Da li je Troye Sivan David Bowie nove generacije?

Tekst: Milena Veselinović

Njegovo umetničko ime  odzvanja u globalnom odjeku mladalačkog bunta i senzibiliteta nove generacije.

U svojoj odvažnosti, muzička zvezda Troye Sivan, kontraverzni Australijanac krhke građe i svetloplavih očiju uverava svet da su njegova mladost i kreativa na raspolaganju generaciji koja živi protivno nametnutnim standardima i bez zadrške.

Who is Troye Sivan?

Od trenutka kada se pojavio, uzdrmao je muzičku scenu a njegovu karijeru ne čini samo niz popularnih eksplicitnih spotova na Youtube, već i značajan, autentični muzički izraz koji pronalazi svoje mesto na vrhu Billboard liste. Sa najnovijeg albuma objavljenog ove godine, izdvojili su se hitovi Rush, Got Me Started i One of Your Girls koji su se našli među 40 top pesama na UK Singles Chart listi. Usledile su dobio prve Grammy nominacije, za najbolju pop dance numeru kao i za najbolji spot.

And he’s just started!

Zvezda u usponu – i gluma i muzika

Ugledate li ga na malim ekranima, jedno je sigurno – nećete ostati ravnodušni. Sivan smelo pleše u svojim provokativnim muzičkim spotovima, oskudno odeven ili prerušen u ženu, dok hrabro prenosi tekstove koji istražuju i slave LGBTQ identitet. Muzički pravac koji sledi je pop sa uticajima indie i elektronske muzike, a porede ga sa Sam Smithom ali i Lorde. Kroz svoju muziku se bavi pitanjima unutrašnjih sukoba i strahova mladih koji se bore sa prihvatanjem svoje seksualnosti. U pesmama i javnim nastupima ne ustručava se da istraži dublje i mračnije strane ove borbe, što bez ustezanja prikazuje i u video spotovima koji na Youtube broje višemilionske preglede. Nezadrživa strast i talenat odveli su ga u glumačke vode, pa se do sad ostvario u ulozi mladog Wolverina u X-Men serijalu, ali se pojavljivao u još filmova kao i HBO seriji The Idol.

Nova verzija David Bowie

Stil odevanja Troye Sivana neodvojivi je aspekt njegove ličnosti, odražavajući eleganciju i melanholiju sa nepokolebljivim primesama androgine mode i glamura, a mediji ga porede sa velikanima poput Georgea Michaela i Eltona Johna sa daškom modernog Bowiea. Njegov modni izraz varira od stilizovane ekstravagantne našminkane pop zvezde do opuštenijeg, svakodnevnog izgleda. Neretko kroz svoje outfite demonstrira smelost u eksperimentisanju modom i trendovima.

Autentičnog izraza u eri društvenih medija u kojima širi svoj glas istovremeno iskren i inovativan, Sivan oslikava doživljaje koji su univerzalni i duboko lični. Sposobnost da plete narative koji rezonuju sa iskustvima publike čini ga relevantnim glasom i predvodnikom njegove generacije. On je više od pop idola – simbol je odvažnosti i inspiracije za sve koji traže svoje mesto u svetu koji se neprestano menja.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI