Zvuk mode – koji DJ-evi vladaju fashion scenom?

Tekst: Eleven Eleven

Popularnost elektronske muzike ne prestaje uprkos trendovima koji se smenjuju na muzičkoj sceni.

Najpoznatiji DJ-evi zarađuju vrtoglave sume novca, a njihove plejliste želimo da slušamo nonstop. Nije lako izdvojiti se i biti uspešan u ovom poslu, budući da ima dosta talentovanih umetnika. Međutim, u ovom muzičkom domenu izuzetno se cene inovativnost i sposobnost da se prepozna šta je to što publika i brendovi traže, a onda zatim tome izađe u susret dovoljno kreativnim, ritmičnim rešenjem.

Moda i elektronska muzika

Kada neko spomene DJ-eve, većina verovatno pomisli na imena kao što su David Guetta, Calvin Harris, Martin Garix, međutim u modnim krugovima priča je drugačija. Svet mode je dinamičan, a taj brzi tempo imamo prilike da vidimo na revijama. Dok nam pogled prati nezaustavljive pokrete modela koje predstavljaju poslednje trendi komade, doživljaj kompletnim čini muzika u čijem ritmu cela revija pleše. Muzika diktira atmosferu, naglašava estetiku i inicijalnu ideju brenda. Ona je kokreator dobrog raspoloženja i nosilac momenta koji na pravi način može zaokružiti prezentaciju najnovije kolekcije.

Poznata DJ imena na modnoj sceni

Mnogo je uzbudljivih svetskih festivala elektronske muzike, ali posebna je draž kada se ta energija prenese na modne piste i da im autentičnost. Modna industrija ima svoje favorite koji prave plejliste za revije a takođe nastupaju i na VIP žurkama. Neka od tih imena su Mia Moretti + Margot koje nastupaju i pod imenom The Dolls, Timo Weiland i Alan Eckstein. Honorari se za jedan tročasovni modni event kreću u rasponu od 5 do 25 hiljada dolara.

The Dolls su među zvezdama u usponu. Mia Morreti i Margot nastupale su na revijama Christian Dior, Bulgari, Prabal Gurung, Versace i Cartier. Producent Richie Hawtin birao je muziku na modnim žurkama još tokom ’90ih godina, a potom ga je poznanstvo sa Raf Simonsom dovelo do saradnje sa Pradom na čak 4 revije, čime je nastavio da spaja modu i muziku neraskidivim nitima. Benji B, cenjeni britanski DJ, producent i radio voditelj istakao se na modnoj reviji koju je Phoebe Philo imala za Celine. Njega je svojevremeno Virgil Abloh imenovao za muzičkog direktora LV tokom 2019. godine. ’’Muzika mora da prati modne kombinacije, da ne odvlači pažnju već da ih naglašava i veliča koncept’’, kaže Benji B. Još jedan dizajnerski orijentisan DJ je Jesse Marco, koji je u svet mode kročio na Tom Ford reviji, nakon čega je imao kolaboracije sa Calvin Klein kao i Alexander Wang.

Kreativni proces kreiranja plejliste za reviju zahteva fleksibilan pristup i dugo planiranje, uz oslanjanje na koncept kolekcije i poštovanje identiteta brenda.

Šta se dobije kada se spoje modna pista, atraktivni modeli sa high end komadima poznatih svetskih dizajnera i uzbudljivi prepoznatljivi beat koji nas pokreće? Nezaboravan doživljaj, definitivno.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI