FRIEZE, jedan od razloga zašto ljubitelji umetnosti posećuju London

Tekst: Ivona Lekan

Već više od 20 godina veliki beli šator u Regent’s Parku znači samo jedno – čuveni međunarodni sajam savremene umetnosti je u gradu.

Čak i ukoliko niste ljubitelj umetnosti, vrednih slika, zanimljivih skulptura i retkih predmeta, verovatno ste čuli za Frieze – simbol londonske kulture i umetnosti koji je stekao globalni identitet i slavu. Više od 200 izlagača sa šest kontinenata učestvovalo je na ovogodišnjem sajmu, a već prvog dana prodata je skulptura za 3 miliona dolara i slika za 1.200.000 eura.

Konstantno usavršavanje, saradnje sa međunarodnim umetnicima, kao i isticanje mladih talenata, učinili su da Frieze London i Frieze Masters postanu jedan od omiljenih razloga zbog kojih ne samo ljubitelji umetnosti, već i uživaoci dobrog druženja, zabave i razmenjivanja vrednih iskustava – iz godine u godine posećuju London.

Kako je sve počelo?

Priča o Frieze-u počinje 1991. godine, kada se Matthew Slotover udružio sa umetnikom i piscem Tom Gidley-em kako bi osnovali časopis Frieze, a Amanda Sharp im se pridružila mesec dana kasnije. Devedesetih su se u Londonu otvarale galerije i umetničke škole koje su davale uzbudljive umetnike, ali osim u časopisu, nigde nije moglo da se sazna o evoluciji umetnosti i trendovima, a mesta okupljanja kustosa, galerija, umetnika i novinara nije bilo.

Postojala je stvarna potreba za međunarodnim sajmom koji bi ispunio ova očekivanja, a tu priliku iskoristili su Slotover i Sharp, koji nisu imali veze sa tržištem umetnosti – ali su imali snažnu viziju. Vođeni razigranom ambicijom da naprave zajednicu umetnika i ponude im platformu na kojoj će se povezati, ovaj duo je stvorio ono što će postati umetnički sajam na koji će hrliti svi oni koji animiraju svet savremene umetnosti.

Umetnost sa šest kontinenata

Ovogodišnji sajam bio je posebno zanimljiv jer je okupio najveći broj internacionalnih umetnika sa različitih strana sveta, a među galerijama čiji su štandovi privukli najviše pažnje bili su Blindspot Gallery, Clearing, DAG, Galerie EIGEN + ART, Hauser & Wirth, M77 Gallery, Marlborough, Nature Morte, Nonaka Hill i mnogi drugi.

Galerija Hauser & Wirth je već prvog dana prodala skulpturu Louise Bourgeois za 3 miliona dolara, a ubrzo joj se pridružila i Pace galerija koja je prodala skulpturu Louise Nevelson za 2 miliona dolara. Thaddaeus Ropac prodao je sliku Georga Baselitza za 1.200.000 evra, a White Cube galerija je pronašla novog vlasnika za sliku Tracey Emin za 1.200.000 funti.

Poznati i glamurozno ekscentrični ljubitelji umetnosti

Frieze je poznat po tome što iz godine u godinu okuplja bogate kolekcionare širom sveta, britanske i evropske poznate ličnosti, kao i glamurozne i ekscentrične ljubitelje umetnosti, a ova godina nije bila izuzetak. Michael Bloomberg, Tracey Emin, Rami Malek, Andrew Garfield, FKA Twigs, Raf Simons, Florence Pugh i Sadiq Khan, bili su neki od najzapaženijih VIP gostiju koji su imali rani pristup. Iako poznati posetioci nisu izostali, čini se da je ovogodišnja lista zvučnih imena više bila naklonjena onima koji na sajam ne dolaze samo da razgledaju, budu viđeni i proćaskaju, već onima koji kupuju.

Tako su se, između ostalih, mogli videti američki kolekcionari Don i Mera Rubell, švajcarski mega kolekcionar Uli Sigg, italijanka Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, belgijanac Alain Servais i lokalni pokrovitelji Paul Ettlinger i Irene Panagopoulos.

Ukoliko sledećeg oktobra budete razmišljali o Londonu – ne zaboravite da u vaš travel itinerary upišete i Frieze – sigurni smo da se nećete pokajati.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI