Izložba koja se ne propušta – Ukrštanje teritorija i sopstvo

Tekst: Milena Veselinović

Izložba Ukrštanje – Teritorija i sopstvo predstavlja univerzum u kome se prepliću paradni marševi, vojno-političke procesije, drevni rituali i obredi, ali i intimne scene koje razotkrivaju dublje slojeve stvarnosti.

U galerijskom prostoru koji spaja prošlost i budućnost, ovog meseca posetite izložbu koja nosi pečat jedinstvenog umetničkog izraza i duboke introspekcije. Najnovija postavka Mihaela Milunovića, vodi nas na putovanje kroz slojevite dimenzije ljudskog postojanja, istorije, kulture i imaginacije.

Više od tri decenije umetničkog delovanja

Mihael Milunović, prisutan na sceni dugi niz godina, izgradio je svoj umetnički identitet na temeljima neprekidnog eksperimentisanja i istraživanja. Ovaj umetnik, koji svoje radove temelji na proučavanju društvenih fenomena, vojne istorije, mitologije, religije, i šire, otvara dijalog sa posmatračem o složenim međuljudskim odnosima i konstrukciji identiteta kroz simbole i narative. Njegovi radovi danas se nalaze u prestižnim muzejskim kolekcijama u Beču, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Madridu, Maroku, Kini, Musée d’Art et d’Industrie U Francuskoj, ali i brojnim privatnim zbirkama.

Poseta koja ostavlja trag

Milunovićeva dela, bogata žanrovskim i podžanrovskim referencama, iz kojih apstrahuje i detaljno razrađuje vizuelne reference, uvode nas u svet koji je istovremeno stran i poznat, refleksija je ali ujedno i kritika savremenog društva. Kroz seriju radova koji se protežu kroz poslednjih deset godina, Milunović uspeva da nas uvede u drugačiju virtuelnu dimenziju gde se snovi i katastrofe prepliću, izazivajući posmatrača da preispita sopstvenu percepciju realnosti. Ambijentalne celine izložbe, koje se prostiru i na dvorišni deo Galerije – legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, nude duboku imerziju u umetnikov svet. Ova izložba je nezaobilazna stanica za sve ljubitelje umetnosti koji teže dubljem razumevanju složenih međuljudskih odnosa i društvenih fenomena. Kroz Milunovićevo maestralno vladanje bojama, formama i simbolima, posetioci će imati priliku da dožive umetničko delo koje transcendirira granice običnog posmatranja, pozivajući na introspekciju i razmišljanje. Milunovićeva dela, kao ogledala invertirane stvarnosti, pozivaju nas da zavirimo ispod površine i otkrijemo složene procese koji oblikuju našu kolektivnu svest.

Umetnost kao ogledalo društva

Ukrštanje – Teritorija i sopstvo je umetnički manifest koji preispituje naše razumevanje stvarnosti, identiteta i sopstvenog mesta u svetu. Milunovićeva dela, bogata referencama i simbolikom, čine da se zapitamo o sopstvenim percepcijama i verovanjima. Posetom ovoj izložbi ne samo da ćemo se diviti estetskoj lepoti dela, već ćemo se i suočiti sa dubokim pitanjima koja odjekuju kroz savremeno društvo. Ovo je prilika da se umetnošću dodirnu granice sopstva i teritorije, u galeriji koja postaje prostor za dijalog, razumevanje i analizu. Izložba je otvorena do 23. februara a postavku možete pogledati u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI