Vodič kroz Sloveniju – inspiracija za putovanje u septembru

Tekst: Milena Veselinović

Slovenija, mali skriveni dragulj Alpa, jedna je od najmanjih zemlja u srednjoj Evropi, ali njena lepota i raznolikost će vas ostaviti bez daha.

Od visoravni Pokljuka pa do tajanstvenih Škocjanskih jama, Slovenija je mesto koje će vas očarati svojim prirodnim skladom, smaragdno zelenim jezerima, prelepim livadama i kulturnim blagom. Pridružite nam se na putovanju kroz ovu zemlju magičnih pejzaža i prijateljskih ljudi, dok vam otkrivamo zašto je poseta Sloveniji pravo osveženje.

Visoravan Pokljuka

Pravo prirodno čudo, skriveno među gustom šumom i planinama u okviru Nacionalnog parka Triglav, ovo mesto pruža savršen beg od gradske gužve i buke. Prostrane livade prekrivene šarenim cvetovima i šumski putevi koji vode do kristalno čistih jezera čine ovu visoravan idealnom za opuštanje. Poznata je po zimskim sportovima, planinarenju ili vožnji bicikla koji će vas napuniti energijom.

Bledski kanjon Vintgar

Vintgar je mesto gde je moćna priroda odlučila da napravi spektakl. Ovaj uska klisura reke Radovne prepuna je kristalno čiste vode koja se preliva preko stena i stvara vodopade. Drvene staze i mostovi vode vas kroz ovu prirodnu lepotu, pružajući vam priliku da uživate u bajkovitom okruženju a na kraju staze vas očekuje impoznatni vodopad Šum. Ovde ćete se osećati kao junak iz priče.

Selo Lipica

Ako ste ikada sanjali o susretu sa lipicanerima, elegantnim konjima koji će vas zaseniti svojom gracioznošću, Slovenija je mesto za vas. Lipica je dom ove plemenite rase konja, i nalazi se blizu granice sa Italijom. Posmatranje njihove savršene siluete na tradicionalnom ranču je pravo zadovoljstvo za ljubitelje konja i prirode.

Jezero Bled

Jezero Bled sa svojim izletničkim ostrvom i bajkovitim dvorcem na brdu je poput najlepše slike iz bajke. Možete iznajmiti tradicionalne čamce, poznate kao „pletna“, i doploviti do ostrva kako biste posetili crkvu. Pogled sa brda na jezero će vam ostati zauvek urezan u pamćenje, a ceo prizor možete ovekovečiti fotografijama i snimcima.

Zamak Predjama

Zamak Predjama urađen u gotskom stilu je pravo čudo arhitekture i istorije. Nalazi se u samoj litici i pruža spektakularne poglede na okolinu. Ovaj zamak je nalik velelepnim dvorcima iz bajke o vitezovima i princezama, i učiniće da se osetite kao da ste deo srednjovekovne avanture.

Reka Soča

Zbog svoje magično zelene vode poznata i kao „smaragdna reka“, Soča nudi nezaboravno iskustvo. Ako ste avanturista, ovde možete probati rafting ili kajak na brzacima. Za one koji više vole miran odmor, šetnja obalom ove predivne reke pružiće trenutke spokoja i tišine.

Škofja Loka

Šarmantan grad sa očuvanom srednjovekovnom arhitekturom, jedan je od najstarijih gradića u Sloveniji. Prošetajte starim gradskim jezgrom, fotografišite barokne freske i kamene kule, posetite muzej i osetite duh prošlih vremena.

Ljubljana, Piran, Maribor

Osim ovih divnih destinacija, ne smete zaboraviti posetiti i tri najveća grada. Ljubljana je romantična, nenametljliva prestonica barokne arhitekture, prepuna kafea i restorana sa prelepom rekom i zamkom iz 16.veka koji ćete želeti da posetite. Piran je obalski biser sa uskim ulicama i prelepim pogledom na more. Ovde je u uskim uličicama smešteno mnogo vinskih barova na otvorenom. Maribor, grad valovitih brda i narandžastih krovova, je drugi po veličini grad u Sloveniji. On je vinska prestonica gde možete probati neka od najboljih slovenačkih vina.

Slovenija sa svojom prirodnom lepotom i bogatom istorijom čeka da je istražite. Ovde ćete osetiti srdačnost i gostoprimstvo Slovenaca što će vaše putovanje učiniti još posebnijim. Ne čekajte – otkrijte ovaj mali dragulj u srcu Evrope i stvorite uspomene za ceo život.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI