Šta je to kožna barijera i kako je sačuvati pravilnom negom?

Tekst: Milena Veselinović

Sigurni smo da ste za izraz do sad puno puta čuli, uz reklame raznih kozmetičkih brendova da je potrebno zaštiti je, ali da li znate o čemu se zapravo radi?

Vrlo je verovatno da ste je mnogo puta oštetili, a da to niste ni znali. Kožna barijera prva je linija odbrane od spoljašnjeg uticaja, a u narednom tekstu donosimo vam sve što je potrebno da znate o ovom terminu.

Malo je pojmova koji umeju da izazovu formiranje vela misterije, iako se koriste gotovo svakodnevno. Dok jedni govore kako je potrebno da je konstantno jačamo, drugi nas povremeno ubeđuju da zamenimo naše omiljene mirišljave losione i kreme za one manje atraktivne, ali sigurnije proizvode za zaštitu i negu. Šta bi u stvari trebalo da znamo o kožnoj barijeri?

You shall not pass!

Baš nešto poput Gandalfa koji svojim čarobnim moćima zadržava neprijatelja, i kožna barijera se svim svojim silama trudi da sačuva prirodni metabolizam naše kože i njen zdrav izgled zajedno sa optimalnim funkcijama. Kožna barijera, ili stratum corneum, predstavlja spoljniji sloj. Zamislite je kao zid od cigli: ćelije kože su cigle, dok su ceramidi, holesterol i aminokiseline malter koji sve drži na okupu. Ova barijera ima ključnu ulogu u zadržavanju vode i elektrolita unutar kože kako bi ostala hidrirana, dok istovremeno sprečava iritacije i patogene da prodru.

Šta je može oštetiti?

Put do idealnog izgleda kojim ćemo biti zadovoljni je izazovna staza, puna grešaka i lekcija. Prekomerna upotreba pilinga i jakih čistača može da ukloni prirodna ulja sa površine, usled čega ’’cigle’’ postaju slabije vezane i vlažnost odlazi iz kože. Svako narušavanje ovog prirodnog mehanizma, znači da će epiderm biti slabiji da se odbrani od upala, suvoće, osetljivosti i iritacija. Stres, zagađenje, nedovoljno sati sna, takođe mogu uzrokovati narušavanje kožne barijere, uzrokujući gubitak vode, a sa njom i lipida i ceramida.

Biti svoj, a ipak ispoštovati i nju

Ok, verujemo da među vama ima i onih koji baš uživaju u čišćenju, i koji vole kada proizvod za negu poseduje određeni miris. Pitanje je, da li postoje načini da sve to priuštite sebi, ali ne po cenu zdravlja i elastičnosti kože? Znaci da nešto radite pogrešno u rutini jesu suvoća, peckanje, perutanje, dehidratacija i zatezanje.

Umesto intenzivne nege sa puno proizvoda koje ćete rotirati, efikasnija strategija za očuvanje ali i obnovu oštećene barijere, jeste jednostavnija rutina. Preporučljiv je minimalizam kada je skincare u pitanju, jer korišćenje previše proizvoda, kao i previše aktivnih sastojaka može samo pogoršati problem. Fokusirajte se na hidrataciju, ishranu i upotrebu ceramida, hijaluronske kiseline, niacinamida i glicerina. Kiseline, retinol, čak i vitamin C, možete staviti po strani na neko vreme. Takođe, trebalo bi izbegavati proizvode sa alkoholom, jakim mirisima i esencijalnim uljima. Ako ste navikli na česte pilinge, smanjite ih na jednom nedeljno, i zamenite blagim kiselinama poput mlečne ili PHA. Nutrijenti poput cinka, Omega-3 masnih kiselina, vitamina B osnažuju i štite kožnu barijeru od spoljašnjih uticaja.

Ključ do zdrave, elastične i hidrirane kože koja odiše mladošću i otpornošću, jeste pažljiv pristup nezi i selekcija proizvoda koji će posvećenom rutinom omogućiti da se približite svom cilju. Krenite putem minimalizma koji će doneti vidljivu promenu!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI