Ne možemo da pomislimo na plažu, a da ne pomislimo na njene kupaće – Nina Karlavaris!

Tekst: Jelena Milovanović
Njeno ime je simbol za eleganciju, seksepil, besprekoran dizajn i pre svega humanost.

Ova lepa Novosađanka leti nam donosi kupaće kostime bez kojih ne možemo zamisliti leto, a zimi čizmice koje nosimo iz sezone u sezonu. Lakim koracima, svojim bezvremenim dizajnom nam se uvukla pod kožu, a njeno veliko srce i zalaganje za sve napuštene pse učinili su je miljenicom društvenih mreža. Dokaz da nije sve u modi, već i u nesebičnom davanju za one čija prava često zaboravljamo, je Nina Karlavaris, dizajnerka čija se emocija iskazuje kroz dizajn. Ovog leta predstavlja nam kolekciju kupaćih kostima koja slavi ženstvenost, odvažnost i autentičnost.

1. Kako bi opisala svoju najnoviju kolekciju kupaćih kostima?

S obzirom na to da je kolekcija osmišljena u tri lejera: Flora, Fauna i Aqua, a sve tri inspirisane drugačijim aspektom džungle, ne bih mogla dati kratak odgovor na ovo pitanje. Ali kad bih morala da skratim u tri reči to bi bilo: veselo, hrabro i sexy. 

2. Kakvu ženu si imala na umu u stvaralačkom procesu nove kolekcije?

Veselu, hrabru i sexy.

3. Šta je to na čemu uvek insistiraš kada je dizajn u pitanju?

Volim kombinacije jarkih letnjih boja, zatim nezaobilazni animal print, zemljane boje i svakako jednobojne modele. Ali ispred svega toga je ono krucijalno – udobnost. 

4. Da li postoji neki konkretni izvor iz kog crpiš inspiraciju za svoje modele?

Ne, puno je izvora i svaki put se i sama iznenadim mestima, situacijama, snovima, ljudima, životinjama ili prilikama gde nađem inspiraciju. Insipiracija je zaista u svemu. 

5. Možeš li izdvojiti svoj omiljeni model ove sezone?

Da, to je Snake jednodelni kupaći kostim.

6. Pošto trenutno živiš u Sloveniji, možeš li povući paralelu izmedju srpske i slovenačke modne scene?

U Srbiji je i dalje renesansa modnog dizajna na svakom nivou i imamo neku nepresušnu stvaralačku energiju i polet. Slovenačka scena je više alternativna, nekonvencionalna i apstraktna. Razlikuju se, ali ih spaja suština – kreativnost.

7. Šta je to što ti daje motivaciju da nastaviš da stvaraš?

Moja suština je u stvaranju, život je moja motivacija. 

8. Koliko je privatni život u korelaciji sa stvaralačkim procesom?

Prožimaju se. Nekad iz najdubljih tuga izvučem lepe stvari, i obrnuto. Postoji jedna lepa rečenica: Making beautiful things out of all the ugly things I’ve been through. I sigurno da svaka moja lična emocija ima odjek i u stvaralačkom procesu. Lepe emocije udvostručujem, a ružne pravim lepim. 

9. Do sada si udomila više pasa, koliko je za tebe bitno da dajemo svoj doprinos sredini u kojoj živimo?

Jedna od najbitnijih misija u mom životu je da probudim svest kod ljudi o tome koliko je važno i humano pomoći drugom živom biću koje nema pravo glasa.

P.S. #adoptdontshop 

10. Šta je za tebe individualizam nad konformizmom?

Sloboda.

Foto: Nina Karlavaris

POVEZANE VESTI