Dries Van Noten – bezvremenski stil koji odoleva trendovima i šablonima

Tekst: Ivona Lekan

On se ne reklamira, a oblači belgijsku kraljicu. On ne objavljuje fotografije novih modela pre nego što ih pogledaju verni klijenti, a ipak ga prati preko milion ljudi. On ne kreira prolazne, već vanvremenske prêt-à-porter kolekcije koje uvek možete odmah da kupite.

„Za mene, ako želite da sanjate, napravite visoku modu i pokažite je bez pretvaranja da radite nešto što ljudi mogu kasnije da pronađu iako to ne prodajete“.

Želeći da prikaže stvarnost, a ne kako bi mogla da izgleda moda koju nikada zapravo ne možemo da dobijemo, belgijski dizajner i član čuvenog Antwerp Six kolektiva, od 1986. odoleva trendovima i modnim šablonima, samostalno finansirajući kolekcije za žene i muškarce koje podsećaju na umetnička dela.

Odrastajući sa dedom koji je bio krojač i ocem koji je ga je vodio na modne sajmove u Milanu i Parizu kako bi nabavio odeću za svoj butik u Antwerpenu, Van Noten je od malih nogu živeo modu i razvijao specifičan odnos prema istoj.

Nadahnuće je oduvek pronalazio na najneobičnijim i najrazličitijim mestima širom sveta. Od susreta sa neznancem, preko umetničkog dela koje krasi zid muzeja, pa sve do ulične mode, njegova inspiracija proteže se od istočnoevropskog folklora, do Zazou subkulture razvijene u Parizu tokom Drugog svetskog rata i fotografija na iPhone uređajima njegovog tima.

Genijalnost njegovog rada leži u neuporedivom krojenju i kombinovanju tekstura, šara, boja i stilova. Zbog toga nas ne iznenađuju opuštene siluete ulične odeće uparene sa delikatno krojenom modom ili fuzija antičkog i savremenog koja se ne nosi samo ove ili naredne sezone, već zauvek.

„Kada kreirate „trenutni izgled“ malo je čudno kada ponovo nosite taj izgled godinu dana kasnije. Pomalo je kao:“Oh, izgleda kao stare novine.“ Za mene to, srećom, nije slučaj“.

Potreba za autentičnošću i stvaranjem bezvremenskih komada uočljive su u svim kolekcijama koje se kreću od onih arhivskih i umetničkih koje su obeležile najveći deo Van Notenove karijere, pa sve do novijih u kojima je u partnerstvu sa umetnicima štampao odevne predmete prema slikarskim vizijama Len Lye.

Srž njegove filozofije dizajna nije u stvaranju nove siluete svake sezone, već u integritetu svakog pojedinačnog komada. Svaki komad mora da bude kvalitetan i funkcionalan, a Van Noten nas uči kako se kreira elegantna praktičnost. Dizajner ovu filozofiju primenjuje i u privatnom životu, opisujući svoj stil „prilično dosadnim i praktičnim“, ali uvek upotpunjenim elegantnim i vanvremenskim komadima.

„Skoro svi modni dizajneri imaju svoju uniformu. Jedino što sam promenio su šalovi, kojih imam velike gomile, i to u svim različitim bojama“.

Dries Van Noten dobitnik je CFDA International Designer of the Year Award nagrade, kao i „Royal Designer for Industry“ priznanja, a na izložbi 2014. godine u Musée des Arts Décoratifs in Paris, prikazani su njegovi najznačajniji dizajni.

Pandemija i pauza od modnih revija – 100tu je proslavio 2017. godine – podstakli su dizajnera da ponovo zamisli svoje butike širom sveta koje predstavljaju spoj umetnosti, mode i hrane. Tako je poseta svakom od njih posebno iskustvo u kome ćete pored razgledanja najnovijih modela, uživati u veoma posebnom izboru vinil ploča, komadima iz arhive, ili umetnosti na zidovima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI