Vintage couture je najpopularniji novi trend – zašto zvezde na crvenom tepihu nose stare haute couture komade

Tekst: Eleven eleven

Vintage moda se vraća na velika vrata! Ovo nije samo oživljavanje starih trendova, već prava revolucija na crvenom tepihu koja demonstrira da se glamur i održivost mogu povezati i pritom izgledati – božanstveno.

Holivudske dive Carey Mulligan, Zendaya, Jennifer Aniston ali i top modeli Bella Hadid, Naomi Campbell, Kendall Jenner samo su neka od velikih imena koja su odlučila da svoje najvažnije trenutke podele sa modnim kreacijama koje već imaju svoju istoriju.

Vintage održiva moda ali sa zaokretom

Na dodeli Oskara 2024. glumica Carey Mulligan ponela je ponosno crnu Balenciaga sirena haljinu sa detaljima od belog tila i crnim rukavicama iz 1951, donevši sjaj starog Holivuda na crveni tepih. Na drugom kraju spektra, zvezda filma The Challengers i Dune, Zendaya odabrala je vintage haljinu Boba Mackieja iz 1998. pokazujući da stil i inovativnost mogu ići ruku pod ruku. Ovo nije prvi put da je Zendaya sprovela trend u delo. 2021. godine joj je kao inspiracija poslužio outfit koji je nosila Beyonce na dodeli BET nagrada, kada je obukla nešto dužu verziju ljubičaste Versace haljine ukombinovane sa sandalama u istom tonu, koje su dodatno istakle njenu savršeno izvajanu figuru.

Top model Bella Hadid, na Filmskom festivalu u Kanu 2021. godine nosila je prerađeni model iz haute couture kolekcije Jean Paul Gaultiera za proleće/leto 2002., pre toga je sličnu stvar uradila 2019. na filmskom festivalu kada je obukla Roberto Cavalli dizajn iz 2005. koji je prethodno nosila glumica Sharon Stone 2013. Zvezda brojnih filmova i popularne TV serije ’’Prijatelji’’, Jennifer Aniston za SAG nagrade 2020. izabrala je klasičnu Dior haljinu od svile dizajniranu od strane Johna Galliana iz kolekcije za proleće/leto 1999. Margot Robbie je na Vanity Fair žurci nosila Thierry Mugler haljinu iz prolećne kolekcije za 1996, dok je Jennifer Lawrence izabrala onu koju je svojevremeno 1996. na modnoj pisti prošetala Kate Moss za Givenchy.

Odabir vintage haute couture komada za nošenje u važnim prilikama nije samo estetska odluka, već nosi dublju poruku etičke i ekološke prirode. To pokazuje da moda može biti održiva i da luksuzni komadi mogu živeti kontinuirano, nošeni sa drugačijim autentičnim pečatom. Stavljanjem fokusa na održivost, poznate ličnosti nas podsećaju da moda ne mora samo da bude lepa – ona može biti i pametna i odgovorna. Vintage je u stvari budućnost mode!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI