaprediti. 

Šta je za vas individualizam nad konformizmom?

Za nas, individualizam nad konformizmom u dizajnu i oblikovanju nameštaja predstavlja pristup koji naglašava originalnost i jedinstvenost u svakom kreiranom komadu. Konformizam može dovesti do standardizacije i masovne proizvodnje, individualizam teži stvaranju posebnih i personalizovanih komada nameštaja koji odražavaju ličnost i stil svakog klijenta. Kroz naš rad puno više se susrećemo sa izradom nameštaja za individualne želje klijenta. Tu imamo mogućnost da eksperimentišemo sa različitim materijalima, oblicima i stilovima kako bi stvorili jedinstvene komade koji se ističu i donose poseban doživljaj prostoru u kojem se nalaze. Oni su potpisani našom kreativnošću ili autentičnošću. Konformizam može biti praktičan i ekonomičan u nekim situacijama, individualizam u dizajnu nameštaja omogućava nam da iskažemo svoju jedinstvenost i stvorimo prostor koji odražava naš identitet. To je, po našem mišljenju, izuzetno važno jer nam naš dom pruža udobnost, inspiraciju i osećaj pripadnosti, a individualizam u dizajnu nameštaja može nam pomoći upravo u tome.

Foto: Art & design studio Brajak Vitberg 

POVEZANE VESTI