Zlikovci nose Pradu

Tekst: Tamara Ognjanović

TikTok zajednica je ponovo oživela fascinaciju Pradinom modnom revijom iz 2012. godine koju su nosili glavni “loši” momci Holivuda – i time želi nešto da nam poruči.

Modna kuća Prada je etalon za inovaciju i ekscentrični dizajn. Kolekcija muške odeće za jesen/zimu 2012. nije bila izuzetak od ove tradicije jer je maštu modnih entuzijasta širom sveta izazvala neobičnom temom – “The Villain Runway.“

Miuccia Prada vešto se poigrala kontrastima i krojevima suprotstavljajući elemente tradicionalne muške odeće ekstravagantnoj finesi. Odevni predmeti odisali su misterijom otelotvorujući doziranu mešavinu sofisticiranosti i mistike. Anagažovanje holivudskih veterana poput Gerija Oldmana, Vilema Defoa i Tima Rota dodatno je pojačalo interesovanje celog sveta za reviju i kolekciju.

Paleta boja osliikavala je Pradin smeo i nekonvencionalni pristup. Bogate nijanse tamne bordo, zelene, zagasito crvene, teget i nezaobilazne crne dominirale su pistom podvlačeći narativ dramatičnosti. Luksuzni materijali, veliki i naglašeni okovratnici, ravni krojevi i bogate teksture odisali su prefinjenom elegancijom čitave kolekcije.
Pažnja posvećena detaljima ogledala se u besprekornosti asesoara – okrugle naočare retro dizajna, neobični broševi šarene čarape, kožne rukavice. Odela po meri i savršeno skrojeni kaputi ukrašeni neobičnim detaljima unosili su neophodan dašak intrige.

Gore spomenuti nosioci revije, poznati po svojim briljantnim ulogama zlikovaca, pružili su određeni legitimitet reviji izazovno noseći odevne komade i na izvestan, suptilan način demonstrirali mušku moć iza koje stoji stav i besprekoran stil.
Ne možemo a da se ne zapitamo zašto je ova, u svakom pogledu neobična i originalna Pradina revija ponovo zaokupila pažnju internet zajednice nakon toliko godina od njenog inicijalnog održavanja?
Imajući u vidu vodeće trendove modnih kuća i aktuelnog nastojanja da revije prevaziđu svoje tradicionalne koncepte, u novim konzumentima visoke mode tinja izvesna potreba za originalnošću i modnom predstavom koja odiše elegancijom, prefinjenom klasikom, a negira neprekidan trud dizajnera za, pomalo, usiljenom intrigom.

Prada je ovom revijom istakla sposobnost da svoj minimalnii i pomalo ekscentrični modni pravac uklopi u savremene potrebe nekih dolazećih generacija koje glasno i otvoreno ne trpe ponavljanje, prolazne trendove i prevaziđeni banalizam u dizajnu.
„The Villain Runway“ ne samo da je dovela u pitanje konvencionalne predstave o muškoj odeći, već je dokazala da spoj dobrog dizajna i originalne ideje o predstavljanju istog mogu redefinisati modne norme. Kolekcija za jesen/zimu 2012. ostaje da svedoči o ideji brenda da kreira jedinstveno iskustvo na pisti koje prevazilazi puko izlaganje odeće, a Pradu učvršćuje na tronu modne avangarde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI