11:11 fitnes vodič – 11 aplikacija za savršenu figuru

Tekst: Milena Veselinović

Budući da svakodnevno tražimo instant rešenja za sve, činjenica je da aplikacije za praćenje ishrane i vežbanje postaju naši mali pomoćnici u džepu.

Osim što su digitalni dnevnici ishrane, one su sofisticirani alati koji nam pomažu da pravilno pratimo svoje navike, dok nas motivišu ka postizanju ciljeva, pružajući podršku kroz različite korisne funkcije.

Čemu su namenjene?

Aplikacije za mršavljenje su programi koje možete preuzeti uglavnom besplatno na svoje mobilne uređaje i koje pružaju brz i jednostavan način praćenja vaših životnih navika, poput unosa kalorija i vežbanja. Neke od njih nude dodatne funkcije, kao što su forumi za podršku, skeneri barkodova i mogućnost sinhronizacije sa drugim aplikacijama ili uređajima.

Magični štapić ne postoji – držite se realnih očekivanja

Proces mršavljenja je prilično individualan, i potrebno mu je pristupiti pažljivo. Aplikacije na našoj listi imaju niz funkcija koje zadovoljavaju različite potrebe, poput grupnih izazova, praćenja unosa kalorija ali i planova ličnih treninga.

Važno je imati realna očekivanja i održavati (ili razvijati) zdrav odnos prema hrani i svom telu. Izabrali smo aplikacije koje podržavaju realne ciljeve mršavljenja i promovišu zdrav odnos prema telu.

11:11 lista aplikacija:

Noom za 70$ mesečno imaćete na raspolaganju sve mogućnosti koje nudi ova aplikacija. Ona će vas motivisati da promenite navike na bolje. Ona za vas planira dnevni unos kalorija na osnovu parametara i ciljeva koje joj zadate. Svi korisnici mogu da prate proračun kalorija kroz bazu podataka koja uključuje više od tri i po miliona namirnica. Ovde možete sačuvati početnu težinu, voditi dnevnik vežbanja, šećera u krvi, ili imati e-mail konsultacije sa trenerom.

Ocena 4.7/5

Strides – Predstavlja prilagodljivi pratilac dnevnih aktivnosti koji vam omogućava da imate uvid u specifične navike poput toga koliko vode dnevno pijete i da li idete na vreme na spavanje. Imate i pogodnosti nedeljnih, mesečnih i godišnjih izveštaja. Besplatna verzija aplikacije vam omogućava da pratite do 3 navike, a ako želite da imate na raspolaganju više opcija, onda je mesečna pretplata 4.99$.

Ocena 4.8/5

MyFitnessPal – U ponudi su besplatna aplikacija ali i opcija prema kojoj za 19.99$ mesečne pretplate možete imati puno korisničko iskustvo i doživljaj. Detaljno praćenje kalorija mnogima je pomoglo da postignu zapažene rezultate u procesu mršavljenja. MyFitnessPal je aplikacija koja integriše brojanje kalorija i praćenje unosa makronutrijenata u strategiju koja je podrška gubljenju težine. Ono što je posebno korisno kod ove aplikacije je što vam daje grafikon sa procentom unetih masti, ugljenih hidrata i belančevina, a takođe poseduje i skener bar kodova koji vam omogućava pristup kompletnoj listi sastojaka određenih proizvoda.

Ocena 4.7/5

Lose It – Uz pomoć ove aplikacije izgubićete neželjene kilograme ali ne i dobro raspoloženje i organizaciju. Lose it promoviše i snižavanje nivoa holesterola. Kroz analizu vaših godina, težine, zdravstvenih ciljeva, aplikacija generiše program dnevnih preporučenih količina hrane. Imate dodatne pogodnosti poput bar skenera, i alata za pravljenje recepata. Takođe postoji opcija Snap it, gde kreirate bazu svojih obroka jednostavnim fotografisanjem istih.

Ocena 4.8/5

Fitbit app – Postoji besplatna verzija, ali i ona prema kojoj se pretplata kreće od 9.99$ mesečno. Nosivi uređaji za praćenje aktivnosti nude zgodan način da imate evidenciju svojih navika u vežbanju i ostanete motivisani. Fitbit tehnološka kompanija nudi razne opcije fitness tracker-a i pametnih satova koji koji registruju vaše korake, pređenu distancu, otkucaje srca, kvalitet sna. Takođe preko aplikacije možete uneti svoju težinu, trenutni nivo stresa, unos hrane i vode, a na raspolaganju su vam razne fitnes zajednice gde sa članovima i prijateljima možete učestvovati u izazovima i zadacima.

Ocena 4.3/5

Platejoy – Kreirana od strane sertifikovanih dijetetičara, ova aplikacija namenjena je planiranju obroka. Možete postaviti ciljeve kao što su gubitak težine, pa čak i da birate između opcija keto ishrane, ishrane bez mleka ili paleo varijacija. Platejoy filtrira sastojke koje želite da izbegavate i daje vam različite veličine porcija prilagođene svakoj osobi u domaćinstvu. Možete unositi vaše lične recepte u aplikaciju i da ih čuvate na jednom mestu.

Ocena 4.7/5

WW (Weight Watchers) – Početna mesečna pretplata kreće se od 11.50$. WW koristi sistem bodova prema kojima hrani i piću koje konzumirate dodeljuje određene vrednosti. Koristeći aplikaciju, imaćete na raspolaganju nedeljne radionice, društvene mreže, sistem nagrađivanja, 24/7 live coaching. Još jedna od prednosti ove aplikacije je zbirka od preko 8 hiljada recepata koji su vam na raspolaganju.

Ocena: 4.8/5

Diabetes Tracker by MyNetDiary – Ova aplikacija posebno je dizajnirana za osobe sa dijabetesom i predijabetesnim stanjem. Uključuje pristup opsežnoj bazi podataka o hrani i skeneru bar kodova. Od značajnih karakteristika ističemo one koje se tiču mogućnosti praćenja glukoze u krvi, podsetnike za testiranje, praćenje vežbi, težine. Nudi detaljne grafikone i izveštaje koji će vam pomoći da posmatrate oscilacije šećera u krvi. Premium mesečna pretplata je 8.99$.

Ocena 4.7/5

Fooducate – Za sve ljubitelje pravih informacija i one koji žele da znaju više o sastojcima, tu je Fooducate kao sjajan način da se informišete prema ličnim potrebama. Omogućava vam da skenirate preko 250 hiljada različitih proizvoda koje ima u svojoj bazi podataka. Interesantno kod ove aplikacije je što vas obaveštava o trans-mastima u hrani, ali ujedno vam može reći i koji kukuruzni sirup ima visoki sadržaj fruktoze. Nudi mogućnost zdravijih alternativa za kupovinu. Aplikacija je besplatna za preuzimanje, a za otključavanje dodatnih opcija mesečna pretplata je 9.99$.  

Ocena 4.7/5

Cronometar – Ako vam fokus nije na količini hrane koju pojedete već na tome da se hranite što zdravije, onda je Cronometar opcija za vas. Ona će vam pomoći da zadovoljite svoje dnevne potrebe za visokokvalitetnim namirnicama. Ima mogućnost praćenja 82 makronutrijenta, tako da možete biti sigurni da ste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Ujedno nudi skener bar kodova sa detaljnim pregledom sastojaka, kao i praćenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. U pro verziji ove aplikacije imate mogućnost komunikacije sa dijetetičarom ili drugim zdravstvenim radnicima koji će vam dati savete iz prve ruke.

Ocena 4.7/5

Way – Ova aplikacija je jedinstvena jer nudi drugačiji, antidijetski pristup zdravlju, što je pogodno za osobe koje smatraju da im brojenje kalorija i drugi pristupi ometaju ujednačen odnos prema hrani. Cilj koji Way ima jeste da kod vas razvije zdrav odnos prema hrani, kroz više od 60 različitih aktivnosti koje su podeljene u 3 ciklusa. Emocije utiču na naše navike u ishrani, a svesne promene dolaze kad uspostavimo zdrave navike i negujemo racionalan odnos prema svom telu. Mesečna pretplata je 6.99$.

Ocena 4.2/5

U moru aplikacija koje nam svakodnevno nude različite pogodnosti, važno je pronaći one koje će nam zaista pomoći da postignemo željene ciljeve. Kvalitetna aplikacija za mršavljenje nije samo ona koja prati kalorije, već ona koja nam pomaže da očuvamo motivaciju u izazovnom periodu, ali i razvijemo zdrav odnos prema ishrani, vežbanju i svom telu. Uz pravi izbor, svaki korak ka zdravijem životu može biti lakši i zabavniji.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI