11 hitova koji su obeležili 2023.

Tekst: Milena Veselinović

Kada pogledamo unazad na godinu za nama, ne možemo a da ne primetimo da je bila vatromet kreativnosti i rolerkouster emocija, kao i da je muzika bila utkana u svaki njen segment.

Od euforičnih pop melodija koje se zapamte na prvo slušanje, do drugačijih muzičkih izraza, predstavljamo vam 11 pesama koje su postale himne 2023.

Miley Cyrus, Flowers: svojom nezaustavljivom energijom dočarala je pravi trenutak emotivne pobede i izlaska iz toksične veze, oduševišvi fanove spotom koji je intrigantan, zanimljiv i pravi dokaz da se osveta najbolje servira kad je hladna. Insinuacije na zlatnu haljinu koju je nosila Jennifer Lawrence na jednoj od premijera filma, podignuta kosa, razigrana koreografija, sve je ukazivalo da ovom revenge pesmom želi da stavi tačku na svoj razvod.

Shakira, BZRP Music Sessions: uvek zavodljiva, ritmična i bez dlake na jeziku, zavrtela je pop liste hitom posvećenim bivšem suprugu, proslavljenom fudbaleru Pikeu, koji aludira na njegovo neverstvo. U roku od 24h, pesma je imala 63 miliona pregleda što ju je svrstalo u sam vrh latino numera. Stihovi ’’Zamenio si Rolex za Casio, Ferrari za Twinga’’ doneli su njenom bivšem partneru sponzorstvo od strane Casio satova, čime se još jednom potvrdila priča da ne postoji loš marketing.

Lana Del Rey, A&W: poznata po svojim melanholičnim poetičnim tekstovima, donosi provokativnu pesmu koja odiše njenim jedinstvenim stilom. Ovaj mix folk-popa i hip-hopa sa trap ritmovima, lako je stekao status omiljene među fanovima. Lana peva o različitim fazama svog života i karijere, otvoreno govoreći o svojoj ranjivosti, preteranoj seksualizaciji od strane okruženja, kao i ličnom suprotstavljanju  ustaljenim predrasudama o njoj.

Kylie Minoque, Padam Padam: australijska pop diva označila je svoj veliki comeback, i predstavila šesnaesti studijski album upravo ovom pesmom koja je kombinacija pop-dance i elektronskog zvuka. U ritmu otkucaja srca, Padam, Padam brzo je postala favorit na plesnim podijumima širom sveta.

NewJeans, Super Shy: Istaknuti se među već poznatim imenima u K-popu nije nimalo lak zadatak, međum kada su se pojavile new girls on the block, svet se okrenuo i zaplesao u ritmu Super shy. Reči pesme otkrivaju klasičnu tinejdž ljubavnu priču, u kojoj se peva o maštanju, tajnoj privlačnosti i simpatijama koje su skrivene.

PinkPantheress, Ice Spice, Boy’s a liar Pt. 2: Viralna TikTok pesma, zvezda videa mnogih influensera, prihvaćena od publike širom sveta, kombinacija popa i hip-hopa, stvara moderan i hipnotišuć zvuk, dok tekstom oslikava odnos nevernih partnera, turbulentne odnose i izazove današnjih veza. Trending na društvenim mrežama nije nikad imao jačeg predstavnika!

Blur, The NarcissistKarakteristična po svom stilu koji spaja elemente alternativnog rocka sa eksperimentalnim i psihodeličnim uticajima, tekst se bavi temom narcizma, istražujući samorefleksiju i iskrivljene percepcije o sebi. Vodi na zanimljivo putovanje, pozivajući na tumačenje i davanje ličnog mišljenja o intimnim viđenjima svoje.

Sampha, Spirit 2.0Britanski tekstopisac i producent, poznat po svom emotivnom vokalu i inovativnom pristupu muzici, Sampha u ovoj pesmi istražuje isceljenje i pronalaženje utehe, kroz buđenje osećaja ranjivosti i čežnje za duhovnim rastom. 

Central Cee x Dave, Sprinter: Poznati po snažnim lirskim sposobnostima da na različite načine istraže društvene teme, britanski reperski duo Central Cee i Dave, udruženim snagama napravili su hit koji se 10 nedelja zadržao na top listama u Engleskoj.

Olivia Rodrigo, Bad idea right?: Mlada američka izvođačica, glumica i tekstopisac, karijeru je započela u Disney TV serijama, ali je svojom pesmom Drivers Licence napravila komercijalni uspeh i postala planetarno popularna. Njena muzika mešavina je pop, rock, alternativnog pravca, a aktuelni hit peva o rekonekciji sa bivšim ljubavima i davanju novih šansi jer, everybody can change. 

Troye Sivan, Rush: Pop himna na svim žurkama, Rush je omaž divljim noćima, izlascima i ludim zabavama koja svojim zavodljivim vibracijama budi publiku na prihvatanje slobode i seksualnog oslobađanja. Intrigantni spot u stilu je Troye Sivana koji u svojoj odvažnosti diriguje novi pravac i prezentuje autentičnost bez zadrške.

Odraz trenutka, manifestacija emocija i kreativnosti koja prelazi granice žanrova, 2023. je bila dokaz da muzika ne samo da prati vreme, već i oblikuje našu stvarnost. Sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo koje će nam hitove i muzičke izazove naredna godina doneti!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI