Gastro putovanje u region – Kruv je pekara zbog koje rado idemo na kraći road trip do Splita

Tekst: Marija Mladenović

U potrazi za zanimljivim ukusima, mnogi od nas su u stanju da prevale kilometre dok ne pronađu baš to nešto što traže naša degustatorska nepca naviknuta samo na najbolje.

Ovoga puta, odlazimo u komšiluk, do Splita, gde se nalazi jedna od najinteresantnijih domaćih craft pekarica, simpatične estetike, ali pre svega, savršenog peciva izrađenog tradicionalnim metodama.

Dobro došli u Kruv

Sve popularnija kisela testa, nešto drugačija metoda pravljenja gastronomskih delicija, učinile su pekari Kruv neizmernu uslugu jer je upravo zahvaljujući tome, uspela da se izdvoji na tržištu i stekne status jednog od kultnih mesta ako se zadesite u ovom primorskom gradu. Kisela testa imaju jedinstveni ukus, koji je dobijen posebnim tehnikama izrade – hleb je blago kiselkast što je rezultat kiselina dobijenih procesom fermentacije. Bilo da se opredelite za brioš sa cimetom ili kardamomom, ili ste ljubitelj sočnog domaćeg sendviča sa mortadelom i namazom od pistaća – na sve ove đakonije nećete ostati ravnodušni. U ponudi imaju i neobične ukuse poput kukuruznog hleba sa medom, focaccia sendviča, veganskih kolača sa kokosom, biskvita od šargarepe sa narandžom, focaccia sa ruzmarinom, hrskavih peciva sa bademom i lešnicima – mislimo da smo vam dali i više nego dovoljno razloga da već ovog vikenda spakujete kofere i krenete ka Splitu.

Pekara Kruv je jedinstvena u regionu jer pravi hlebove isključivo do kiselog testa, po čemu se izdvaja. Ovde ćete probati jedan od najboljih sendviča sa namazom od Kalamata maslina, mocarelom, pršutom i rukolom. Selekcija slanih ali i slatkih peciva, dobra energija kojom odiše ceo prostor, kulinarska tradicija koja se neguje godinama, čine ovu šarmantnu pekaru pravom atrakcijom koju vredi posetiti.

Gde posetiti: Mejaši 33, Split, Hrvatska
Instagram: @_kruv_

Foto: Instagram @_kruv_

POVEZANE VESTI