Vest koja je iznenadila modni svet – Dries Van Noten se povlači sa čelne pozicije u svojoj modnoj kući

Tekst: Milena Veselinović

Pred nama je definitivno uzbudljiva godina, a svet mode ovih dana uzdrmalo je zvanično saopštenje da se čuveni belgijski dizajner Dries Van Noten povlači u junu.

Nakon decenija u modnoj industriji gde je ostavio neizbrisivi trag zauvek promenivši pogled na dizajn svojim inovativnim pristupom, Dries odlazi ponosno i dostojanstveno, iako još uvek nije objavljeno ko će biti naslednik. Njegove kreacije ponele su na crvenom tepihu Pippa Middleton, Margot Robbie, Sarah Jessica Parker, Cate Blachett, Rihanna i mnogi drugi, a poslednja revija koju je pripremio biće ovog leta prikazana na Paris Fashion Week. To će biti kolekcija za muškarce za proleće 2025. godine.

Povlačenje sa pozicije kreativnog direktora

’’Osamdesetih godina bio sam mladić iz Antwerpa koji je želeo da se njegov glas u modi čuje’’, napisao je Dries na svom Instagramu dodavši na kraju poruke crtež sebe sa svojim psom Harry-jem. ’’Sada bih želeo da svoj fokus prebacim na stvari za koje nikada nisam imao dovoljno vremena. Tužan sam ali u isto vreme i srećan što vas obaveštavam da se povlačim u junu. Pripremam se već neko vreme na ovu odluku, i mislim da je došlo vreme da ostavim prostora za nove talentovane generacije dizajnera koje dolaze.’’

Svoj brend Van Noten je započeo 1986. godine muškom kolekcijom, pokrenuvši avangardni raskošni talas, koji se oslanjao na primetne uzorke i cvetne printove, jarke upadljive boje i luksuzne tkanine. Flagship store koju je otvorio davnih dana bila je deo Antwerp Six grupe. Debi na modnoj sceni imao je već 1991. godine na Nedelji mode u Parizu. Njegove kreacije tokom godina izazivale su polarizaciju medija i podeljene kritike javnosti, poput Anne Wintour koja odbija da nosi njegove modele. Ova vest definitivno je ostavila publiku šokiranom i sa pitanjem ko će ga zameniti na poziciji kreativnog direktora. 2022. godine lansirana je Dries Van Noten beauty linija, koja je sadržala 10 parfema i 30 ruževa. Njegovi modeli prodaju se na mestima poput Nordstrom-a, Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus, Selfridges, Le Bon Marché. Van Noten je prodao udeo u svojoj firmi još 2018. godine španskoj kompaniji Puig, ali će ipak zadržati određeni udeo u odboru, naglasivši da će predstojeća kolekcija koja će biti prikazana na Nedelji mode u Parizu biti pripremljena od strane njegovog stručnog tima.

’’Dizajn je proces istraživanja i otkrivanja. Nikada ne znate gde će vas inspiracija odvesti.’’

Dries Van Noten – dizajner koji diše modu

Okruženje u kojem je odrastao oblikovalo je njegov pogled na modu, deda mu je bio krojač a otac ga je vodio na sajmove mode u Milanu i Parizu, kako bi nabavljali zajedno odeću. Autentičan pristup koji Dries neguje, ostavio je snažan utisak na sve ljubitelje njegovih odevnih komada ali i ostale modne kritičare. Inspiraciju za svoje kolekcije pronalazio je na najrazličitijim mestima, počev od posmatranja prolaznika na ulici, do poznatih umetničkih dela, razgovora sa bliskim prijateljima i okruženja, ali i uticajnih ličnosti poput Coco Chanel, Christian Dior, Francis Bacon i Vassarelija.

’’Odeća je nešto što stavite na sebe samo da se obučete. Moda je već način komunikacije.’’

Ljubitelj nekonvencionalnog

Možda nije bio pristalica uobičajenih načina i puteva izgradnje ličnog brenda, pravljenja pre-kolekcija, agresivnih reklama, promovisanja oblačenjem celebrity ličnosti, ali put koji je Dries odabrao pozicionirao ga je kao izuzetno moćnu figuru koja nije spremna na kompromise. Njegove revije često su umele da iznenade. Na Nedelji mode u Parizu gde je prikazana kolekcija za jesen/zimu 2024. godine, revija je održana u starom prodajnom hangaru trgovca C&A, uz prisustvo brojnih poznatih ličnosti poput Catherine Deneuve, Jeanne Damas i glumice Mathilde Warnier. 

’’Ja ne gledam na zabrane kao nešto negativno. Nekada restrikcije mogu da podstaknu kreativnost. Volim ih.’’

Ovo je zasigurno kraj jedne modne ere, a u narednom periodu ostaje da vidimo ko će zameniti ovog talentovanog genija na poziciji kreativnog direktora. Ako je suditi po uticaju koji je imao u modnom svetu, taj zadatak neće biti lagan, ali uz njegovu primarnu ideju da posvećenost modi transcendira vreme, i da umetnost leži u sposobnosti prilagođavanja trenutku, zasigurno će taj put biti uzbudljiv.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI