11:11 preporuke – izdvajamo listu filmova prikazanih na Kanskom festivalu

Tekst: Milena Veselinović

Kada se crveni tepih prostre, a svetla Kanskog festivala zablistaju, znate da je počela sezona očaravajućih filmskih avantura.

Ove godine, 76. izdanje festivala donelo je niz filmskih dragulja poznatih ali i manje poznatih imena, koji će zauvek obeležiti istoriju filma. Kanski festival je mesto gde se umetnost i magija filma stapaju, a prikazani filmovi su deo ledenog brega uzbudljivih priča i talenata koji su obeležili ovu nezaboravnu godinu.

Od senzacionalnog povratka Džonija Depa na bioskopska platna, preko kontroverznog Idola, do fantastičnog Wes Andersona, pogledajmo koji su se to filmovi istakli na Kanskom festivalu 2023:

  • Anatomy of a Fall: Ovaj ledeni triler francuske rediteljke Justine Triet, prikazuje snegom zabačenu kuću u francuskim Alpima, u kojoj živi romanopisac Sandra sa svojim suprugom i sinom. Kada beživotno telo njenog muža biva pronađeno, pokreće se istraga zbog sumnjivih okolnosti pod kojima se nesreća desila, a Sandra je primorana da dokazuje svoju nevinost pri čemu se otkrivaju šokantni detalji njenog braka. Napet film koji će vam držati pažnju do samog kraja.
  • Jeanne du Barry: Povratak Džonija Depa i priča o Jeanne Bécu, strastvenoj i moćnoj ženi, rođenoj u vanbračnoj zajednici siromašne krojačice, koja je kročila na scenu francuske aristokratije i postala ljubavnica Luja XV. Njena sudbina je povezana sa cenom moći, a Jeanne du Barry nas vodi na uzbudljivo putovanje kroz francusku istoriju. Film je dočekan dugim ovacijama publike i ako je sudeći po njihovim utiscima, Depov trijumfalni comeback dugo će se prepričavati.
  • May December: U ovom ostvarenju Toda Hejnsa, Natali Portman igra Elizabet, mladu glumicu koja putuje u drugi grad kako bi istražila problematičan odnos koji Grejsi (Džulijen Mur), čiji lik bi trebalo da igra, ima sa svojim partnerom kojeg je upoznala dok je on još bio tinejdžer. Filmski kritičari okarakterisali su ovu priču kao moralno mutnu, a u njoj imamo prilike da gledamo dva lica ljubavi koja se razvijaju između osoba mlađe i starije generacije. Film postavlja pitanja o vremenu, strasti i pravoj prirodi odnosa.
  • The Idol: Od kreatora serije ’’Euphoria’’, Sem Levinsona, dolazi nam ova serija, puna kontraverzi čije su dve epizode prikazane na nedavno održanom festivalu u Kanu. Serija je na razočaranje mnogih, pobrala ne baš tako pozitivne utiske kritičara i gledalaca, ali uprkos mešovitom prijemu zbog eksplicitnog seksualnog sadržaja i diskutabilno obrađenih tema, njeno emotovanje je počelo u junu na HBO platformi. Glavne uloge pripale su Lily-Rose Depp i Tesfaye, poznatijeg nam kao starboy The Weeknd.
  • Killers of the Flower Moon: Martin Scorsese nas vodi u epski triler sa Robertom De Nirom i Leonardom Di Capriom u glavnim ulogama. Film prikazuje zagonetna ubistva u indijanskom plemenu, i donosi vrhunsku napetost i misteriju na veliko platno.
  • Asteroid City: Maestralni Wes Anderson u ovom umetničkom delu filmske industrije, okupio je mega zvezde: Tom Henksa, Skarlet Johanson, Stiv Karela, Edvard Nortona, Tildu Swinton, Met Dilona, Margot Robbie, Brajana Krenstona i mnoge druge. Asteroid City prikazuje događaje sa snimanja svemirske konvencije smeštene u retro-futurističkoj verziji 1950. godine. On obećava spektakularne vizuelne efekte i priču o avanturi i opstanku, praćenu signature stilom Wes Andersona.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI