William Bradley – chef koji pomera granice gastronomije

Tekst: Milena Veselinović

Pod vrelim kulinarskim nebom Kalifornije, gde se gastronomski užitak iskričavo širi osvajajući nove dimenzije hedonizma, ističe se chef čiji talenat i reputacija ruše sve norme očekivanog i formiraju novi standard za jela koja želimo da probamo.

Svaki zalogaj nosi svoju priču u svetu kulinarske magije, dok je William Bradley, ali ovog puta ne Pitt, majstor ukusa i kreativnosti. Sa samo 39 godina postao je izvršni šef i direktor nagrađivanog restorana Addison u Grand Del Mar rezortu u San Dijegu. Svoju kulinarsku karijeru započeo je još u tinejdžerskim danima, u malom italijanskom restoranu Boniti, nedaleko od svog rodnog grada.

Put do zvezda

Nakon što je predano vežbao veštine pod vođstvom šefa kuhinje Jamesa Boycea u Azzura Pointu u Loews Coronado Bay rezortu, Bradley je postao izvršni šef u restoranu Hyatt Regency Scottsdale. Kao da mu ništa nije padalo teško, već je vrtoglavom brzinom upijao znanje od svog talentovanog mentora i hrabrim koracima išao napred. Njegova nadarenost i posvećenost gastronomiji doneli su mu mnoga priznanja, uključujući nominacije za James Beard nagradu, zvanje Grand Chef Relais & Châteaux-a, titulu zvezde u usponu Los Angeles-San Diego Rising Stars ali i brojne druge. 

Michelin zvezdice za Addison restoran

Nekoliko godina za redom, zahvaljujući Williamovoj upornosti i trudu, ovaj restoran je u samom vrhu gastronomske scene Kalifornije, Forbes listi najboljih restorana u San Dijegu, i među 40 najboljih restorana u celim Sjedinjenim Američkim Državama. Bradley obično radi i po 12 sati dnevno, dok nadgleda svojih 15 članova tima koji pod njegovim kreativnim vođstvom služe jela od 4, 7 ili 10 gangova. Dok ne isproba i proveri svaki sos, nijedan ne može da izađe pred goste. Na Addisonovom inovativnom meniju nalaze se autentična jela koja su refleksija Williamove filozofije i odnosa prema hrani, a on takođe napominje da se oslanjaju na lokalne dobavljače i uvek sveže zalihe povrća, voća, mesa ali i ribe. Sezonska jela ovde su naročito popularna, inspirisana kalifornijskim korenima, a William se trudi da osluškuje sve okolnosti i prati zahteve klijenata. Bradley ovde dominira u stvaranju delikatnih ukusa i fantanstičnih kompozicija na tanjiru koje nisu samo prijatne za oko već izazivaju i višestruke senzacije na nepcima. Kuhinja je idealan spoj kalifornijskog uticaja i moderne francuske kulinarske recepture. Tokom 2022. godine ovaj restoran je dobio treću Michelin zvezdicu, postavši jedno od svega 6 restorana u Kaliforniji sa ovim prestižnim priznanjem.

Kroz svoj uzbudljivi kulinarski put, William Bradley istražuje, istovremeno unoseći novine u svako novo jelo koje osmisli. Umetnik je koji kroz svoj autentični potpis oživljava čitav spektar ukusa ali i emocija. Hrana koju on pripremi s ljubavlju nije samo gorivo za naše telo, već i inspiracija za dušu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI