Umetnost samoprihvatanja – možemo li naučiti kako da se volimo u svetu perfekcionizma

Tekst: Milena Veselinović

Ideja o dostižnom savršenstvu prisutna je svuda oko nas vekovima unazad, a upravo zbog nje se put ka samoprihvatanju može činiti kao prava borba sa vetrenjačama.

Od društvenih mreža na kojima smo svakodnevno, do reklama koje nas bombarduju slikama idealizovanih života, lako je upasti u zamku poređenja sa drugima.

Možemo li biti savršeni? Da li je taj ideal ostvariv? Koja je uostalom poenta ako je sve to nedostižno? Međutim, kada skinemo šminku i uklonimo Instagram filtere, shvatamo da savršenstvo leži u različitosti i autentičnosti svakog od nas. Niko nije mi. I verujem da je negde prava umetnost života pronaći dobar način kako da se nosimo sa svim izazovima, kako da sebe prihvatamo i zavolimo zbog toga što jesmo.

Za početak – prekinuti igru poređenja

Šta je uostalom perfekcionizam? Većina bi ga verovatno definisala kao nerealnu težnju pojedinca da se bude besprekoran i idealan u svakom smislu. Ovaj izrazito apsolutistički stav je forma zahteva koji namećemo sebi, ali koji osim sporedne produktivnosti, može imati ozbiljne posledice poput anksioznosti. Dokle god se trudimo da budemo bolji nego što smo bili juče – u redu je. Sa samim sobom i treba da se takmičimo. Tako učimo, rastemo i izlazimo iz zone komfora. Međutim, tu se neretko upada u začarani krug upoređivanja sa drugima, i tad perfekcionizam ne vodi konstruktivnom napretku već usporava i sabotira. Osobe koje su sklone tome da sve rade u detalj precizno, žive pod konstantnim pritiskom, opterećene su sitnicama koje ih izbacuju iz koloseka, preterano su samokritične i imaju dozu anksioznosti ako pomisle na neuspeh. Ujedno, nisu timski igrači jer neretko smatraju da sve mogu sami i da od svih mogu i moraju bolje. Suočavanje sa perfekcionizmom počinje kada prestanemo da se poredimo sa drugima. Jedna od osoba koja je to dobro shvatila opisala je svoje iskustvo i rekla kako su je opsesivne misli o tome da bude bolja od drugih, lepša ili uspešnija, održavale u začaranom krugu anoreksije. Ključ za izlazak iz ovoga je u razumevanju da niko nije savršen, iako to može zvučati kao kliše. Čemu onda celo nadmetanje? Ima nas dovoljno na planeti i sigurna sam da svako ima drugačiju definiciju šta znači biti „savršen“. A i zašto bismo se trudili da udovoljimo svima?

Postavljanje ciljeva

Nezavisno od mišljenja drugih, važno je postaviti sebi zdrave, pre svega ostvarive ciljeve. Vredno radite na njihovoj realizaciji, kako biste dostigli primetne rezultate. Potapšite sebe po ramenu za svako dostignuće. Svi smo nekada bili na početku koji ume da bude izazovan.

Praktikovanje zdravog samoljublja

Prepoznavanje i vrednovanje sopstvenih kvaliteta je ključno. Okolina nas stalno podstiče na samopoboljšanje, ume biti izrazito kritična i lako je zaboraviti koliko smo već divni. Napravite listu stvari koje volite kod sebe i konsultujte se sa prijateljima ili voljenima – oni često vide kvalitete u nama koje mi sami ne primećujemo ili ih uzimamo zdravo za gotovo. Radite na formiranju pozitivne slike o sebi. Zagrlite se kada god vam je to potrebno.

Pronaći vreme samo za sebe

Važno je odvojiti prostora koji će biti posvećen čistom uživanju i opuštanju. Bilo da se radi o čitanju dobre knjige uz kafu, slušanju omiljene muzike ili vremenu provedenom u prirodi, neophodno je naći aktivnosti koje vas ispunjavaju. Bitno je osetiti sebe i oslušnuti svoje potrebe, jer ovakve stvari pune naše emotivne i društvene baterije, i pomažu da se vratimo sebi.

Samoprihvatanje je put ka istinskoj slobodi

Kada govorimo o samoprihvatanju kao takvom, ne mislimo na prestanak razmišljanja o ideji savršenstva, već o negovanju ispravnog puta ka unutrašnjem osećaju uspeha, ostvarenja, miru i slobodi. Naučiti voleti sebe znači osloboditi se od očekivanja da budemo sve za svakoga i shvatiti da smo već dovoljni takvi kakvi jesmo. Svaki put kada vas uhvati igra perfekcionizma, setite se da pre svega, zaslužujete da se osećate dobro u svojoj koži, baš takvi kakvi jeste. Umetnost ljubavi prema sebi jedan je od avanturističkih poduhvata, ali možda i najlepša umetnost koju možemo savladati.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI