Beautified sa Ninom

Tekst: Jelena Milovanović

Ona je poznata kao čuvar lepote najlepših dama sa ovih prostora.

Nije prošlo puno  pre nego što ju je njena reputacija pretekla, pa su joj poverenje ukazale žene koje  shvataju da je istinski lepa žena pre svega negovana. Tako smo i mi zamolili Ninu Kovrliju, vlasnicu Med Spa salona, da u beauty rubrici koja će izlaziti jednom mesečno, sa našim čitaocima podeli bogato znanje, savete i iskustvo. Na našem portalu, ona će velikodušno deliti tajne i novosti iz beauty industrije, a mi vas ohrabrujemo da nam pišete, kako bi i vaša pitanja našla odgovor na našem portalu.

Nina možeš li ukratko da se predstaviš čitaocima i napišeš nešto o poslu koji obavljaš sa toliko ljubavi i posvećenosti?

Rad sa ljudima je moja najveća strast. Cilj je oduvek isti – učiniti nekoga srećnim. Ako tome pridodamo i rešavanje problema sa kožom, to je win-win kombinacija. U  industriji lepote radim petnaestak godina, dok rad sa kožom započinjem 2016. Biti partner klijentu na putu da bude zdraviji i da se oseća dobro je zadovoljstvo samo po sebi.

Nakon toliko godina, šta ti je inspiracija da i dalje pomeraš granice kada je inovacija na polju skincare-a u pitanju?

Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom odnosu sa klijentom. Moram biti iskrena i  reći da 85% naših klijenata jesu žene, i upravo su mi one kao individue najveća inspiracija da budem inovativna. Svaka od njih je drugačija, svoja, sa svojim iskustvima životnim i pričama koje nose. Odgovoriti na potrebe svake ponaosob će zauvek biti #goals, možda ne uvek dostižan, ali zauvek inspirativan.

Ušli smo u jesen i prvo pitanje je kako pripremiti kožu za smenu godišnjih doba?

Jesen je idealno vreme za rad na koži. Vreme kada treba da se pozabavimo sa onim što je nas muči, ili da radimo na  prevenciji određenih stanja. Kako smena godišnjeg doba iziskuje prilagođavanje naše kože, idealan je trenutak da joj u tome pomognemo u vidu profesionalnih tretmana. Takođe, sa dolaskom jeseni vrlo često moramo i kućnu negu da prilagodimo novim spoljnim uslovima. Jesen je idealan momenat za tretmane:

  • needlinga
  • hemijskih pilinga
  • laserskih tretmana
  • epilacija


Koje preparati i kombinacije preparata predlažeš za različite tipove kože u ovom   periodu koji mogu dovesti do sjajne i hidrirane kože?

Da pokušam da budem jednostavna. Svi tipovi kože u narednom jesen/zima perodu zahtevaće pojačanu negu. Masnijii tipovi tražiće dodatnu hidrataciju uz manju dozu masnoće (lipida). Suvi tipovi i normalni će moći da kombinuju preparate sa većim stepenom masnoće (lipida). Ključ odabira dobre kućne nege uvek leži u znanju tipa ili stanja vaše kože.

Koje zamke treba izbegavati kada su preparati u pitanju u ovom periodu?

Zamka može biti: nema sunca  vreme je za eksfolijaciju. Svaka zdrava koža prirodno vrši eksfolijaciju u ciklusu od 27-28 dana. Cilj koji mi preparatima stimulišemo, jeste brža regeneracija epiderma  (površine kože). Ako preteramo i zloupotrebimo ovakav vid preparata, uvodimo kožu u traumu i time možemo da izgubimo one benefite koji su nam bili cilj na samom početku.   Tako da, pažljivo sa preparatima za piling kože.

P.S. Piling može biti hemijski, mehanički ili enzimski. 

Koje skin care tretmane predlažeš u oktobru?

Kad pomislimo na jesenji tretman, nekako nam se prvo javi tema hiperpigmentacija.  Kao i svako stanje kože koje tretiramo, moramo znati da nijedan tretman ili serija tretmana neće biti dovoljni, ukoliko nemamo odgovarajuću kućnu negu i promene određenih navika.

Uz tretmane namenjene hiperpigmentacijama (moji omiljeni kombinacija needling i  površinskih hemijskih pilinga), kožu moramo zaštiti kućnim preparatom za lokalno delovanje na samim pigmentacijama plus naravno prevencije novih. SPF se nameće  kao nezaobilazan alat, ali isto tako je važno napomenuti kada je to prikladno izlagati se direktnom suncu. Kakav god da je SPF, biti izložen Suncu od 12h-17h je svakako NO NO u letnjem periodu. Just Saying.

Ukoliko govorimo o kućnoj nezi, šta je to što bi prema tvom mišljenju, trebali da uvrstimo u našu svakodnevnu rutinu, kako bi bili zadovoljni tenom, teksturom i kvalitetom kože?

Najvažniji korak jeste priprema kože. Za mene je to oduvak bio najvažniji korak i ujedno uvek moje prvo pitanje – čime čistite kožu? Pristalica sam blagih čistača, obožavam mleka, tako da bih svakako uvek investirala u ovaj step. Nakon toga ide neka vrsta blagog eksfolijata ili tonera koji služi da nam izbalansira ph kože koji smo, ako smo predhodni korak dobro odradili, minimalno ugrozili. Tako da čistač i losion/toner kao obavezan za dobru rutinu.

Gde žene najčešće greše kada je nega kože u pitanju? Kako da provereno znamo koji proizvod i tretman odgovaraju baš našim ličnim  potrebama? 

Najveća greška koju smo svi skloni da napravimo jeste, odgovaralo je mojoj   drugarici, sigurno će i meni, right? Uvek i zauvek najbolji način: Zakaži konsultaciju sa svojim ili potencijalnim kozmetičarom! Većina je vrlo rada da   ih obezbedi, i veruj mi to je najbolji put. Upoznaj se sa radom jednog ili više njih dok   ne kliknete. Poverenje je velika stvar i timski rad čuda pravi.

Da li ishrana i suplementi mogu doprineti boljem izgledu kože i kako?

Holistički pristup je nešto što veoma zagovaram. Smatram da čovek mora da nauči da živi u balansu i skladu, odnosno da teži tome. Zabluda je misliti da se to odnosi  da nikada nećemo pogrešiti ili zgrešiti, ali taj rad na sebi iziskuje da naučimo koje  su nam granice i kako da stvorimo disciplinu. Ishrana je ključ našeg zdravlja, a samo kad smo zdravi tada je i naša koža istinski  lepa .

Šta su antioksidansi i koliko su važni za zdravlje kože?

Antioksidansi su sastojci koji rade na zaštiti kože od slobodnih radikala. Ponašaju se kao magneti i umesto da slobodni radikal ošteti ćeliju (njen deo) koja se nalazi u našoj koži, antioksidans stupa na scenu i slobodni radikal se vezuje za nega umesto za ćelije našeg epiderma. Pojava slobodnih radikala je  uslovljena unutrašnjim uticajima (stres, bolest, povrede) i spoljašnjim (zagađenje,dim, ishrana). Antioksidansi su vitamin E, vitamin C, beta karoten. Možemo ih naći u različitim oblicima u vidu ishrane, ali su oni jako  značajan elemet u kozmetičkim preparatima. Zdrave ćelije naše kože mogu dati za rezultat zdravu i negovanu kožu.

Nina’s Favorites za mesec oktobar

Foto: Promo

POVEZANE VESTI