11:11 filmski radar – najbolji praznični filmovi

Tekst: Milena Veselinović

Kada pomislimo na praznične filmove, neretko se setimo klasičnih božićnih bajki i neizbežnih kultnih naslova.

Ali, šta ako ovog puta zavirimo malo dalje od očekivanog? Predstavljamo vam 14 filmskih dragulja koji su, iako možda nisu tradicionalni izbor na koji ste navikli, savršeni za uživanje tokom predstojeće sezone.

About a Boy (2002): Hugh Grant igra Willa čiji se život prepliće s Marcusom, neobičnim dečakom, kroz humor i toplinu, stvarajući nekonvencionalnu priču koja će okupirati vašu pažnju. U ovoj britanskoj romantičnoj komediji Grant tumači lik bezbrižnog neženje koji živi lagodno, zahvaljujući zaradi od popularne božićne pesme svog oca. Nakon što dobije ideju da se pridruži grupi za samohrane roditelje, upoznaje Markusa, i provodi Božić sa dečakom i njegovom porodicom. Tada sreće Rachel, koja misli da je Markus Willov sin, nakon čega nastaje zabuna. Uz nostalgičnu pop pesmu Badly Drawn Boy-a i živahne uloge Rachel Weisz, Toni Collette i Nicholasa Hoult-a, About a Boy je definitivno vredi gledati za dobru dozu emocija u bilo koje doba godine.

 

Holiday Inn (1942): Bing Crosby i Fred Astaire plešu i pevaju kroz godišnja doba, ali su božićne scene one koje ostavljaju trajan utisak u ovoj muzičkoj romansi. Radnja je smeštena u večernjem klubu koji se otvara samo za praznike. Krosbi glumi slomljenog pevača koji otvara sezonski pansion kada ga odbaci njegova simpatija. Međutim, kada Aster pokuša da osvoji Krosbijevu novu ljubav, njihovo rivalstvo dolazi do izražaja i postavlja temelje za blistavi muzičko-plesni okršaj.

Carol (2015): Reditelj Todd Haynes vodi nas kroz 1950. godine i zabranjenu ljubav između dve žene, slikajući nežnu prazničnu pozadinu ove emotivne priče. Prodavačica u robnoj kući koju igra Rooney Mara zaljubljuje se u nesrećno udatu ženu Cate Blanchett, a njihova afera razvija se kroz niz simpatičnih ali opreznih gestova tokom kojih se svaka nada da će ona druga pročitati njene želje. 

Christmas in Connecticut (1945): Ništa nije nalik crno-belom prazničnom ostvarenju, posebno onom koji uključuje mešavinu romantike, drame i urnebesnih situacija. Barbara Stanwyck igra gradsku novinarku Elizabeth Lane, koja piše kolumnu o svojoj izmišljenoj farmi u Connecticutu, mužu i detetu. Kada njen izdavač, koji nije upućen u prevaru, traži od nje da organizuje božićnu večeru za ratnog heroja, ona smišlja složenu šemu da prikrije svoju obmanu. Stanwyck pruža jednu od svojih najboljih izvedbi u ovoj šarmantnoj komediji koja subverzivno pristupa konvencionalnim rodnim ulogama.

It’s a Wonderful Life (1946): Ovaj klasik Frenka Kapre pruža nadu i podseća na prave vrednosti koje je potrebno da negujemo u životu. Objavljen je godinu dana nakon kraja Drugog svetskog rata. James Stewart glumi čoveka koji pronalazi razlog za život nakon susreta sa svojim anđelom čuvarom, koji mu pokazuje pozitivan uticaj koji je imao na toliko ljudi. Zaradio je pet nominacija za Oskara, ali iznenađujuće tada da nije postigao naročiti komercijalni uspeh. Sada se smatra jednim od najvećih filmova svih vremena i odabran je za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD-a.

Meet me in St. Louis (1944): Judy Garland prvi put peva melanholičnu pesmu Have Yourself a Merry Little Christmas dok glumi tinejdžerku zaljubljenu u dečka iz susedstva. Sa još nekoliko klasičnih pesama, ovaj niz porodičnih vinjeta nudi zanimljivu priču i možda će vam izmamiti i poneku suzu.

Miracle on 34th St. (1947): Ovo je prava Božićna priča o verovanju u Deda Mraza, puna topline i vesele praznične atmosfere. U pitanju je američka crno-bela komedija čija je radnja smeštena u čuvenoj robnoj kući Macy’s gde se zapošljava čovek koji za sebe tvrdi da je pravi Deda Mraz. Priča govori o povezivanju porodice ali i buđenju vere u čuda, i ponovnom rađanju nade u bolje sutra.

The Muppet Christmas Carol (1992): Ovo je vesela adaptacija Dikensovog klasika sa Muppetima i Michaelom Caineom, idealna za celu porodicu. Kako dočarati duh Božića a izbeći klasiku – dodajte Muppete! Interpretacija iz 1992. godine donosi interesantnu predstavu lutaka ali i osećaj magije koji ne umanjuje glavnu poruku: „Istina je da gde god pronađete ljubav, tu je duh Božića prisutan“.

The Polar Express (2004): U pitanju je animirana avantura koja evocira čaroliju detinjstva i prazničnog duha. Polar Express budi nostalgiju ali i želju da verujemo u snove, a predstavlja priču o dečaku koji gubi veru u Deda Mraza. U začaranom vozu sreću drugu decu u pidžamama dok se voze do Severnog pola u posetu Deda Mrazovoj radionici. Uz Grammyjem nagrađenu pesmu Believe i uzbudljivu Hot Chocolate, ovaj film postaje pravi božićni dragulj koji može gledati cela porodica.

The Preacher’s Wife (1996): Whitney Houston i Denzel Washington u duhovitoj i srdačnoj priči o anđelu koji donosi praznični duh. Ova božićna komedija izvor je dobrog raspoloženja, Whitney glumi suprugu koja se sa svojim mužem bori da ojačaju crkvu, zajednicu i brak. Onda se pojavljuje Dudley (Denzel Washington), nekonvencionalni anđeo koji dolazi da odgovori na njihove molitve – i nežno zavodi Houston. Ovaj rimejk kultnog naslova The Bishop’s Wife iz 1947. godine sa Cary Grantom pruža divnu priliku rediteljki da prikaže likove koji samo žele da urade ono što je ispravno. Dodajte beskrajni šarm Washingtona, zadivljujuće izvođenje pojedinih numera od strane Whitney, kao i snagu i ranjivost i dobili ste ugodan film koji se dobro slaže s toplom čokoladom i ćebetom.

The Santa Clause (1994): Nije iznenađenje da je božićni hit sa Timom Alenom u glavnoj ulozi našao svoje mesto na ovoj listi, s obzirom na to da je dovelo do više nastavaka i serije na Disney+ koja je i danas aktuelna. Međutim, ništa ne može nadmašiti šarm originala, koji se vrti oko čoveka koji mora preuzeti posao Deda Mraza kada pravi Deda Mraz padne sa krova. Savršena kombinacija humora i komedije koju je lako zavoleti.

The Shop Around the Corner (1940): Dugo pre Tindera, postojala je neumorno šarmantna romantična komedija Ernesta Lubitscha o kolegama koji se svađaju, a koji se ujedno anonimno dopisuju u nedeljama koje prethode Božiću. Ako vam ovo zvuči poznato, znajte da je ovaj naslov inspirisao priču filma You’ve Got Mail. Istaknuti filmski stvaralac donosi laganu romantičnu priču o dvoje zaposlenih u maloj prodavnici kožne robe u Budimpešti, u kojoj glume Margaret Sullavan i James Stewart.

While You Were Sleeping (1995): Sandra Bullock u nekonvencionalnoj prazničnoj romansi sa zamršenim ljubavnim trouglom – zašto da ne? Ovo možda nije tradicionalni božićni film, ali radnja je prilično zanimljiva. Kada se Lucy pridruži porodici svog simpatije za vreme praznične sezone, nastaje zaplet. Dok je muškarac za koga je mislila da je onaj pravi u komi i cela njegova porodica veruje da su vereni, ona se zaljubljuje u njegovog brata. Zvuči intrigantno
? Savetujemo da pogledate nastavak priče.

White Christmas (1954): Bing Crosby i ekipa osvajaju srca klasičnim božićnim pesmama i pričom o zajedništvu i ljubavi. Kada harizmatični dvojac prijatelja iz vojske udruži snage da pomogne sestrama svog saborca u njihovim karijerama, rađaju se neke od najlepših klasičnih božićnih pesama. Cela priča ispričana je kroz niz šaljivih događaja, a neprevaziđeni Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney i Vera-Ellen izvode impresivne scene upotpunjene fantastičnim kostimima.

Dok se pripremate za hladni decembar, zašto ne biste začinili svoj repertoar nekim od ovih ne tako tipičnih prazničnih filmova? Od klasičnih melodrama do modernih romantičnih komedija, ova lista nudi nešto za svakoga, podsećajući nas da praznični duh može biti pronađen na najneočekivanijim mestima. Bilo da tražite smeh, suze ili samo malo opuštajuće atmosfere, sve što vam je potrebno je da pripremite kokice, ušuškate se pod ćebe i uživate u filmskom maratonu koji može da potraje celu godinu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI