Beleške o samopouzdanju: kako nas je Pamela Anderson podsetila da biramo slobodu

Tekst: Milena Veselinović

Kada se prisetimo nekih od najvećih zvezda današnjice poput Pamele Anderson, prepoznatljive po svom glamuroznom izgledu, pomisao na nju bez šminke može nam delovati pomalo neočekivano.

Međutim, upravo Pamela je rešila da iskoristi svoj uticaj, i na reviji Isabel Marant tokom Nedelje mode u Parizu, crvenim tepihom prošeta potpuno bez šminke, pokazujući svetu neulepšanu verziju sebe. 

Razlozi? Sloboda, zabava i mala doza pobune.

Zašto se na ženu bez šminke gleda kao na fenomen?

Javni nastup bez šminke često se posmatra kao revolucionarni čin jer smo kao društvo navikli na fotografije našminkanih lepotica, ujednačenog tena i savršeno izvučenog ajlajnera. Svako odstupanje od očekivane forme klasifikuje se kao pobuna protiv estetskih normativa. Međutim, u svetu gde su žene često pod pritiskom da ispune nametnute standarde lepote, odluka da se ne nosi šminka postaje mnogo više od kozmetičkog izbora. Ona se izjednačava sa moćnim stavom o samoprihvatanju. Ako želite, go for it. Ono što se u svakodnevici može neopravdano okarakterisati kao fenomen, zapravo je samo primarna sloboda izbora svakog od nas.

No make up trend u svetu

Mnoge poznate ličnosti poput Gwyneth Paltrow, Alicia Keys, Halle Berry i Tracee Ellis Ross zagovornice su ovog trenda. Uprkos brojnim proizvodima koje sigurno imaju u svojim makeup neseserima, one svesno biraju da pokažu svoje prirodno lice bez šminke, deleći sa pratiocima na društvenim mrežama svoje neulepšane fotografije. Time su inspirativne predvodnice jednog novog talasa, koje svojim činom motivišu na mnogo više od sklanjanja šminke sa polica.

Više od hrabrosti

Ali, zašto je ovaj čin tako velika stvar? U industriji koja često promoviše drugačije beauty trendove, odluka da se ne nosi šminka, naročito za žene starije od 50 godina, postaje akt otpora prema društvenim normama. Odbijanje da se podvrgne očekivanjima i pritiscima okoline i izbor da se bude svoj je moćan statement o ljubavi prema sebi, samopoštovanju ali i samoprihvatanju.

Kada se govori o nečijoj hrabrosti da se pojavi bez šminke, ne misli se na spremnost da njegovo lice bude izloženo javnosti u svoj svojoj nesavršenosti, već na smelost i intimnu drskost da se ne povinuje nametnutim standardima i ugnjetavanju industrije. Ovde se govori o spoznaji slobode u njenoj iskonskoj formi. Odabir da se bude autentičan i prirodan je istinski revolucionaran, a moć da ga načinimo neprikosnovena je vrednost koja je na ceni.

Na kraju ovog modernog doba, gde digitalna realnost postaje zasićena filterima, Pamela Anderson nas vraća korak unazad, podsećajući nas na snagu prave autentičnosti. Ona ne oslikava samo kožu bez pudera ili oči bez maskare, već izazov upućen društvu koje je sklono površnosti, i koji nas podstiče da preispitamo šta zaista znači biti svoj.

Samopouzdanje dolazi iz unutrašnje odlučnosti da se prikažemo okolini. U eri gde se lepota meri brojem lajkova, prava revolucija dolazi od onih koji se usuđuju da prepoznaju i slave svoju jedinstvenost. Pamela nam je podarila snažnu poruku da prava sloboda dolazi kada izaberemo da živimo kako želimo, bez obzira na svet koji nas gleda.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI