Žena koja daje odgovor na insulinsku rezistenciju – Jessie Inchauspé

Tekst: eleven eleven

Francuska biohemičarka Jessie Inchauspé, autorka nekoliko knjiga, na Instagramu poznata kao Glucose Goddess koju prati skoro 4 miliona pratilaca, nudi revolucionarni, potpuno prirodni pristup kojim možemo da ponovo uspostavimo kontrolu nad našim zdravljem, budući da moderna ishrana i način života često dovode do metaboličkih izazova.

Njena knjiga nije klasičan vodič za sto i jednu dijetu, već pruža ključ za mentalno i fizičko blagostanje, prvenstveno kroz regulisanje nivoa glukoze u krvi. Kroz veoma jednostavne ali moćne strategije, Jessie nam pokazuje kako se boriti protiv insulinske rezistencije, stanja koje ne samo da utiče na naše telo, već i na način na koji živimo.

Ko je Glucose Goddess i kako je stekla popularnost?

Nakon što je sa svojih 19 godina, pri skoku sa vodopada zaradila ozbiljne povrede, život Jessie je bio zauvek izmenjen. Iako se njeno telo vremenom oporavilo, njeno psihičko zdravlje bilo je narušeno. Vođena prirodnom radoznalošću, odlučila je da dublje istraži povezanost uma i tela, pa je upisala studije biohemije nadajući se da će dobiti odgovore na pitanja o tome zašto se oseća na određeni način. Put ju je dalje vodio u uključivanje u studiju koja je podrazumevala nošenje monitora za glukozu, nakon čega joj je ustanovljen zdravstveni problem. Jessie je shvatila da skokovi šećera u krvi imaju veze sa promenama raspoloženja i upravo je ovo bio prelomni trenutak u karijeri koji je usmerio njene dalje istraživačke aktivnosti, i doveo do kreiranja profila Glucose Goddess koji se bavi edukacijom pratilaca o problemima i posledicama neadekvatne ishrane.

Šta je insulinska rezistencija?

To je stanje u kojem normalne količine insulina (hormona koji ima ulogu u regulisanju šećera u krvi) prisutne u organizmu nisu dovoljne da izvrše svoju glavnu funkciju, a to je omogućavanje glukozi da uđe u ćelije. Ovo vodi do povišenog nivoa glukoze koja se nagomilava i može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2. Insulinska rezistencija se često razvija zbog nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i genetskih faktora, te se smatra jednim od glavnih problema savremenog doba. Simptomi mogu nekada biti nevidljivi, a najčešće se javljaju gojaznost, stalna pospanost i umor, zaboravnost, depresija i bezvoljnost, stalna želja za konzumacijom slatkiša naročito nakon jela, neredovni ciklusi i pojava akni. Da bi se konstatovalo postojanje poremećaja, neophodno je uraditi detaljne analize krvi kod stručnjaka, a zatim uz konsultaciju sa lekarom pristupiti adekvatnoj terapiji ali i promeni navika.

Prirodni načini lečenja insulinske rezistencije

Jessie pristupa problemu insulinske rezistencije na jednostavan i prirodan način, o čemu detaljno govori u svojoj popularnoj knjizi. Njen metod se fokusira na četiri ključna pravila:

Započnite dan sa slanim obrokom – Jessie savetuje da se prvi jutarnji obrok bazira na proteinima, kao i da izbegnete uzimanje slatkiša, dok je voće dozvoljeno ali ne u ceđenim sokovima. Proteini su važni jer ne izazivaju brze skokove šećera, što pomaže u sprečavanju naglih padova energije. Ako osećate glad već dva sata nakon doručka, nešto niste dobro uradili i trebalo bi da promenite svoje navike.

Ne zaboravite na povrće – Početak svakog obroka sa konzumacijom povrća zapravo stabilizuje nivo šećera u krvi, bilo da se ono jede sirovo ili kuvano. Jessie voli da kombinuje ovo pravilo sa prethodnim, koristeći preliv od jabukovog sirćeta da napravi ukusne salate.

Važnost kiselina u ishrani – Pre obroka se preporučuje da popijete jednu kašiku sirćeta jer ono sadrži ocetnu kiselinu koja usporava pretvaranje hrane u glukozu i povećava njeno preuzimanje u mišićima. Nema potrebe da pored sirćeta dodajete bilo šta drugo jer je to zdrava i proverena namirnica koja se koristi od davnina.

Pokrenite se – Naučno je dokazano da fizička aktivnost, čak i kratka, pomaže u kontroli šećera u krvi. Jessie predlaže desetominutne šetnje, vežbe istezanja u udobnosti svoga doma, ili bilo kakvu aktivnost koju možete uklopiti u raspored dnevnih obaveza. Isprobajte nešto novo i pokrenite svoje telo još danas, kako biste što pre videli rezultate.

Preporučena hrana

Osobe sa insulinskom rezistencijom trebalo bi da svoju ishranu baziraju na bogatim izvorima proteina, kao što su meso i mahunarke, mnogo svežeg povrća, uz umereni unos zdravih masti. Integralne žitarice, orašasti plodovi i semena su takođe dobri izbori jer pomažu u održavanju stabilnog nivoa glukoze. Glucose Goddess, svojim radom i istraživanjima donosi nove perspektive u gledanju na problem insulinske rezistencije. Njene metode nisu samo praktične već i lako primenljive, što ih čini idealnim za svakodnevni život. Sa više od 603 miliona pregleda na TikToku, jasno je da njene strategije za kontrolu glukoze dobijaju na popularnosti. Slediti Jessie ne znači samo započeti neku novu dijetu – to je put ka boljem razumevanju sopstvenog tela i unapređenju celokupnog zdravlja.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI