Beautified sa Ninom – januarska kolumna o važnosti zimske skincare rutine

Tekst: Jelena Milovanović

Dok nam zima donosi svoje čari i izazove, vreme je da zavirimo u svet skincare rutina koje nas očekuju u hladnim danima.

U januarskoj kolumni Beautified sa Ninom, otkrivamo kako ovaj period transformiše našu svakodnevnu negu, pružajući priliku da se prilagodimo i zaštitimo naš najdragoceniji organ. Nina Kovrlija, vlasnica Med Spa salona za lepotu, vodi nas kroz ključne promene i inovacije u zimskoj rutini, otkrivajući tajne za očuvanje zdravlja i sjaja tokom najhladnijih meseci. Od važnosti SPF-a do specifičnih tretmana za zimski period, otkrijte kako da vaša koža ostane blistava i hidrirana čak i kada temperature padnu.

Koje promene u skincare rutini nam donosi zima?

Ulazak u zimsku sezonu nam je pre svega doneo promene kada je reč o svakodnevnoj rutini. Zavisi od stanja i tipa kože, ali ono što zasigurno znamo jeste da zimi nega teba da bude pojačana. To znači bolja zaštita i više hranljivih sastojaka. Zimi grejanje utiče na suvoću vazduha u kom boravimo, tako da unutra nam je potrebna dodatna hidratacija. Kada smo napolju, vremenski uslovi mogu biti ekstremniji u vidu hladnoće, vetra, i ovde je važna zaštitna uloga preparata koji bi trebalo da imaju viši nivo lipida kako bi zaštitili kožu.

Koliko je bitan SPF u zimskom periodu?

SPF je bitan tokom cele godine, zato ne odustajte od njega ni zimi. Pogotovo ako idete na skijanje, i planirate da pijete kafu na osunčanoj stazi. Tamo je obavezan. Znam da je ponekad izazovno naći pravi SPF, pogotovo za osobe sa kožom koja je sklona aknama, ali ne odustajte. Upaljena akna + sunce = hiperpigmentacija, što znači jedan problem više.

Koji se tretmani preporučuju u zimskom periodu?

Zimski period je odličan za rešavanje problematika kao sto su hiperpigmentacije, invanzivniji tretmani u cilju regeneracije kože kao što su hemijski pilinzi, needling varijante tretmana, laseri kao i njihove kombinacije. Zimi nam je ipak lakše da kontrolišemo izlaganje UV zracima koji čine opasnost kada radimo jače tretmane eksfolijacije (period u kom se koža regeneriše i time je značajno osetljivija). Ako niste do sada stigli od svih praznika i proslava, pravo vreme je sada!

Za ljubitelje skijanja….

Skijanje kao omiljeni deo zime mnogima, prava uživancija. Kada smo na planini vremenski uslovi su u svakom smislu ekstremniji. Na skijanju je važno pojačati negu, toliko važno da skijanje podrazumeva samostalnu rutinu koju samo na planini koristite. Pre svega je ovo jako važno kod suve kože. Predložila bih dodatne serume za hidrataciju i završne kreme bogate ceramidima, lipidima koji su posebno važni u zaštiti. Isti savet ide i za ostale tipove kože, ali masna ili koža sklona izbijanju akni i bubuljica mora da se pazi dodatnih lipida, kako je ne bi zamastili i zapušili. Za takve tipove kože je ključno da u svojoj rutini imaju preparat koji ce raditi na suzbijanju lučenja sebuma, ali bih to savetovala kao noćnu negu, dok danju ipak raditi na hidrataciji i zaštiti od sunca.

Koje zamke izbegavati kada su preparati u pitanju u ovom periodu?

U ovom periodu kao što smo spomenuli, treba raditi na eksfolijaciji jer nam je lakše štititi kožu nego leti. Međutim, jako je važno uvek paziti da ne preteramo. Nikad ne savetujem korišćenje različitih vrsta eksfolijanata u isto vreme. Pogotovo je rizično kombinovati u kućnim uslovima mehaničke pilinge sa hemijskim. Tako da, savet za sva vremena, uvek kad birate eksfolijant posavetujte se sa nekim stručnim licem jer nije cilj vrteti se, isušivati kožu pa je oporavljati i tako u krug. Mera je uvek bila zlata vredna, i kad niste sigurni, manje je više.

Šta vidiš za svedoke napretka?

Za mene najbolji deo napretka beauty industrije svakako je znanje i informisanost. Volim što sve više pričamo o aktivnim sastojcima i što edukujemo korisnike o ulogama istih. Što je tema način proizvodnje, poreklo sirovina i što su ljudi željni da saznaju više. Mislim da je izuzetno važna edukacija u kozmetologiji i osposobljavanje klijenta da samostalno razmišlja kada se vodi odabirom tretmana i proizvoda. Uvek glasam za sigurnost, zdravlje i postepene rezultate jer čvrsto verujem u sinergiju više elemenata kako bi se postigli i maksimalni ali i dugoročni napredak u stanju i izgledu kože. U prevodu, nema magije, samo znanje i disciplina.

Inovacije u tretmanima?

Inovacije u tehnologijama koje se koriste u profesinalnim kabinama su sve prisutnije i sve više se o njima govori. Iskreno, mene jako raduje tehnologija koja nam svakako omogućuje da poboljšamo rezultate. Veliki sam fan upotrebe needlinga, radiotalasa, Hydrafacial-a u kombinaciji sa kvalitetnim proizvodima bogatim aktivnim sastojcima, stavrno se čuda mogu napraviti. Trenutni favorit je sinergija tehnologije radio talasa (zagrevanja tkiva) i needling-a (micro iglica koje penetriraju u kožu) + hemijski piling. Ova kombinacija radi na specifičnim targetima kao sto su hiperpigmentacije ili ožiljci dok istovremeno radimo na regeneraciji, finim boricama i sjaju kože.

Na koji način podstičes svoje klijente da prigrle prirodan izgled i svoje godine?

Svi mi u različitim periodima života imamo različite izazove. I svako doba nosi svoje. Nina sa 20 ili 25 godina nije ista kao Nina sa 34 godine. Mislim da je važno proći sve te faze da bi mogli da prihvatimo sebe onakvim kakvi jesmo, iako iskreno, to učenje o sebi izgleda nikad ne prestaje. Jedino što je tu konstantno jeste rad na sebi. Taj rad podrazumeva mnogo toga, ali pre svega izlazak iz zone komfora. Tera nas na učenje i istraživanje, i podseća nas da je to proces koji se nikad ne završava, već nešto u čemu mi imamo odgovornost da izaberemo ulogu koju ćemo igrati. Eto tako nekako ja komuniciram sa svojim klijentima kada pričamo o tome da se dobro osećamo u svojoj koži, i prihvatimo svoje godine i izgled.

Gde devojke u 20-im najčešće greše kada je nega u pitanju?

Rekla bih da danas imamo dva tipa dvadestegodišnjakinja, one koje nemaju puno znanja pa samim tim ne baš dobru rutinu, ali imamo i one koje usled društvenih mreža imaju i previše informacija i isprobavaju sve odjednom. Rekla bih da jedna mlada koža, pre svega treba da se pozabavi čišćenjem. To podrazumeva čistače koji nisu jaki i koji neće poremetiti pH našeg epiderma i time ugroziti barijeru. Takođe, nikako u krevet sa šminkom i uvek ispod pudera ili BB kreme staviti hidrantnu kremu. Naravno, savetujem konsultacije sa profesionalcima, pre svega sa kozmetičarima koji imaju puno iskustva u radu.

Gde žene u 30-im i 40-im godinama greše?

Volela bih da ovaj trend gde skincare i kozmetički tretmani doživljavaju svoj preporod, potraje. Iako nemam ništa protiv različitih estetskih procedura kao što su botox ili fileri, moram da kažem da smo u poslednjih 10 godina svedočili velikoj zloupotrebi nečega što itekako može imati dobar uticaj na naš izgled i stanje. Ali ono što bi bio moj savet kroz iskustvo, jeste da treba da delamo u sinergiji sa svim mogućnostima. Pre svega koža mora da bude u balansu, čista i zdrava, sa dobrom rutinom koja nam prija, da bi otišli korak dalje. Nega pre svega i vaša koža će to pokazati.

Koji tretman bi izdovojila kao tretman sa kojim ne može da se pogreši?

Hydrafacial! Iako sam i sama u početku bila skeptična za ovu tehnologiju i čak otišla na tretman u cilju da se uverim da je totalni promašaj, moram da priznam da mi je sada jedan od omiljenih. Naglasiću da pre svega mislim na originalni aparat, druge nisam probala, ali po iskustvu mojih klijenata, rekla bih da je velika razlika.

Da li bi izdvojila neku rutinu kao posebno važnu zimi?

Osim dobre zaštite kože u vidu bogatijih krema, naglasila bih važnost dvostrukog čišćenja. Mislim da se možemo složiti da je zagađenje vazduha posebno u velikim gradovima mnogo veće zimi. Iz tog razloga, i kada nemate makeup,obavezno dva puta očistite lice. Savet je prvo čistač na uljanoj bazi(balm ili mleko) a onda zatim neki laganiji.

Life hack koju želiš da preporučiš?

Jedna od stvari koje sam primetila da mi jako smeta, jeste da kada sušimo kosu ili se feniramo, koža lica nam posle toga bude suvlja jer taj topli vazduh ipak je dosta usmeren ka koži. Zato, kada se spremte sa sušenje kose, uradite skincare rutinu i stavite neku lepu sheet masku! Štedite vreme i dobijate 2u1, zaštitu kože i dodatnu negu!

Proizvod bez kojeg ne izlaziš zimi napolje?

Definitivno proizvod za negu usana. Moj favorit su sve balm varijante.

Ninini favoriti za januar

SPF 50 Colorescience Face Shield Flex

Le Labo deodorant

Hypnotist Toothpaste

parfem Mecanique Intuitive EdP – LES EAUX PRIMORDIALES

parfem Portrait of a lady – editions Federic Malle

ignae daily enzyme cleanser

Ignae Dynamic eye cream

Reviderm Hydro O2 fluid

Biologique recherche VG DERM cream

Maska Masque Pigm 400 Biologique recherche

Lip balm Augustinus Bader

Foto: Privatna arhiva

POVEZANE VESTI