11:11 degustaciona avantura – TT Central, mesto autentičnih ukusa

Tekst: Milena Veselinović

Nastavljamo naše 11:11 degustaciono putovanje kroz Beograd, i za vas istražujemo nova mesta u potrazi za sjajnim ukusima koji će biti inspiracija hedonistima i ljubiteljima zanimljvih, drugačijih ukusa.

Beograd je grad koji nikada ne spava, i često nas iznenađuje draguljima skrivenim u svom
urbanom pejzažu. Jedan od njih je i Instagramični TT Central smešten u srcu grada, koji obećava
jedinstveno iskustvo za sve gurmane i ljubitelje sofisticirane estetike.
Deo je šireg koncepta koji još čine i TT Bistro, TT Eatery, Franz by TT. 

Ušuškano intimno mesto u bučnoj turističkoj zoni

Dok koračate ulicama Beograda, u neposrednoj blizini prometne Knez Mihailove, možete naići na zanimljivu fasadu koja podseća na romantične francuske bistroe i ulaz u simpatični TT Central sa drvenim retro izlogom. Pored toga što je ovo prijatno, nepretenciozno mesto za ručak ili branč, ujedno je i interesantna priča o spoju kultura, dizajnu i strasti prema hrani.
Smešten u ulici Đure Jakšića 3, u blizini Arheološkog instituta, okružen balkonima starih beogradskih ozidanih lepotica, ovaj lokal predstavlja dizajnerski projekat arhitektkinje Katarine Ožegović. Njena vizija kombinuje visokokvalitetnu estetiku sa opuštenom atmosferom, pružajući posetiocima priliku da se povežu s istorijom i umetnošću dok uživaju u ukusnoj hrani.

Estetika minimalizma koja dominira prostorom

Ispred bistroa naći ćete nekoliko omanjih okruglih stolova sa propratnom dekoracijom, a unutar TT Central svaki element enterijera priča svoju priču. Iako se ističe siva boja, središnji deo zauzima veliki pravougaoni community table sto izrađen od stakla i čelika koji osvetljava prostor i koji ćete prvo primetiti kada kročite unutra. Stolice bez naslona raspoređene oko stola su iz Zara Home, a sav nameštaj je u retro stilu, odiše industrial ali i neizbežnim rustičnim momentom koji svemu daje autentičnost. Svaki komad je pažljivo odabran da stvori idealnu atmosferu. Neobične vinske police od šipki armature i lučni svodovi plafona koji odišu toplom bojom opeke dodaju cosy momenat prostoru, dok prirodne biljke i cveće oplemenjuju prizor i doprinose osećaju svežine i udobnosti. Sa pravilnim izborom osvetljenja specijalno osmišljenog za ovu lokaciju, atmosfera je izuzetno dopadljiva.

Fantastičan meni sa izvrsnom kombinacijom ukusa

Specifično kod bistroa je sezonska ponuda kreativom prožetih jela koja se prave od lokalnih dostupnih namirnica, sa modernim twistom. Prvi susret sa kuhinjom vodio nas je preko menija za doručak, koji se ovde služi od 11h – 13h radnim danima, a vikendom od 09h – 13h. Preporučujemo francuski tost sa kremom od breskve i maskarponea (690 dinara), brioš sa langustinom i poširanim jajetom u Mornai sosu (820 dinara) ili veliki doručak sa lososom (1250 dinara). Krem supa od krompira, šargarepe i celera (680 dinara) osvežiće vas tokom hladnijih jesenjih dana, a od glavnih jela ostali smo impresionirani New York biftekom sa topinambur pireom i sosom od suvih šljiva (1800 dinara), koji ima fantastičan kremasti pire od čičoke. Ne možemo da izostavimo i sočni losos sa pire krompirom i povrćem (1390 dinara). Takođe, ovde se služe i taljatele sa tartufima (820 dinara), kao i pelmeni sa lososom, langustinom i crvenim kavijarom (720 dinara).

Dostupna je i selekcija finih vina, kafa, ali i standardnih koktela poput džin tonika, Bloody Mary, Margarita, Negroni, Mimosa. Od bezalkoholnih pića preporučujemo da probate domaću limunadu sa hibiskusom i crvenom ribizlom.

Među starim fasadama i užurbanim gradskim ritmom, krije se mesto koje objedinjuje pitku estetiku i gastronomiju. TT Central budi čula i naš je teleport u lokalne ukuse koji se ponosno kombinuju s globalnim trendovima. Kada sledeći put tražite beg od užurbanosti dana, znate gde da pronađete utočište koje vas čeka da zajedno otvorite novo poglavlje na vašoj gastronomskoj mapi.

Instagram: @TT_Central

Foto: TT Central, Instagram

POVEZANE VESTI