- Gastronomija
Ukus zime u svakom gutljaju – napravite najkremastiji topli kakao
Zima je pravo vreme za uživanje u toplim napicima koji donose prijatne osećaje, a jedan od najlepših načina da se opustimo nakon hladnog dana je uz šoljicu kremastog toplog kakao napitka.
Ako ste do sad pili samo instant verzije iz kesica, vreme je da se prepustite pravoj magiji ukusa, koja je bogata, više gusta i prava poslastica za nepca. Ovaj recept za kremasti italijanski kakao je upravo ono što vam je potrebno!
Iako se iza pripreme krije malo više truda, verujte nam na reč – isplatiće se.
Sastojci:
Potrebno je odvojiti 360 ml punomasnog mleka, kao i 100 grama tamne čokolade koja ima u sebi 70% kakaa. Čokoladu sitno iseckajte. Zatim odvojite 2 kašike šećera, 1 kašiku kakao praha, 1 kašiku kukurznog skroba za zgušnjavanje, kao i prstohvat soli (ovo je opciono) i on se koristi na kraju.
Priprema:
U manjoj šerpi, na srednje jakoj vatri ugrejte mleko. Dok se ono zagreva, u posebnoj posudi pomešajte kakao prah, kukurzni skrob i šećer. Kada mleko počne da se greje, dodajte ovu mešavinu u šerpu i dobro promešajte. Zatim dodajte sitno iseckanu tamnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastopi, a napitak postane kremast i bogat. Kada se sve lepo sjedini, po želji pospite prstohvat soli. Za ukrašavanje možete koristiti umućenu slatku pavlaku. Ona će vašem napitku dati posebnu notu.
Ovaj način pripreme je pravi zimski hit koji će vas oduševiti. Služite ga u manjim šoljicama, jer je zaista bogat i kremast. Savršen je za prilike kada želite sebi i svojim najbližima priuštiti trenutke opuštanja.
Foto: Pinterest Arhiva