Oproštaj od buntovnog kralja roka – Bora Čorba

Tekst: Marija Mladenović

U danima kad se prisećamo Bore Đorđevića, nemoguće je ne osetiti nostalgiju i ne sagledati uticaj koji je ostavio na jugoslovenskoj rok sceni.

Život koji je vodio obeležen je kontroverzama, vrhunskom muzikom na kojoj su odrastale generacije, kao iskrenošću koja je često naizlazila na neodobravanje. Za njim ostaje svedočanstvo o čoveku koji je život proživeo po sopstvenim pravilima, podelivši za sobom nasleđe koje seže daleko van granica muzike koju je stvarao.

K’o dim, k’o papirni zmajevi misli mi ka tebi lete
Ovde su pasivni krajevi, i plačem k’o malo dete.
’’Gde si u ovom glupom hotelu’’

Od Čačka do Beograda – stvaranje Riblje Čorbe

Borin ulazak u svet muzike bio je obeležen mladalačkim nestašlucima i buntovnim ispadima koji su mu ipak otvorili vrata ka Beogradu gde je nastavio svoje muzičke avanture. U tinejdžerskim danima je sa društvom obijao stanove, a od novca koji bi tako zaradili kupovali su instrumente. Nakon što ga je policija smestila u zatvor u Čačku, izbacili su ga iz gimnazije, da bi se potom sa roditeljima preselio za Beograd, gde 1970. upisuje Petu beogradsku gimnaziju.

Oni hoće da me uče pa da budem ko i oni, ali nisam ja od juče, smetaju mi svi šabloni.
’’Ostaću slobodan’’ 

Kada slušam dobre stvari, meni se u ritmu skače, za komšije ko još mari, ja radio puštam jače.
Rokenrol za kućni savet

Sa svojim prvim bendom, Hermelini, svirao je prvobitno po Čačku, gde je rock scena tek počela da buja. Njegovi najraniji muzički koraci počeli su učešćem u mnogim grupama, Dečaci sa Morave, Vesnici ljubavi, Čačanski plemići. Jedno vreme svirao je u grupi Suncokret, međutim, kada oni nisu pristali da snime njegovu pesmu ’’Lutka sa naslovne strane’’, spakovao je kofere i prešao u Rani Mraz gde je već bio Đorđe Balašević.

Mi smo eto blizu kraja, jedan korak od očaja
Čuvaj malo nade za nas, nemoj srećo, nemoj danas.
’’Nemoj srećo, nemoj danas’’

1978. je sa svojim prijateljima napravio grupu Riblja Čorba. Bilo je sasvim izvesno da će se svojim britkim jezikom, i neobičnom harizmom izdvojiti i zavladati muzičkom scenom. Iako često kritikovan zbog iznošenja svojih političkih stavova, njegovi provokativni stihovi, otvorenost i buntovništvo su ga učinili jednim od najznačajnijih glasova svog vremena. Inspirisan raskidom sa jednom od najlepših jugoslovenskih manekenki, Biljanom Nevajdom, napisao je pesmu’’Ostani đubre do kraja’’.

Nisi valjda luda da se stidiš što si me prognala istočno od raja, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja. ’’Ostani đubre do kraja’’

Popularne pesme drugih izvođača iza kojih stoji Bora Đorđević

Iako u muzičkim krugovima to nije tajna, široj javnosti ipak nisu najpoznatije činjenice da iza nekih vanserijskih hitova stoji upravo Bora Đorđević. Postoji priča da je za Željka Bebeka na salveti napisao stihove pesme ’’Sinoć sam pola kafane popio’’. Ranijih godina sarađivao je sa Generacijom 5, kao i Viktorijom, i upravo on je autor pesama ’’Dolazim za 5 minuta’’, kao i ’’Daj ne pitaj’’ i ’’Samo teraj ti po svome’’. Takođe, sarađivao je i sa Zdravkom Čolićem, pa je tako na muziku Kornelija Kovača napisao čuveni hit ’’Produži dalje’’.

Sunce izlazi i zalazi, sve je kao i obično, kada o tebi ne razmišljam stvarno se osećam odlično.
’’Kada padne noć’’

Ako se neko u istoriji jugoslovenske muzike može nazivati kantautorom, tvorcem hitova, onda se među tim imenima definitivno zaslužuje naći i njegovo. U svoje je stihove utkao emotivne scene iz ličnog života, priče o raskidima, vezama, iskrenim ljubavima, ali i političke teme, kritiku društva, neretko se inspirišući u delima strane književnosti. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama je ’’Pogledaj dom svoj anđele’’, koju je napisao inspirisan američkim književnikom Tomasom Vulfom. Stihovi ’’Pogledaj dom svoj anđele, i skini paučinu s očiju. Videćeš prizore potresne, videćeš nesrećne i bolesne, videćeš čemer, smrt i jad’’, detaljno i sirovo opisuju delić svakodnevice koju živimo i danas.

Sav sam zbunjen i pokunjen, na sve kivan, depresivan, sve je mračno, beskonačno, sav sam sluđen i otuđen, uvek takav, sav nikakav, mnogo siva perspektiva.
’’Ja sam rođen namrgođen’’

Bora Čorba ostaće upamćen kao čovek koji je živeo bez straha i zadrške, i čija je muzika bila odraz nemirnog duha – uvek slobodouman, sklon provokaciji i iskrenosti, uspeo je da ostavi dubok trag u kulturi jedne zemlje koja je prolazila godinama kroz burne promene. Svojim stvaralaštvom, Bora je to ispratio, i oslikao duh ovdašnjeg podneblja, uspešno satirično prikazujući realnost i svakodnevicu. On nije bio samo vrsan muzičar, nego i hroničar jednog vremena koji je bio beskompromisno svoj. Kako kažu njegovi stihovi ’’Ostaću slobodan’’, ovo je filozofija života koja prevazilazi granice i ostaje večna.

’’I kada nestanem naći ću način, kad vidim da si pala u krizu, u tvom životu da budem začin, da ti se nađem, da budem blizu. Pogledaj u oči našeg malog psa, duboko u njima, sakriću se ja, pogledaj u oči našeg malog psa… Moram na jedan poduži izlet, vraćam se sigurno, to nije problem, ma to je rastanak samo na izlet, zato bez suza kad jednom odem…’’
Bora Đorđević (1952-2024)

11:11 playlista hitova Bore Đorđevića:

  1. Kad hodaš
  2. Ja sam rođen namrgođen
  3. Gde si u ovom glupom hotelu
  4. Kako je lepo biti glup
  5. Ja je gledam kako spava
  6. Nemoj da ideš mojom ulicom
  7. Rekla je
  8. Kad sam bio mlad
  9. Ko te ljubi dok sam ja na straži
  10. Lutka sa naslovne strane
  11. Nemoj srećo, nemoj danas
  12. Na zapadu ništa novo
  13. Pogledaj dom svoj, anđele
  14. Ostani đubre do kraja
  15. Kada padne noć
  16. Ljubav ovde više ne stanuje
  17. Amsterdam
  18. U dva će čistači odneti đubre
  19. Dobro jutro
  20. Pravila, pravila
  21. Ostaću slobodan
  22. Rokenrol za kućni savet
  23. Ja sam se ložio na tebe
  24. Jedino moje

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI