Back to the city – Mina Krstić, vlasnica brenda Coast, otkriva nam detalje nove kolekcije i priču iza brenda

Tekst: Jelena Milovanović

Back to the city kolekcija brenda Coast za kratko vreme je privukla pažnju javnosti i podstakla gradske fashioniste da se upute na adresu Kralja Petra 11, i za sebe nabave nove modele brenda koji je osvojio srca svih nas.

Opšte je poznato da ukoliko vidite besprekorno stilizovanu ženu na ulici – verovatno na sebi ima jedan od odevnih komada ovog brenda. Sa dizajnerkom  Minom pričamo o novoj kolekciji, inspiraciji i modnim trendovima koje je ovaj brend plasirao na naše tržište.

Tvoj brend je počeo kao sinonim za stylish beach wear a transformisao se u brend koji je dobio i svoj ready-to-wear pravac. Možeš li nam reći kako je do toga došlo?

Pre svega, hvala na komplimentu. Da budem potpuno iskrena, do toga je došlo slučajno. Na kolekciju kupaćih kostima smo se nadovezali kolekcijom bodija i naših, sada već, iconic helanki. Potom, osluškujući signale sa tržišta, nastali su kombonezoni, haljine i brend je krenuo u ready-to-wear pravcu.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje stvaralaštvo i ko je žena koja nosi Coast?

Inspiraciju crpim sa mnogo strana – sa Pinteresta, modnih slika iz 80-ih i 90-ih, moje kolekcije časopisa koja je stara preko 20 godina, ali i žena oko mene. Imam sreće da sam okružena stvarno cool i stylish ženama.

Minimalizam je stil koji imamo na umu kada se spomene tvoj brend. Zašto si se baš odlučila za to?

Ja sam pobornik minimalizma i rečenice less is more. COAST komadi su statement ali jednostavni kako bi se što lakše uklopili u svakodnevni, užurbani život današnje žene.  Sa promenom aksesoara menja se kompletan look i tako svoj Coast odevni komad možete nositi u mnogo različitih prilika. Kriterijum koji svaki piece treba da prođe da bi bio uvršten u kolekciju, je da može da se nosi na najmanje tri različita načina.

Na Balkanu poslednjih godina modno tržište cveta, sve je više brendova koji drže korak sa svetskim trendovima. Koji od njih takođe voliš da nosiš?

Da i jako sam srećna zbog toga. U svom ormaru imam komade Dragane Ognjenović, Marije Tarlać, Tamare Radivojevic, zatim brendova Questionmark i Bataković a sve to upotpunim sa COT, Goldy ili Ladola lu nakitom.

Zašto  se poslednja kolekcija zove – Back to the city i šta je bila glavna inspiracija u stvaralačkom procesu ove kolekcije?

Oduvek sam volela energiju koju donosi povratak u grad posle mora i septembar kao mesec. Za mene septembar je uvek bio sinonim za novi početak, a ne januar. Tako da sam htela da predstavim energiju novog početka na stylish način. 

Ko je žena koja će ove sezone nositi tvoje odevne komade? Možeš li je opisati?

Kao i svake sezone, Coast žena je ženstvena, sofisticirana, ostavlja jak utisak i ne zaboravlja se. Ona je ostvarena, svoja i dostojanstvena. Ona pomera granice i podstiče devojčice da sanjaju velike snove.

Kako vidiš razvoj svog brenda i imaš li neke planove koje bi mogla da podeliš sa nama?

Mene je mama naucila da se vodim rečenicom prvo skoči pa reci hop, tako da čim bude bilo nešto novo prvo ćemo podeliti sa vama.

Šta je to što te inspiriše da pomeraš granice kada je dizajn u pitanju?

Volim novitete i sve što je novo mene inspiriše, nove forme, materijali, način izrade.

Kada se lansira kolekcija, mi samo vidimo finalni produkt i prelepe slike koje prate story telling, a zapravo koliko odricanja, izazova i žrtvi sa sobom nosi posao dizajnera?

Kada radiš ono što voliš, to je više blagoslov nego žrtva. Ja zaista više ovo što radim doživljavam kao zabavu, nego posao i zaista imam veliku privilegiju da mogu da radim ono što me zaista ispunjava i pokreće svaki moj atom. Naravno, ima loših dana, ali kao i u svemu, to je samo dan, prespavam i idem dalje.

Šta si o sebi naučila baveći se ovim poslom?

Pre svega naučila sam da prestanem da postavljam sama sebi ograničenja i da mislim da nešto nije za mene. Učvrstila sam uverenje da se dobro dobrim vraća, da ne treba juriti ono što ti beži i da ono što je za tebe doći će. Naučila sam da manjem brinem, a da se više zabavljam u procesu i koliko je bitna destinacija, toliko je bitno i putovanje ali i društvo.

Šta je za tebe individualizam nad konformizmom?

Sloboda i hrabrost da igraš svojim pravilima.

Instagram

@coast.thebrand

Foto: Coast

POVEZANE VESTI