11 rečenica iz kultnih domaćih filmova

Tekst: Viola Vasiljević

Ako bi postojao jezik kojim bi se mogla opisati jedna epoha, njega bi mogle činiti kultne rečenice iz poznatih filmova.

One su prizma kroz koju gledamo društvo, kulturu i vreme iz kojeg dolaze. Da li ste se ikad zapitali odakle potiču neki nezaboravni citati i izrazi koji su pronašli mesto u kolektivnom pamćenju? Odgovor leži u blistavom trenutku domaće kinematografije, u filmovima koji su osvojili srca publike i postali neizostavni deo naše kulturne tapiserije.

Crni bombarder: ’’Znaš, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonačnosti. Ali u negativnom smislu. Tako da u njima nema ničega. Nema prostora, vremena. Nema drugih ljudi. Nema čak ni tebe“.

Film iz 1992. godine, Crni bombarder priča o radijskom voditelju koji je postao simbol neustrašive borbe protiv autoritarnog režima. Ovaj buntovnik je popularni lik koji inspiriše omladinu, a film snažno oslikava realističan prikaz društvenih i političkih promena vremena u kojem je nastao.

Ljubavni život Budimira Trajkovića: ’’Ljubav ti je kao šlog, koga strefi – strefi.’’

Jugoslovenski film iz 1977. godine fokusira se na lik Budimira, čija se porodica zbog posla dosta selila tokom njegovog odrastanja, što je ometalo Budimira da se konektuje sa ljudima i ostvari emotivnu prisnost sa nekim. Ova komedija prikazuje njegove pokušaje da se zaljubi i ima stabilan ljubavni život, a Milena Dravić, Ljubiša Samardžić i Mića Tomić maestralno su dočarali likove i komične situacije. 

Una: ’’ Posle ljubavi ostaje jedan sto u kafani kod „Znaka?“ i začuđeni pogled starog kelnera što nas vidi sa drugim.’’

Film Una je adaptacija popularnog romana Mome Kapora koji govori o zližavanju uglednog ali kontroverznog profesora čija predavanja prate sa velikom pažnjom, i mlade, ambiciozne studentkinje Une Vojvodić koja planira da sa njim uradi intervju namenjen čitaocima studentskog lista. Između njih se razvija fatalna privlačnost a cela se priča pretvara u začarani krug spletki i intriga.

Jagode u grlu:’’ Nikada oni ne mogu mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim.’’

Nastavak serije Srdana Karanovića ’’Grlom u jagode’’, oslikava okupljanje starih školskih prijatelja, sredovečnih ljudi ne baš ostvarenih snova i mladalačkih želja, a sve povodom dolaska iz inostranstva jednog od njih. Emotivni sastanak evocira nostalgiju među njima i dovodi do raznih dramatičnih scena, svađi, mirenja, a sve uz izvođenje nekih legendarnih pesama koje su pojedine scene učinile kultnim.

Lepa sela lepo gore:’’A kako je kod vas u Švedskoj? Ladno, je l’ da? Al’ standard, j*** ga!’’

Inspirisan istinitom pričom, ovaj film prikazuje vojnike tokom rata zarobljene u tunelu i njihovu unutrašnju borbu. Film je bio srpski kandidat za Oskara za 1996. godinu, i smatra se pravim modernim klasikom srpske kinematografije.

Kako je propao rokernol:’’Da gledamo video dok se ne rastope boje.’’

Kultni film rokenrol generacije osamdesetih godina omnibus je komedija koju čine 3 nezavisne priče koje se, baveći se autentičnošću umetnika, fokusiraju na rok kulturu i društvene fenomene, kritički posmatraju uticaje koji oblikuju umetnost ali i društvo u celini. Muziku za film napisali su Vladimir Divljan (Idoli), Srđan Gojković (Električni orgazam) i Dušan Kojić (Disciplina kičme).

Nož:’’Ima na ovom belom dunjaluku stvari o kojima moraš večno da ćutiš, manje boli. Ali kad boli… baš boli.’’

Ova epska priča govori o potrazi glavnog junaka za svojim ličnim korenima, a otkriva sav besmisao podela među ljudima. Ujedno se bavi pitanjima porodičnih veza, borbe sa identitetom, nasleđem i istorijskim traumama. Film otvara prostora za kritičku raspravu o kolektivnoj odgovornosti i praštanju nakon ozbiljnih nedaća.

Kad budem mrtav i beo:’’Da gledamo video dok se ne rastope boje.’’

Karakterističan za jugoslovenski crni talas, ovaj film posvećen je istraživanju pitanja otuđenja, društvene apatije i nepostojanja perspektive. Radnja prati Džimija Barku, mladića koji se susreće sa brojnim problemima ali koji teži da se prilagodi društvu u kojem živi. Film razotkriva mračnu stranu društva koje ne dozvoljava pojedincu da se ostvari i živi ispunjen život.

Crna mačka, beli mačor:’’Čestitam ti situaciju’’.

Ovaj komični film smešten je na obali Dunava i prati živote lokalnih Roma. Kroz niz neobičnih situacija i humorističkih dešavanja, film istražuje temu prijateljstva, porodice, ljubavi, zajednice i odrastanja.

Nataša:„Ko je u ovoj zemlji ostao normalan, taj nije normalan.“

Sedamnaestogodišnja Nataša, glavna je junakinja istoimenog filma koji govori o njenoj avanturističkoj potrazi za ubicama njenog oca. Korumpirani sistem, potraga za istinom u dramatičnoj priči, stavljaju Natašu u niz emotivno haotičnih situacija, a njena igra polako prerasta u nešto ozbiljnije dok se upliće u loše društvo u želji da otkrije glavne krivce.

Mrtav ladan:’’Šta kaže dedica… je l’ ti rekao kako je to biti mrtav?“

Film je crna srpska komedija iz 2002. godine a radnja prati priču dva brata koji su u potrazi za novcem za sahranu svog dede. Njihova avantura prožeta je nizom komičnih i apsurdnih situacija koje prikazuju svakodnevicu i ovdašnji mentalitet.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI