Kako da prepoznate da li imate simptome osetljive kože, i koji proizvodi vam mogu pomoći da je zaštitite i smanjite iritacije

Tekst: Milena Veselinović

Verovatno ste se barem jednom susreli sa ovim problemom i zapitali kako da mu stanete na put i brzo sanirate neprijatan problem.

Niste jedini, a neka istraživanja pokazuju da čak 70% populacije smatra da ima osetljivu kožu, iako je samo mali deo zapravo izložen hroničnim dermatološkim reakcijama poput ekcema ili rozacee. Kako onda razlikovati pravu osetljivost od prolazne iritacije? Važno je naučiti da prepoznate određene simptome i kako da na njih reagujete.

Prepoznati problem je pola rešenja

Prvi korak je razumevanje šta vaše telo pokušava da vam poruči. Uobičajeni simptomi su osećaj suvoće i zatezanja, crvenilo i iritacija koji se javljaju neposredno nakon upotrebe određenog proizvoda, kao i pojava sitnih osipa ili peckanje pri nanošenju kozmetike ili bez nje. Ako imate neprijatan osećaj prilikom korišćenja određenog proizvoda, onda je definitivno veme za promene u vašoj rutini!

Izbegavajte iritanse, potražite sastojke koji jačaju barijeru

Kada se osvrnemo na komponente koji dolaze u dodir sa kožom, fokus bi trebalo da bude na onima koji će je umiriti, a ne iritirati. Dermatolozi u nekim okolnostima savetuju izbegavanje proizvoda sa oznakama ’’anti-aging’’ ili onima namenjenim eksfolijaciji jer često sadrže sastojke poput alfa/beta-hidroksi kiselina ili retinola, koji mogu izazvati ili pogoršati iritaciju. Umesto toga potražite sastojke poput ceramida, glicerina, skvalena, pantenola, cice, niacinamida koji su visoko tolerantni i na reaktivnom epidermisu. Njihova efikasnost je dokazana i oni provereno pomažu u obnovi zaštitne barijere i njene hidratacije. Nutrijenti poput vitamina B, Omega-3 masnih kiselina i cinka takođe oporavljaju kožu i osnažuju je.

Skincare rutina za sva reaktivna stanja 

Vaša dnevna nega trebalo bi da bude pojednostavljena, i zato preskočite 17 hiljada koraka korejske rutine iako su vam privlačni, i držite se osnova. Konsultacije sa dermatologom uvek su preporučljive. Koristite blage čistače bez agresivnih deterdženata i SLS-a, kao što je CeraVe Hydrating Facial Cleanser. Za hidrataciju neka vaš izbor bude neka od hranljivih krema poput La Roche Posay Cicaplast Gel B5, Kiehl’s Ultra Facial kreme sa skvalanom. Ne zaboravite na zaštitu od sunca, i to obratite pažnju na posebne formule odobrene od strane dermatologa i namenjene posebno osetljivoj koži.

Ovaj problem zahteva pažnju i razumevanje, a prepoznavanjem simptoma i prilagođavanjem vaše rutine, možete značajno smanjiti iritacije i uživati u svakodnevnim ritualima. Zapamtite, vaša koža je najveći organ i zaslužuje samo najbolje, strpljenje, kvalitetnu kozmetiku!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI