Bajke za odrasle – pet magičnih naslova savršenih za praznike

Tekst: Ivona Lekan

Kada krovovi zabele, jelke zasvetlucaju, a novogodišnji duh počne da se širi euforičnim vazduhom – ima li boljeg trenutka da se prepustimo magiji i ponovo poverujemo u bajke? 

Praznici nam stižu, a to znači samo jedno – vreme je za lagano, bajkovito i čarobno štivo. Čudesne priče o neobičnim trolovima, lepim princezama, zlim vešticama i drugim magičnim bićima, bar na trenutak vas mogu transportovati u neku drugu dimenziju i učiniti da se mašta i stvarnost spoje, čineći prazničnu magiju nezaboravnim iskustvom za pamćenje. 

A Tale Of Magic – Chris Colfer 

Spremni za uzbudljivu i čarobnu pustolovinu? Pridružite se četrnaestogodišnjoj Brystal Evergreen u neobičnoj Akademiji magije gde stvari uopšte nisu onakve kakve izgledaju. U vremenu u kome su knjige zabranjene ženama, radoznala devojčica nalazi način da ih se domogne. Međutim, kada jednog dana otkrije tajni deo biblioteke i pronađe knjigu o magiji, njen život se zauvek menja.

Uzbudljiva bajka za odrasle koja je vrlo brzo postala #1 New York Times bestseller, delo je bestselling autora Chris Colfer-a, poznatog po knjizi The Land of Stories. Prepustite se prazničnim čarolijama i zaronite u neizvesnu i magičnu priču o željama, upornosti i borbi za ostvarenje snova, obavijenu čarobnim zaokretima i čudnovatim događajima koji inspirišu.

The Bloody Chamber – Angela Carter

Pripovedačka čarobnica i književna kuma majstora savremene natprirodne fikcije kao što su Neil Gaiman, David Mitchell, Audrey Niffenegger, J. K. Rowling i Kelly Link, autorka je još jednog remek dela zasnovanog na bajkama i narodnim pričama. The Bloody Chamber zanimljiv je spoj subverzivno mračnih i senzualnih verzija poznatih bajki „Crvenkapa“, „Plavobradi,” „Mačak u čizmama” i „Lepotica i zver”, kojima autorka daje uzbudljiv novi život u stilu utopljenom u romantične zamke gotičke tradicije.

Ukoliko ste ljubitelj SF priča obavijenih magijom, misticizmom i natprirodnim pojavama koje će vam zagolicati maštu i učiniti da se osećate kao detektiv koji rešava misteriozne i pomalo jezive slučajeve, The Bloody Chamber je pravi izbor za vas.

The Lion and the Unicorn – Shirley Hughes

Dirljiva priča i sjajne ilustracije, lako će vas uvesti u čaroban svet Lenny Levi’s-a, malog dečaka koji je morao brzo morao da nauči da bude hrabar. Naime, kada njegov otac ode da se bori u Drugom svetskom ratu, Lenny ostaje sam sa bombama koje padaju na njegovu ulicu u Londonu. Ubrzo je evakuisan u veliku kuću na selu gde počinje njegova prava borba.

Ova prelepa knjiga dotaći će svakoga ko je ikada osetio nostalgiju ili usamljenost, a magični karakteri i živopisni detalji odvešće vas u izmaštan svet gde nemoguće postaje moguće, a prošlost, sadašnjost i budućnost postaju čudesna stvarnost.

East of the Sun and West of the Moon – Peter Christen Asbjørnsen i Jørgen Moe

Petnaest bajki koje su sakupili norveški folkloristi Peter Christen Asbjørnsen i Jørgen Engebretsen Moe na putovanjima po Norveškoj sredinom devetnaestog veka, predstavljene kroz briljantne ilustracije danskog umetnika Kay Nielsen-a, savršeno su praznično štivo ili divan božićni poklon dragoj osobi.

Glavni junaci priča koje je na engleski preveo George Webbe Dasent (1817–1896) su veštice, trolovi, ogrovi, lukave lisice, misteriozni medvedi, prelepe princeze i stidljivi seoski momci koji su postali heroji. Bajke je pohvalio i sam Jacob Grimm ističući njihovu svežinu, punoću i promišljenost koja „prevazilazi skoro sve druge”.

Unhappily Ever After – Lucinda E Clarke

Prava bajka za odrasle koja važne društvene probleme i složene međuljudske odnose predstavlja koristeći čarobne i natprirodne elemente. Upoznaćete se za zemljom bajki u kojoj vlada haos povodom Velikog kraljevskog godišnjeg bala, ali i sa Pepeljugom kojoj je dosta šarmantnog princa i očajnički želi da se razvede – sve dok može da nastavi da uživa u svom trenutnom životnom standardu.

Tu su i Harold i Snežana koji se svađaju zbog njegovog maštanja i njenog odbijanja da ode tamo gde je svaka žena išla ranije. Avgust takođe ima problem, njegova supruga je divlja nimfomanka i sa 28 dece ne može da podmiri račune. Postoji nedostatak odgovarajućih prinčeva za princeze usedelice i godišnje svečanosti se održavaju upravo iz tog razloga, a ova nepolitički korektna priča mnogo je bliža istini od bilo čega što ste ikada videli na filmovima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI