Voleti pozorište znači voleti Nušića – JDP predstava „Pučina“

Tekst: Ivona Lekan

Britka satira o političkom i porodičnom licemerstvu obavijena specifičnim nušićevskim humorom, podsetiće vas zašto volite pozorište i Ben Akibu.

Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje“, rekao je Egon Savin, koji pored režije, potpisuje adaptaciju, scenografiju i izbor muzike za predstavu „Pučina“.

Preljuba, kazna, krivica i ljubav sa prepoznatljivim temama intrige i malograđanskih ogovaranja, činioci su oko kojih je Egon Savin izgradio relevantnu građansku dramu kojom Nušić slobodno diše i u ovoj savremenosti.

Ljubavna, politička i društvena afera

Iako na prvi pogled očigledno ljubavna, genijalna drama bez radikalnog osavremenjenja postaje politička, porodična i društvena zavrzlama u koju bivaju uhvaćeni svi protagonisti. Jovanka je prepredena, slobodoumna, lepa i hladnokrvna mlada žena koja sa blagim prezirom gleda na svet oko sebe, želeći samo jedno – da pomogne mužu Vladimiru da se dočepa bolje pozicije u ministarstvu i sebi obezbedi život na visokoj nozi.

Da bi to postigla, ona postaje ministrova ljubavnica, manipuliše i samouvereno laže, sve dok jednog momenta ne biva uhvaćena u sopstvenu klopku iz koje više nema izlaza. Drama obavijana ogovaranjima, spletkama, korumpiranošću i oštroj podeli između građanske elite i malograđanstva, u jednom trenutku eskalira u tragediju koja na promućuran i gorko smešan način predstavlja sve izopačenosti jednog društva.

Sjajna glumačka ekipa, minimalistička scena i realistični kostimi

U predstavi su glavni akteri Sloboda Mićalović koja igra Jovanku i Nenad Jezdić koji je u ulozi muža Vladimira, a sjajno glumačko umeće su pružili i Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Goran Šušljik, Bojan Dimitrijević, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Lazarov, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe i Bogdana Obradović.

Egon Savin se odlučio za minimalističku, mračnu scenografiju sa diskretnim prenesenim značenjem na kojoj se prelamaju javno i privatno, a za realistične kostime koji na odličan oslikavaju uloge i vreme u kojoj se radnja odvija bila je zadužena Lana Cvijanović.

Branislav Nušić jedan je od najvećih srpskih komediografa poznat upravo po komedijama obojenim svakodnevnim humorom i satirom koje su ga učinile bezvremenim. Sa druge strane, njegove drame se danas retko igraju – Egon Savin je 2007. režirao „Tako je to moralo biti“ koja je više od 10 godina uspešno izvođena na daskama JDP-a – a sada imamo priliku da uživamo u još jednoj sjajnoj građanskoj drami koja pretenduje da doživi isti uspeh.

„Pučina“ se igra na Velikoj sceni „Ljuba Tadić u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a više informacija o dostupnosti i kupovini karata možete potražiti ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI