Ovacije za Ferrari- film o kojem će se dugo pričati

Tekst: Ivona Lekan

Opojna, zamršeno mračna i zanosno upijajuća trkačka drama nagrađena je šestominutnim ovacijama na Venecijanskom festivalu, pojačavajući nestrpljenje oko bioskopske premijere.

Prve misli kada neko pomene Ferrari su gotovo uvek – kultni crveni automobil, zaglušujući zvuk motora i brzina koja se trka sa svetlošću. Upravo ove asocijacije su verovatno većini bile prve na umu kada su čuli za nov film režisera Michaela Manna, međutim, ovo filmsko ostvarenje je mnogo više od pukog prikaza brzih automobila.

Ljubav, bankrot, inat i strast

Napete, impresivne i zaglušujući glasne trkačke scene na uzbudljiv i neizvestan način ispreplitane su sa emotivnim potresima Enza Ferrarija sa kojima se suočava balansirajući između žene, ljubavnice, bankrota i smrti sina. Smešten u 1950-im, film nam zapravo predstavlja legendu iz drugačijeg ugla – kao zabrinutog čoveka koji traži izlaz.

Enzo ne traži samo izlaz iz bankrota koji je postajao sve izvesniji kako su ga početnici iz Maseratija počeli nadmašivati, već traži i pobedu, traži način da umiri svoju ogorčenu ženu Lauru i način da oda priznanje svojoj ljubavnici Lini koja mu je rodila sina nakon što je njegov sin iz braka sa Laurom tragično preminuo.

Zbog svega ovoga, film Ferrari prevazilazi očekivanu trkačku, i postaje uzbudljiva životna drama koja nam pruža neverovatan uvid u najintimniji svet legende automobilizma.

Ko glumi?

U filmu čija je jedna od fokusnih tačaka odluka da se Ferrari vozila uključe u ozloglašenu drumsku trku Mille Miglia, glavna uloga Enza Ferrarija pripala je Adamu Driveru, dok njegovu ženu Lauru igra Penelope Cruz. U sporednim ulogama su Shailene Woodley, Gabriel Leone, Sarah Gadon, Jack O’Connell, Patrick Dempsey i Giuseppe Bonifati.

Za genijalnu kostimografiju u filmu odgovoran je kostimograf Massimo Cantini Parrini, koji je dva puta nominovan za Oskara. Na svetskoj premijeri na Venecijanskom filmskom festivalu, ovacije i aplauzi za Ferrari ostavile su Adama Drivera – koji nam je poznat iz filma „House of Gucci“ – sa suzama u očima, a nas u iščekivanju bioskopske premijere koja je zakazana za 25. decembar 2023. godine.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI