Winter is coming – ultimativni skincare vodič za negu kože tokom zime

Tekst: Milena Veselinović

Kada se zimska magija spusti na grad, ne dopustite da vam išta poremeti uživanje u istoj. Ovo je period predviđen za kolače sa cimetom, ušuškavanje u tople džempere i ispijanje vruće čokolade, ali i vreme kada vaš skincare zaslužuje posebnu pažnju. Otkrivamo vam kako zima utiče na kožu i kako možete održati njenu mekoću i sjaj.

Zašto zima zahteva posebnu negu?

Zimski meseci nose sa sobom hladnoću i suv vazduh u zatvorenim prostorijama koji mogu isušiti i narušiti zaštitnu barijeru. Dolazi do dehidratacije i iritiranosti, a to su jasni znaci da vam je potrebna posebna nega.

Očuvanje kožne barijere

Sa očekivanim promenama temperature, kišom i vetrovima koji testiraju snagu naše izdržljivosti, potrebno je izvršiti rotaciju kozmetičkih proizvoda i posegnuti za nečim hidratantijim i što će imati veću zaštitnu ulogu. Agresivne čistače zamenite za hranljive balzame na bazi putera i kamilice. Prepoznatljivi simptomi narušene barijere su zatezanje, iritacija, svrab i dehidratacija. Važno je da potražite proizvode koji sadrže niacinamid, ceramide i lipide, kao i kreme koje zadržavaju vlagu i imaju aktivne sastojke koji neguju. Ne zaboravite da i zdrave masti iz hrane pomažu hidrataciji organizma iznutra.

Izbegavajte teške teksture ako imate masnu kožu

Umesto toga koristite formule koje ne zapušavaju pore i sadrže sastojke poput ceramida, hijaluronske kiseline i skvalana. Najbolja hidratacija dolazi iznutra, pa ne zaboravite na dovoljan unos vode.

Vitamin D i antioksidansi su veoma važni tokom zime

Zimski izazovi uključuju promene temperature i manjak svežeg vazduha. Koristite proizvode bogate antioksidansima poput vitamina C i E, kao i resveratrola koji štite od mikrotoksina. Vitamin D je ključan za odbranu organizma i izbegavanje upalnih stanja kao što su akne, rozacea i ekcemi. Nedostatak vitamina D može uticati na vaše raspoloženje i izazvati hormonalne disbalanse, što dodatno utiče i na kožu.

Noćni režim nege 

Tokom spavanja naše ćelije ulaze u stadijum reparacije i obnove. Možete izabrati blage kiseline za čišćenje lica i nakon toga koristiti aktivne sastojke poput retinola i peptida. Imajte na umu da prekomerna upotreba retinola može iziritirati epidermis, posebno zimi.

Zimska nega je fina prilika da se posvetimo i razumemo potrebe naše kože u ovom izazovnom periodu. Bilo da je reč o odabiru pravih sastojaka, očuvanju zaštitne barijere ili o pravilnoj hidrataciji, ključ je u balansiranom pristupu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI