Izložba zbog koje vredi posetiti Švajcarsku- „Les Années Fauves“

Tekst: Ivona Lekan

Jedinstvena prilika da uživate u vatrometu čistih boja koje su „divlje zveri“ ili fovisti uneli u umetnost 20. veka, je izložba „Les Années Fauves“ u Cirihu.

Poznati po odsustvu intelektualnih pravila, pojednostavljenim oblicima i upotrebi čistih boja koje direktno komuniciraju sa okom, Henri Matisse, Albert Marquet, Henri Manguin, Georges Rouault i Charles Camoin, neki su od najpoznatijih fovista čije ćete radove moći da pogledate na izložbi u Fondaciji Pierre Gianadda od 7. jula 2023. do 21. januara 2024.

Ko su bili fovisti?

Fovizam je umetnička grupa osnovana 1905. u Parizu i prvi avangardni pokret u 20. veku. Ime se odnosilo na malu grupu istomišljenika slikara Henri Matissea, Maurice de Vlamincka i André Deraina koji su izlagali u Pariskom jesenjem salonu. Jedan novinski kritičar koristi izraz “Les Fauves“ ili „divlje zveri“ za ove umetnike (kao ironično podrugivanje), koje tada postaje ime cele grupe.

Glavna obeležja fovističke umetnosti su žestina boja, deformacija figura i intencionalna odsutnost zakona linearne perspektive, što je uzrokovalo veliki skandal zbog kojeg su i dobili ime. Njihova umetnost će kasnije imati veliki uticaj na nemački ekspresionizam.

Zašto posetiti izložbu "Les Années Fauves"?

Jedinstveno je iskustvo posmatrati zidove Fondacije Pierre Gianadda, koji su u saradnji sa Musée d’Art Moderne de Paris, oživljeni blistavim bojama fovističkih umetnika. Fascinantni izloženi radovi ilustruju ovu slikovnu tehniku kroz čistu boju: transpoziciju, senzaciju i emociju, koje ostavljaju snažan utisak.

The Seine reka i sela Chatou, Collioure, Argenteuil and Normandy su među pejzažima sa kojima su fovisti izazvali pravi vatromet boja, a sa statuetama iz Afrike „Les Années Fauves“ demonstrira uticaj ove egzotične umetnosti u fovističkim ateljeima.
Izložba obuhvata i nekoliko zanimljivih slika jednog od najvatrenijih zagovornika pokreta, Maurice de Vlamincka – uključujući ne strogo fovističku sliku „Forêt” (oko 1910). Izloženi su i mnogobrojni keramički komadi umetnika kao što su Matisse i Rouault, kao i veliki broj radova André Deraina koji su opravdano zastupljeni i po kvantitetu i po kvalitetu.

Iznenađenje je Picassova slika“Harlequin: Child and Dog” koja je, iako ne pripada fovističkom stilu, verovatno uključena u izložbu zbog umetnikove aktivnosti koja se podudara sa fovističkom.

Gde kupiti karte?

Više informacija o izložbi i kartama možete pronaći ovde, a ukoliko se odlučite da posetite Fondaciju Pierre Gianadda možete uživati i u drugim privremenim izložbama kao što su „Nadar“ (do 21. januara 2024.),“Leonardo de Vinci: Inventor” (do novembra 2023.) i“Léonard Gianadda: 80+ Years of History,” (do novembra 2023.).

Foto: Promo

POVEZANE VESTI