Uz ove aplikacije zavolećete meditaciju

Tekst: Eleven Eleven

Da li ste se do sad našli u situaciji da se žalite na stresni period, anksioznost, umor na poslu i neispavanost?

Veoma su visoke šanse da vam je neko tokom razgovora preporučio meditaciju kao moguće rešenje problema. Ne možemo vas kriviti ako ste bučno zakolutali očima na ovaj predlog, ali polako, ne žurite sa zaključcima. Ovaj metod opuštanja uma korišćen je stotinama godina s razlogom i njegovi dometi nisu zanemarljivi.

Sistemsko preopterećenje

Rekla bih da je jedna od nezgodnih posledica prisustva interneta, naša preterana izloženost svemu. Too much senzacija sa svih strana, previše informacija i dopaminskih trzavica koje dobijamo svakim novim skrolom na Instagramu, suviše naprezanja da sve ispratimo.

Zašto meditacija

Odmah da se razumemo, meditacija nije baš piece of cake. Uspostaviti unutrašnji mir kompleksna je stvar, naročito jer je potrebno da istreniramo da ne reagujemo na sve što nas okružuje. Terapeut i doktor Marvin Belzer, stručnjak u oblasti meditacije, tvrdi da ona pomaže uspostavljanje mira i lakoće u životu. Ta intimna povezanost sa samim sobom olakšava kontrolu emocija, reakcija na bol i suočavanja sa negativnim mislima.

Aplikacije kao ključ za ulazak u svet meditiranja

Aplikacije su tu za skoro svaki manji ili veći problem na koji možemo naići, a njiihovi potencijali su mnogobrojni. One vam omogućavaju pristup pažljivo vođenim sesijama, i olakšavaju usvajanje navika meditiranja.

Where to start

Jedna od omiljenih aplikacija za meditiranje i opuštanje je Calm. Ona nudi ono što joj i samo ime kaže. Dostupne su različite opcije, pa i one da vam poznate ličnosti pričaju priče dok uranjate duboko u sebe, i da Harry Styles je na listi, sve vam je jasno! Osnovnu verziju možete skinuti besplatno, a premium pretplata je 69.99$ godišnje.

Ocena: 4.7/5

Headpsace je jedna od najpoznatijih aplikacija koje danas postoje i idealna je za početnike i one koji se tek profilišu i otkrivaju šta im prija. Opuštajuća muzika može pomoći da lakše utonete u san, a imati i veliki izbor razlitih programa prilagođenih po nivoima. Godišnja pretplata iznosi 70$.

Ocena: 4.8/5

Simple Habit je aplikacija namenjena korisnicima koji žele da se opuste, ali ipak nemaju previše vremena jer nudi kratke i lagane, dobro organizovane sesije. Razvrstane su prema kategorijama, poput epizode koje možete pustiti uoči stresnog ispita, razgovora za posao, laganih priča za spavanje itd. Full verzija dostupna je za 89.99$ godišnje.

Ocena: 4.5/5

Jedna od najpopularnijih aplikacija jeste Insight Timer, koja je uz to besplatna. Ima preko 30 hiljada snimljenih sesija koje će opustiti vaše nerve i sniziti nivo kortizola. Mesečna pretplata je 9.99$.

Ocena: 4.7/5

Za skeptike tu je aplikacija 10% Happier koja vam neće staviti ružičaste naočare ali će se potruditi da vam olakša stresan dan. Uključuje različite članke i kurseve koji pomažu oslobađanje od stresa. Godišnji subscription je 99.99$.

Ocena: 4.2/5

Aura je namenjena radoznalim umovima koji nisu sigurni da li žele da sede pola sata u tišini. Ona nudi kratke sesije od 30 sekundi koje će vam pomoći da otklonite stres bez previše truda.

Ocena: 4.7/5

Foto: Promo

POVEZANE VESTI