Vaša koža voli ceramide, saznajte i zašto

Tekst: Milena Veselinović

O njima bruji beauty industrija i uzdiže ih u rang super komponente koja je važna za očuvanje zdravlja epidermisa. Svojom pojavom izmenili su beauty industriju i naveli nas da preispitamo svoju rutinu.

Iako možda ne zvuče naročito privlačno, ceramidi čine osnovu zdrave, lepe i hidrirane kože. Zamislite epidermis kao zid, ćelije koje ga čine su cigle, a ceramidi bi u tom slučaju bili lepak koji ih drži sve zajedno. Da li je to zaista tako? Čemu oni služe?

Šta predstavljaju ceramidi?

To su lipidi koji se prirodno javljaju u našem organizmu. „Oni čine više od 50 odsto sastava spoljašnjeg tkiva, pa nije čudo što igraju tako važnu ulogu u zaštiti od okoline i održavanju mlađeg izgleda“, kaže Paula Begoun, osnivačica brenda Paula’s Choice Skincare. Spoljni sloj se sastoji od masti, odnosno lipida, holesterola i aminokiselina koji sprečavaju agresivnim hemikalijama i česticama zagađenja da prodiru, dok zadržavaju vodu i elektrolite koji čuvaju vlažnost.

Kada se koriste u nezi, većina njih je sintetička i stvorena u laboratoriji, ali u formulacijama se mogu pronaći i biljni izvori. Sintetički su potentiniji i za razliku od biljnih koji imaju samo sposobnost da hidriraju, oni su stabilni, hranljivi i održavaju mladalački izgled.

Da li su opravdano popularni?

Njihova upotreba donosi višestruke koristi, a jedna od važnih uloga koju imaju je zaštitna! Oni formiraju fini barijerni sloj koji pomaže da se spreči gubitak vlage do kojeg može doći usled prekomernog čišćenja ili eksfolijacije. Tokom godina njihov nivo opada, a na to utiču faktori poput stresa, pušenja, nezdrave ishrane, loših navika u spavanju kao i izlaganje zagađenom vazduhu. Previše kortizola dehidrira organizam i smanjuje lipide. To dovodi do oštećene barijere, pojave irititacije, suvoće, perutanja i crvenila. Ceramidi su ključni u sprečavanju transepidermalnog gubitka vode iz ćelija. Samim tim, kada koža u sebi sadrži dovoljno vode ali i ceramida, ona će biti jedrija, elastičnija i mekša na dodir.

Za koji tip kože su najkorisniji?

S obzirom da su prirodno prisutni u tkivu, smatraju se idealnim za sve tipove, posebno osetljive, gde je barijera obično slabija. Oni njoj naročito pogoduju jer će otežati penetraciju iritanata i smanjiti upale. Lipidni sloj se s godinama manje obnavlja, pa je važno pratiti individualne potrebe i pojačati skincare spram željenih rezultata. Proizvodi u kojima ih srećemo su različitih tekstura, počev od gustih, hidratantnih krema, preko laganih seruma, do sprejeva obogaćenih lipidima ili okoloočnih krema bez mirisa.

Kako treba koristiti ceramide? 

Najefikasniji su kada se kombinuju sa aminokiselinama, glicerinom i holesterolom, a mogu se nanositi u bilo koje doba dana. Ključno je koristiti hidratantnu kremu bogatu ovim sastojkom preko seruma sa hijaluronskom kiselinom (HA). HA privlači vodu u gornje slojeve epidermisa, hidrira, zaglađuje i eliminiše dehidrataciju, ali uvek postoji opasnost da će se ta vlaga ispariti ako nije zaključana. Tu ceramidi mogu napraviti veliku razliku. Suvlji tipovi kože mogu kombinovati različite preparate za najbolje rezultate, dok masniji tipovi najbolje podnose sprejeve sa laganim teksturama i kombinacijom hijaluronske kiseline koja se brzo upija.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI