Zimski fitnes san? Neka vas to ne brine

Tekst: Tamara Ognjanović

Dani su demorališuće kratki, temperature neprijatno niske, Netlifx je upravo objavio najnoviju sezonu vaše omiljene serije, period opravdanog hedonizma je u svom piku.

Preteško je odoleti čarima hibernacije i “bindžovanja”, a fizička aktivnost nam se svodi na prečestu šetnju do frižidera po novu dozu ruske salate.
Zvuči poznato?
Mit o zimskom snu i sezonskoj depresiji, zapravo, nije samo mit, piše The Guardian. Odavno je poznato da su benefiti fizičke aktivnosti po naše mentalno i fizičko zdravlje nebrojeni, ali šta kada naše telo i um samo žele da prespavaju sive dane, sve do prvih pupoljaka belih rada i opojnog mirisa lipe?
Iako je iskušenje da se sklupčamo pod ćebetom i preskočimo trening izuzetno primamljivo, održavanje aktivnog načina života tokom zime je ključno za sveukupno blagostanje. Da, šetnja ili trčanje po minusu predstavljaju svojevrstan izazov, ali ne moraju biti nepremostiva prepreka. U nedostatku motivacije, ključno je krenuti malim koracima i trening prilagoditi godišnjem dobu i sopstvenim potrebama.
Bilo bi baš sjajno konačno obući onaj najnoviji sportski set jarkih boja koji leži na dnu ormara i prošetati do teretane. U teretani je previše zagušljivo i ne osećate se komforno među gomilom drugih ljudi? Komercijalni brendovi su računali I na ovakve scenarije i u zimskim kolekcijama ponudili nam gomilu rešenja –  termo helanke, atraktivne štitinike za za uši, tople rukavice, vunene čarape – izgovora nam, izgleda, ponestaje.

@katybath Day 1/7 FULL BODY >> guided workouts in my virtual studio 🫶🏼 10 x single leg stretch 10 x tick tock 10 x slow climber 10 x bridge single leg lower 10 x bridge dip Will you do the whole week with me? #pilatestiktok #pilates #pilatesworkout #fullbodyworkout #pilatesathome ♬ Pacifica (with drums) - slow + reverb - Caleb Bryant

Naše telo sagoreva više kalorija u nastojanju da ostane toplo (proces poznat kao termogeneza), što čini zimske vežbe potencijalno efikasnijim. Sezona je virusa i prehlada, a opšte je poznato da se pri fizičkoj aktivnosti vrši razmena materija i hormona u telu koji mogu prevenirati respiratorne i druge infekcije stimulišući naš imuni sistem. Pored toga, izlaganje prirodnom svetlu tokom aktivnosti na otvorenom može  biti efikasno sredstvo u borbi sa sezonskim afektivnim poremećajem – vrstom depresije karakterističnom za ovo doba godine.Određene “mane” treninga na otvorenom tokom zime ne možemo u potpunosti zanemariti –  postoje dokazi da trening na hladnoći može da utiče na hormone koji regulišu regulaciju apetita – zbog čega ćete verovatno jesti više nakon treninga po hladnom vremenu nego nakon nekog sprinta na suncu. Utvrđeno je i da je malo  veća verovatnoća da ćete se razboleti kada je hladno – odbrana nazalnih ćelija slabi na niskim temperaturama, što ih čini manje sposobnim za borbu protiv virusa i bakterija.
Trening na otvorenom nije jedina opcija kako bismo telo i um održali u optimalnom stanju tokom zime. Hodanje od samo 5.000 koraka dnevno može značajno smanjiti rizik od različitih oboljenja, redukovati stres, poboljšati kvalitet sna. Na drugom kraju spektra napora, trening jačeg intenziteta može značajno podići raspoloženje i ubrzati sagorevanje masti.
Evo jednog dobrog trika za “prevaru” našeg pospanog uma i tela. Recite sebi: “Danas ću odraditi jedan vrlo lagani trening, od svega par minuta, onoliko koliko mi prija, makar to bilo svega par vežbi.” Ovakav pristup redukuje pritisak i pretvara ga u koncept “nagrađivanja” sebe, a na kraju ćete odraditi duži i intenzivniji trening nego što ste prvobitno zamislili i osećati se značajno bolje. Ne možemo zaobići ni društvene mreže, kao nepresušni izvor motivacije za vežbanje kod kuće:
Ostati fizički aktivan i tokom zime nije samo korisno već je i ključno za održavanje opšteg zdravlja. Od mentalnog blagostanja do podrške imunološkom sistemu, prednosti treninga tokom hladnijih meseci sežu daleko, a mi se svakako posle treninga možemo nagraditi onom porcijom ruske salate.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI