Da li je vreme da živimo drugačije ? Predstavljamo sober travel trend o kojem bruje društvene mreže

Tekst: Milena Veselinović

Promene u načinu na koji biramo da živimo, putujemo i uživamo u svom slobodnom vremenu, usledile su nakon nekoliko izazovnih godina za nama u kojima smo bili suočeni sa izvesnim restrikcijama u kretanju i zabranama putovanja.

Jedan od trendova koji dominira poslednjih meseci na društvenim mrežama jeste sober travel, ili ako bismo ga prevodili ’’putovanje bez konzumacije alkohola’’. Zvuči zanimljivo, zar ne? Ovaj koncept ne morate posmatrati kao još jedan novi zanos koji će proći za kratko vreme, već mu možete pristupiti kao interesantnoj refleksiji dubljih promena u društvu, gde se sve više ljudi, posebno pripadnika mlađih generacija, opredeljuje za zdraviji životni stil.

Zašto sober trend na putovanju?

Ideja o dry january nije nikakva novina, a uglavnom je usledila kao odgovor na nešto opuštenije navike uoči dočeka Nove godine i svih praznika koji nas zadese u tom periodu. Podrazumeva koncept u kojem se u periodu od mesec dana ne konzumira nikakav alkohol, a ova promena u navikama podstiče zdraviju rutinu, unos više hranljvih namirnica, više sportskih aktivnosti i redovnije odlaske na spavanje. Sober travel trend u tom slučaju dođe kao neka vrsta ekstenzije ove navike, sa idejom da se zdrava rutina održi i kada smo na putovanju. Neka istraživanja pokazala su da u poslednje vreme čak 40% putovanja koja se planiraju za predstojeće mesece, imaju ideju da budu detoks putovanja jer putnici razmišljaju o bezalkoholnim opcijama u restoranima i hotelima u kojima odsedaju. Zašto ovaj trend baš sada dobija na popularnosti?

Mogli bismo reći da je tokom pandemije konzumacija pića drastično porasla, i da je to evidentno ostavilo posledica. Potreba za promenom, za životom koji odiše boljim pristupom svetu i okolini a pre svega, nama samima, nikad nije bila izraženija nego sada. Mladi, naročito pripadnici Generacije Z, prednjače u ovom pokretu, birajući da retko ili nikako ne konzumiraju alkoholna pića. Osim toga, sve je veći porast interesovanja za putovanja koja su fokusirana na zdravlje i wellness.

Prednosti sober travel trenda?

Odlazak na odmor bez ispijanja koktela u izlasku, ne znači samo putovanje na kojem nećete imati neprijatnih mamurluka ujutru, već i bezbedniji boravak u stranoj zemlji, manji rizik od povreda i potencijalnih loših odluka koje možete doneti pod dejstvom koje čašice više. Takođe, putovanje je pristupačnije jer nećete imati troškove tog tipa, a taj budžet možete preusmeriti na jedinstvena iskustva u muzejima, eventualnom šopingu i degustaciji zanimljive hrane sa lokalnim pečatom. Ovaj pristup ujedno je i svojevrsno vežbanje prisutnosti u trenutku, takozvanog mindfullness-a, o kojem se tako puno govori na svim poljima. Uživanje u drugom gradu, upoznavanje kulture, dinamike života, šetnje ulicama i istraživanje krajolika, itekako će obogatiti vaše putovanje iskustvima koja ćete želeti da prepričate prijateljima, i kojih ćete zapravo želeti da se sećate.

Wellness trend koji je već neko vreme u porastu, mladi ljudi svesno biraju jer žele da žive drugačije navike, pa tako statistika potvrđuje da Generacija Z konzumira čak 20% manje alkohola nego prethodnici, a 49% milenijalaca je izjavilo da želi da ’’pije manje’’ u 2024. godini. Sober travel trend postaje sve učestaliji vid putovanja i oslikava poziv na promišljeniji, zdraviji i osvešćeniji način života. On nudi više od odmora – to je prilika za istinsko povezivanje sa sobom, okolinom, a bez veštačkih stimulansa. Ovo je snažan iskorak ka praktikovanju mindfullness-a, i promeni navika koje šire naše vidike i oplemenjuju svakodnevicu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI