Zima i pidžame – modeli koji cosy dižu na viši nivo

Tekst: Danka Grubačić

Raskošne svilene pidžame ove zime postaju statement co-ord setovi koje ćete želeti da nosite i napolju. Mi vam predstavljamo najbolje primerke.

Čak i ako niste nikada pomislili da bi pidžama mogla da bude odeća u kojoj ćete (svesno) otići dalje od svoja četiri zida, zima je ono doba godine koje vas tera da o tome dobro razmislite. Temperature koje titraju oko nule, mraz, sneg, ledeni vetar i oštrice zimskog sunca nekako nas sve dovedu do istih, malih želja – da kod kuće, ušuškani u nekoj udobnoj fotelji i najlepšoj pidžami koju ne bismo skidali ceo dan, pijemo omiljeni topli napitak i gledamo dobar film. Ako kažu da prilika bira stajling, onda ne čudi što baš u ovo doba godine počinjemo da obraćamo više pažnje na pidžame koje, sa pojavom novih neodoljivih modela koji udobnost podižu na viši nivo, postaju mikrotrend za sebe.

Samo nežno prema sebi

Ritual presvlačenja u pidžamu na kraju dana zaista donosi nešto umirujuće, kao da oglašava da je vreme da sve stavimo na pauzu. To je njihova univerzalna svrha, međutim, neki primerci imaju dodatnu moć da se u njima osećate toliko zadovoljno sobom da poželite da na pidžamu nabacite samo vuneni kaput i nepromočive cipele i takvi izađete na ulicu. I mada su, kao i kod svakog statement komada, važni i model i dezen, u ovom slučaju poenta je u materijalu. On klizi po telu, miluje kožu vijugavim porubima, balanisira temperaturu tela, prevenira stvaranje bora, obavija lakoćom. I daje nezamenjiv osećaj da niste spremni samo za krevet.

(Ne)čista svila

Iako na tržištu ima pregršt mekanih pamučnih i onih od flanela, raskošne svilene pidžame zaista daju jedan uzvišen osećaj. One čak i ne moraju biti od stopostotne svile da biste to osetili, često se tu umešaju saten, viskoza, krep de šin, a prihvatljivo je i malo poliestera. Glavna stvar je da se svilenkaste pidžame izdižu iznad svakodnevne kućne odeće. Mogu se „ponašati“ i kao večernja, svečana garderoba, ili kao modifikovana „biznis“ uniforma, ako ne u sali za konferencije, onda bez problema na video call sastancima ili poslovnim putovanjima na kojima ste „istureno odeljenje“ svoje kompanije. Nose se kao co-ord setovi i, osim ako već niste obukli farmerke, pa želite da vam gornji deo odigra ulogu košulje, ne rasparuju se. Naravno da u njima možete spavati, ali kada otkrijete njihovo „dejstvo“ van kreveta, počećete da ih doživljavate kao komade za različite prilike u kojima ste udobno i slobodno doterani.

Luksuz mora biti udoban

Možda je za nekoga svilena pidžama nepotreban luksuz, ali taj neko sigurno ne shvata poentu. Šta nam to modne kuće sugerišu kada nam od odeće čija je svrha slobodno vreme i odmor daju komad do koga nam je stalo? Dvodelnu svilenu pidžamu, sa reverima, dugmićima i vrpcom u struku, ili spavaćicu koja ima funkciju slip haljine, možete obući i u njoj ostati ceo dan. I nije da nam to niko pre nije pokazao. Možda je suviše predvidljivo pominjati Koko Šanel i u ovom kontekstu, ali zaista nam je ona, koja je u međuratnom Parizu svilenu pidžamu nosila sa biserima, zacrtala osnove ovog povratnika među trendovima. A nije bila prva koja ih je dizajnirala. Još jedan majstor francuske visoke mode Paul Poiret takođe je godinama u svom modnom ateljeu proizvodio bogato ukrašene svilene pidžame za privilegovane klijente. Sa evolucijom u vidu krojeva i uzoraka (egzotika, kraljevski momenti, školjke, ptice i perje, uz vanvremenske pruge) pidžame su dobile svoj glam&sexy efekat, zbog čega su postale izazovniji poklon od kompleta čipkastog veša. Što znači da ih i muškarci vole. Naravno, za zimsku idilu kod kuće, dok se bosonogi preko penstog tepiha vučete sa šoljom aromatičnog čaja od kuhinje do troseda, nosite ih na golo telo, baš poput boginja iz filmskih klasika Holivuda koje ćete ove zime gledati odevene u svoju novu svilenu pidžamu. Samo pazite, prema njoj se odnosite onako kako se ona odnosi prema vašoj koži, sofisticirano i tretirajte je u veš mašini na najblažim programima za ručno pranje.

11:11 izbor pidžama

Olivia Von Halle

Klasičan model od krep de šina ukrašen sito štampom sa motivima snežnih leoparda

For Restless Sleepers

Dvodelni set sa motivima lovačkih goblena od 100 posto viskoze

Lilysilk

Pruge, dugmići i „charmeuse“ svila sa dvostrukim efektom – bisernog sjaja i mat završnice

La Perla

Svileni komplet sa romantičnim cvetnim printom

Sleeper

Party pidžama sa odvojivim perjem u crnoj boji

Desmond and Dempsey

Ukrojeni model od saten-pamuka sa manžetnama na rukavima i suženim nogavicama

Foto: Promo

POVEZANE VESTI