Uspavana lepota – šta nas sve očekuje na MET Gali 2024?

Tekst: Tamara Ognjanović

Najuticajnija imena svetskog šoubiznisa će i predstojeće godine prošetati najspektakularnijim crvenim tepihom – onim ispred njujorškog muzeja umetnosti, Metropolitana.

Da li će Kim Kardašijan i ovaj put ukrasti šou? Da li će nekrunisana barbika Holivuda, Margot Robbie, ostati verna efektnom minimalizmu i još jednom pokazati da je više uvek manje i da klasika može biti ekstravangantna ne prelazeći granice dobrog ukusa?

Od domaćina, preko spekulacija o značenju teme i očekivanjima – istražujemo sve što bi trebalo da znate o predstojećoj MET Gali.

„Uspavana lepota – Ponovno buđenje mode“ svojevrstan je poziv na oživljavanje i redefinisanje stila, pretvarajući crveni tepih MET-a u delikatno platno umetničkog izraza. I ne, tema nema baš nikakve veze sa Diznijevom „Uspavanom Lepoticom“, iako neminovno poziva na transformišuće putovanje i buđenje uspavanog modnog potencijala pažljivo odabranih zvanica.

Na gala večeri će biti izloženo oko 250 rariteta i delikatnih odevnih komada koji obuhvataju period od 400 godina modne istorije  – “uspavanih lepotica.” Previše krhke da bi ikada više bile nošene, poglede zvanica će sramežljivo privlačiti iz staklenih eksponata, putem video animacija, projektora, a na sebi nose potpise Schiaparelli-ja, Dior-a, Givenchy-ja, Yves Saint Laurent-a i drugih. Odevni predmeti poput ovih prevazilaze praktičnu konzumaciju mode kao takve, te predstavljaju izvesno umetničko delo.

Iako domaćin najglamuroznije dobrotvorne zabave još uvek nije poznat, sudeći po prošlogodisnjem izboru (Penélope Cruz, Dua Lipa, Michaela Coel, Roger Federer) možemo, sada već tradicionalno, očekivati da će neka od najzvučnijih imena imati ključnu ulogu u oživljavanju teme i putovanju kroz modnu renesansu. Spisak zvanica se čuva u strogoj tajnosti, sve do večeri uoči događaja.

Ako ste dovoljno srećni da dobijete pozivnicu za najveći modni događaj godine, ulaznica će vas koštati oko 30.000 dolara, dok je sto vaš za 275.000 dolara. Naše omiljene poznate ličnosti ne plaćaju ulaznicu, a gosti moraju biti stariji od 18 godina. Događaj počinje koktelom, nakon čega sledi svečana večera. Gosti obilaze specijalnu tematsku izložbu godine, a na glamuroznoj večeri ih zabavlja neko od najistaknutijih imena industrije.

Ana Vintur ima glavnu reč po pitanju liste zvanica, izbora salveta, preko viljuški i osvetljenja. Mobilni telefoni i pušenje su zabranjen. Uprkos tome, postoji mnogo kultnih selfija poznatih ličnosti na kojima se vidi da sa zadovoljstvom krše ovo pravilo.

Glamurozna priroda teme podgreva (ne)opravdana očekivanja da će se kreativnost ponovo probuditi iz dubokog sna prolaznog senzacionalizma, te da ćemo ponovo imati priliku da na nekome poput Rijane, vidimo demonstraciju avangarde i autentičnosti. 2015. je zacementirala svoj status modne ikone ponevši na sebi umetničko delo – famoznu, ručno rađenu žutu haljinu kineskog dizajnera Guo Pei-ja. Sa sigurnošću možemo očekivati da će i ovaj put šok-karta biti rezervisana samo za najsmelije – poput Jared-a Leto-a ili Madonne.

U susret MET Gali 2024, svet neumoljivo čeka čaroliju koja će se odigrati pod temom „“Uspavana lepota – Buđenje mode“. Bilo da je reč o spektakularnoj modnoj ekstravaganci ili slavlju transformacione moći, MET Gala nas i dalje opčinjava. Pripremite se za noć glamura, kreativnosti i buđenja mode na crvenom tepihu Metropolitana.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI