Zdravlje i suplementi – ovo su znaci da vam nedostaje cink

Tekst: Milena Veselinović

Ako ste se nekad osetili umornim, primetili opadanje kose, ili ste se suočili sa lošim imunitetom bez jasnog razloga – vrlo je moguće da je uzrok tome nedostatak cinka u vašem organizmu.

Iako ga naše telo zahteva u nekim malim dozama, njegovo prisustvo je od krucijalne važnosti, naročito kod žena. Otkrijte kako ovaj esencijalni mineral utiče na zdravlje, i kako da prepoznate posledice njegovog nedostatka da biste mogli da ga nadoknadite.

Zašto nam je cink važan?

Naše telo ne može samo da ga proizvede, već ga unosimo putem hrane ili u okviru suplemenata. Najviše ga ima u ostrigama, ali i drugim morskim plodovima, crvenom mesu, mlečnim proizvodima, grašku, pečurkama, špargli, orašastim plodovima i semenkama, naročito bundevinim. Njegova uloga je od izuzetnog značaja za naše telo – od jačanja imuniteta, preko održavanja lepog izgleda kože, do hormonalnog balansa, sve je to usko povezano sa cinkom. Ženama je ovaj mineral mnogo važan, jer doprinosi regulaciji hormona, može ublažiti simptome PMS-a, takođe i uticati na reproduktivno zdravlje. On ujedno ubrzava zarastanje rana, smanjuje upale i podstiče regeneraciju kože.

Kako da prepoznate da ne unosite dovoljno cinka?

Neki znaci su baš primetni, i mogu vam vrlo jasno sugerisati da povedete računa, dok su drugi suptilniji. Manjak cinka u organizmu može izazvati širok spektar simptoma, a neki od najčešćih su umor i iscrpljenost, problem opadanja kose, pojava akni, slabljenje imuniteta i česte prehlade, sporo zarastanje rana, kao i promene na noktima (bele mrlje). Dijagnozu je najbolje da postavi lekar, ali svakako je važno da osluškujete svoje telo. Ako je vaša ishrana deficitarna ovim mineralom, suplementi mogu biti efikasan način da nadoknadite manjak. Preporučljivo je konsultovati se sa lekarom kako bi vam prepisao idealnu dozu.

Cink možda nije mineral o kojem često razmišljamo, ali je njegov značaj za naše zdravlje neosporan. Od pravilnog funkcionisanja imunog sistema, preko zdravlja kože i bržeg oporavka epitela, cink igra vitalnu ulogu u svakodnevnom životu.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI