Zermatt – spoj dizajna i gastronomije

Tekst: Danka Grubačić

Švajcarski grad postaje više od ski centra – sa mnoštvom vidikovaca, staza, klisura i jezera, otmenim hotelima i restoranima fokusiranim na održivost, on je mondensko-avanturistička destinacija za sva godišnja doba.

Ukotvljen u podnožju planinskog vrha Materhorn ili Monte Servino, švajcarski Zermatt verovatno je jedan od najlepših primera zimske idile čak i za one probirljive koji na skijanju traže više od skijanja. Osim pejzaža kojem živopisnost daje kontrast brvnara „u boji“ naspram šljašteće beline snežnih staza, tu sliku savršenosti stvara još toliko toga – niz dizajnerskih butik hotela, restorana sa Mišelinovim zvezdicama koji nude vrhunske specijalitete „sa pogledom“, lepeza magičnih spa rituala, ali i posebna modna estetika koja se oseća u vazduhu.

Oaze za odmor u netaknutoj prirodi

Izbor smeštaja u Zermattu slatka je muka. Iako je gotovo nemoguće da vas hotel razočara, postoji nekoliko primeraka koji će vam obezbediti ugođaj za pamćenje. Jedan od njih je „Omnia“ na 1.600 metara nadmorske visine do kog se stiže prolaskom kroz skriveni tunel uklesan u planinu i to staklenim liftom. Ovaj hotel sa pet zvezdica od čelika i stakla dizajnirao je njujorški arhitekta Ali Tajer, a njegov enterijer ispunjen modularnim komadima čini da se osećate kao da boravite u hotelu iz budućnosti. Jednako atraktivni su i hotel „Carina“, čiji je dizajn omaž otkrićima planinskih vodiča, obogaćen jedinstvenim detaljima u vidu švajcarskih simbola tradicije, te „Schveizerhof“, kolažno „upakovano“ zdanje ponovo otvoreno pre nepune dve godine, nakon renoviranja hotelijera koji stoje iza brendova „La Reserve“ i „Mama Shelter“.

Tretmani na „apres ski“ meniju

Svaki hotel u Zermattu je mali spa resort za sebe u čijem lekovitom raju se možete prepustiti najinovativnijim ritualima opuštanja koje je ovaj svet izmislio. Wellness ovde ima posebno značenje – to je stanje apsolutno regenerisanog tela i duha, naročito u pogledu tretmana za oporavak nakon celodnevnih uspinjanja i spuštanja duž strmina od kojih je sačinjen ceo predeo. Jedan takav eliksir je masaža poliranim kamenjem sa vrha Materhorna koje vibrira na prirodnoj frekvenciji tla sa 4.500 metara nadmosrke visine. Kroz različite tehnike akupresure i refleksologije vešti terapeuti koriste eterična ulja izvorno planinskog hemotipa, a u ponudi su i tzv. saune sa isparavajućim dejstvom kanabisa.

Uzmite papir i olovku, jer – znamenitosti

Najpre, trebalo bi da znate da ovde postoji mreža odlično uređenih staza kojima možete stići do nestvarnih alpskih vrhova, kao i nova žičara Matterhorn Alpine Crossing, otvorena prošlog leta, kojom možete preći u Italiju. Žičare su ovde spektakli u najavi. Većinu njih dizajnirala je italijanska firma za proizvodnju sportskih automobila i karoserija „Pininfarina“ koja je osmislila tzv. kristalne kabine sa staklenim dnom. Ipak, prava atrakcija su aktivnosti na otvorenom. Pešačite preko glečera Gorner ili idite do nekih od mesta sa kojih pucaju pogledi na Materhorn – brda Murini, jezera Riffelsee u kom se ogleda vrh, alpskih livada Hohbalmen, ili terase na stanici žičare Trockener Steg koja pruža „najtrouglastiji“ pogled na ovu atrakciju. Ako niste voljni za uspinjanje peške, organizujte vožnju helikopterom do samoodržive kolibe Monte Rosa kompletno obložene aluminijumom koja daje opseg pogleda na 19 planinskih vrhova.

Za gastronomsku gozbu potražite Gurmansku stazu koja počinje od stanice Sunnegga (žičara koja ide do Rothorna) i vodi 9 km sve do Zermatta. Duž nje su smešteni neki od najboljih švajcarskih restorana – „Chez Vroni“ koji nudi francuske specijalitete sa Mišelinovim zvezdicama, „Findlerhoff“ sa širokim izborom fuzije italijanskih i tradicionalnih švajcarskih jela ili „Othmar’s“ za one koji žele moderne morsko-planinske specijalitete.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI