Vodič za početnike: Da li su nam svima potrebni dodatni vitamini

Tekst: eleven eleven

Konzumacija suplemenata naročito je eksplodirala tokom pandemije. Zgodno je kada nam TikTok i Instagram vrate izvesni smoothie trend na velika vrata ili krenu da nas obasipaju snimcima ispijanja soka od celera, pravljenja avokado sendviča.

No, šta radimo u međuvremenu dok nam niko ne govori da popijemo ovo ili ono zbog zdravlja? Kakve su naše navike mimo influens sveta?

Oslušnite svoje telo

Naš organizam kontinuirano šalje signale kada nam neki životni stil ne prija i ne dobija sve neophodno za funkcionisanje. Osećanje umora, iscrpljenosti, razdražljivosti, slabiji imunitet, glavobolje, opadanje kose, pospanost, suvoća kože, samo su neki od simptoma koji sugerišu da je potrebno pod hitno menjati navike!

Koje suplemente odabrati

Vitamin B poboljšava izgradnju kvalitetnije kose i noktiju, i uzima se ujutru jer podiže energiju i raspoloženje. Ako imate problema sa slabijim noktima i opadanjem kose, moguće je da patite od nedostatka ovog vitamina u telu. Ujutru se piju i probiotici koji su sastavni deo probavnog sistema i pomagači imuniteta. Magnezijum je mineral koji se preporučuje osobama izloženim fizičkim naporima, vežbačima jer opušta mišiće i umanjuje napetost. Vitamin D potrebniji je u zimskim mesecima kada nema dovoljno sunca, a pomaže očuvanje koštanog sistema. Vitamin C je verovatno najpopularniji antioksidanas zaslužan za stvaranje kolagena u telu i jačanje imuniteta.

Da li su nam svima potrebne tablete

Najpre, suplementacija je Ok ako vam je stručno lice prepiše nakon detaljnih analiza, kao deo terapije zbog deficita i nije preporučljivo samostalno uzimati nešto samo jer lepo izgleda u boci i popularno je. Ovi dodaci nisu zamena za raznovrsnu ishranu i najčešće nisu potrebni zdravim osobama.

Popularnost beauty suplemenata svako malo nam dođe na naplatu, a trenutni trend ispijanja kolagen sokića probudio je pravog blogera u mnogima od nas. Želimo lepše lice i bujniju kosu koja raste preko noći, međutim istaživanja pokazuju da ne postoji način da se uneti kolagen usmeri baš na zone koje želimo da unapredimo.

Umerenost pre svega

Glavna prevencija je poštovanje zdravih navika, raznovrsna ishrana i adekvatna fizička aktivnost. Nijedna bočica suplemenata nije magična i neće učiniti čuda ako ste i dalje neodgovorni prema svome telu, nedovoljno spavate, loše jedete i ne vežbate.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI