Fear of switching off je zamenio fear of missing out

Tekst: Milena Veselinović

Moderno vreme digitalne tehnologije čini neodvojivim delom našeg svakodnevnog života, a sa njihovim razvojem, nedavno je definisan – FOSO (Fear of Switching Off), odnosno strah od isključivanja.

Ovaj fenomen koji postepeno dobija na značaju, sličan je dobro poznatom FOMO (Fear of Missing Out), svima dobro poznatom strahu od propuštanja.

Novi trend modernog doba – šta je FOSO?

Nedavno obavljeno istraživanje pokazalo je da 1/3 svetske populacije pati od ovog sindroma. FOSO se odnosi na anksioznost i nelagodu koju pojedinci osećaju kada se odvoje od svojih pametnih telefona i pauziraju boravak u online svetu gašenjem notifikacija, brisanjem mejlova i neproveravanjem poruka. U eri gde smo konstantno povezani, a studije pokazuju da je screentime pojedinaca i preko 7 sati dnevno, ideja o isključivanju telefona i brisanju društvenih profila može izazvati strah da ćemo propustiti važne informacije, prilike za komunikaciju ili čak osećaj da nismo produktivni.

Zašto se FOSO javlja i koje su posledice?

Povećana anksioznost, smanjenje kvaliteta sna, a u kompleksnijim slučajevima i izraženiji uticaj na mentalno zdravlje, neka su od propratnih stanja sa kojima se pojedinac koji je iskusio FOSO može suočiti. Kontinuirana potreba za povezanošću i strah od gašenja mreža umeju dovesti do preterane upotrebe modernih uređaja, što može imati negativne posledice na naše fizičko i emocionalno stanje. FOSO se javlja kao rezultat sveprisutnosti digitalnih medija u našim životima i naše nemogućnosti da prema istima postavimo zdrave granice i konzumiramo ih umereno. S obzirom na to da je većina informacija, komunikacija i zabave sada dostupna putem interneta, u nama se postepeno utiskuje osećaj da je neophodno da konstantno budemo prisutni online ne bi li smo ostali informisani, povezani i u toku sa svim dešavanjima.

Daleko od očiju, daleko od srca – kako sprečiti pojavu ovog fenomena

Prevencija podrazumeva pre svega, svesno ograničavanje upotrebe smart uređaja i društvenih mreža. To se odnosi na postavljanje striktnih granica kada je reč o korišćenju tehnologije kao i posvećivanje vremena aktivnostima van interneta. Takođe, praktikovanje digitalnih detoksa i svesno odvajanje od uređaja u određenim delovima dana ili nedelje može pomoći u smanjenju anksioznosti povezane sa FOSO-om. Stručnjaci preporučuju da se bar tri dana provede u prirodi, bez telefona, što može pozitivno uticati na naše mentalno zdravlje. Internet ima ogroman uticaj na našu svakodnevnicu, i mada donosi brojne benefite u pogledu informisanja i razonode, može stvoriti i osećaj preopterećenosti i pritiska da stalno budemo dostupni i uključeni.

Pronalaženje ravnoteže

FOSO je odraz vremena u kojem živimo, vremena kada je isključivanje postalo skoro pa nemoguća misija i nova doza preko potrebnog luksuza. Bitno je prepoznati ovaj fenomen i raditi na pronalaženju zdrave ravnoteže između online i stvarnog života. Na kraju, ključ je u postizanju harmonije između naših želja za povezanošću i neophodnosti mentalnog odmora i odvajanja od telefona kako bismo očuvali svoje mentalno zdravlje i unapredili kvalitet života.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI