Modne izložbe koje će se pamtiti u 2023. godini

Tekst: Maja Bunčić

Evo razloga da ove godine konačno prelomite i posetite metropole koje ste oduvek želeli.

Koliko godina unazad obećavate sebi to dugo željeno i odveć zasluženo putovanje u Njujork, Pariz i London?

Ako vam je potreban još jedan razlog koji će da vas pokrene, onda neka to bez daljnjeg bude jedna od ovih fenomenalnih modnih izložbi sa našeg spiska.

700.000 ljudi koje je te 2019. tokom perioda od sedam meseci posetilo izložbu  „Christian Dior: Designer of Dreams“ u londonskom V&A muzeju, može da vam potvrdi kako je ovo jedno od iskustava koje će zasigurno zauvek pamtiti. Naime, upravo ova modna izložba smatra se jednom od najposećenijih ikada.

Bilo da se radi o želji da se razume istorija kroz odeću ili o želji da se pobegne u fantaziju koju umetničke forme krojeva mogu da stvore – čarolija složenih vezova, neprikosnovenog dizajna i inovativnih silueta uživo i izbliza, razlog su zbog koga su upravo modne izložbe događaj koji ćete pamtiti.

Dozvolite modnoj magiji da vas opčini kroz sledeće izložbe:

Muzej čipke i mode, Kale – Francuska

Izložba Yves Saint Laurent: Transparentnost trajaće od 24. juna do 12. novembra, i prikazaće više od šezdeset predmeta iz zbirki Fondacije Piera Bergéa – Yvesa Saint Laurenta i samog muzeja, kako bi se istaklo koliko je kreator uspeo ‘da preokrene kodeks o otkrivanju ženskog tela’.“

Muzej mode i tekstila, London – Velika Britanija

Izložba Andy Warhol: Tekstil traje do 10. septembra i prikazuje više od 45 Warholovih šara za tekstil iz 1950-ih i ranih 1960-ih godina, prikazujući niz prepoznatljivih formi šarenolikih predmeta, uključujući sladolede, jabuke u karamele, dugmiće raznolikih boja, isečene kriške limuna, bavarske kifle i klonove koji skakuću, izložene kako u vidu dužina tkanina, neke u više boja, tako i u vidu odevnih predmeta.

The Metropolitan Museum of Art, Njujork – USA

Izložba Karl Lagerfeld: Linija lepote traje svega dva meseca od 5. maja do 16. jula, ali prikazuje mnogo: kompletan“kreativni proces modnog genija, evoluciju njegovih dizajnerskih rešenja i večni uticaj na modu“ ovog kreativnog maga. Na izložbi će biti prikazano oko 150 komada odeće uz prateće skice koje prezentuju kompleksan kreativni proces stvaranja.

Muzej dekorativnih umetnosti, Pariz – Francuska

Retrospektivna izložba „Iris van Herpen“, koja će se održati od 29. novembra 2023. do 28. aprila 2024. godine, spaja modu, savremenu umetnost, dizajn i nauku i obuhvata osam tema koje identifikuju „samu srž“ opusa poznate dizajnerke.

Victoria i Albert muzej, London – Velika Britanija

Izložba Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto u periodu od 16. septembra tekuće godine do 28. februara 2024. prikazaće Chanel viziju mode koja je promenila industriju tokom prošlog veka i ostavila trajan uticaj na dizajniranje odeće. Prikazaće više od 300 kreacija legendarne francuske modne kuće, od ranih radova do najnovijih kolekcija. Kao i Gabrielline inovativne pristupe dizajnu koji su pomogli u oblikovanju moderne mode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI