Ima nečeg neodoljivog u slojevitim, kremastim zalogajima lazanja, ali realnost je da priprema tradicionalne verzije zahteva vreme, posvećenost i strpljenje.
Šta ako bismo vam rekli da možete uživati u istom bogatstvu ukusa, ali bez previše komplikacija? Lazanje pripremljene u tiganju su savršeno rešenje za one koji žele brzu, ukusnu i jednostavnu verziju ovog italijanskog klasika!
Zašto ćete obožavati ovaj recept?
Ova verzija ima sve što volimo kod klasičnih lazanja, ali eliminiše nepotrebne korake. Nema prethodnog kuvanja testenine, nema slojevitog slaganja, cela priprema se odvija u jednom sudu, što znači i manje posla oko čišćenja! Pored toga, recept je prilagodljiv, možete dodati povrće, koristiti meso po izboru, pa čak eksperimentisati i sa različitim vrstama sireva.


Sastojci koji čine razliku
Za ovaj recept uglavnom se koristi junetina, ali možete probati sa piletinom ili ćuretinom, dok je domaći marinara sos od paradajza odlična osnova. Od testenine koristićemo klasične lazanja kore koje se lome i dodaju u tiganj. Sada dolazimo do sireva: biramo rikotu, parmezan i mocarelu kako bismo izbalansirali kremastu teksturu sa hrskavim koricama. Kada smo kod povrća, možete dodati pečurke, spanać ili tikvice, kao i italijansku mešavinu začina i prstohvat ljute paprike. Vino može obogatiti ukus, ali ako ga preskočite, bujon ili voda su podjednako dobra opcija. Potrebna količina sastojaka: 400 g mlevene junetine, 2 glavice crnog luka, 5 čenova belog luka, 100 g pečuraka (tikvica, ili spanaća), paradajz pasta i sos, začini.


Priprema
U velikom tiganju propržite meso sa lukom i začinima, dok ne postane zlatno smeđe, a zatim ubacite povrće i beli luk pa dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte potom sos od paradajza, pastu od paradajza i bujon. Kada smesa provri, ubacite polomljene lazanja kore i mešajte dok ih smesa ne pokrije. Posudu pokrijte, pa kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajte. Kada je testenina gotova, kašikom rasporedite rikotu i preostali sir, pospite mocarelom i parmezanom. Zatim poklopite posudu i pustite da se sir istopi. I to je to!
Ako volite lazanje, a nemate previše vremena da pravite klasičnu verziju, ova jednostavna je pravo otkriće! Brza, ukusna, prilagodljiva, pruža sve ono što očekujemo od italijanske kuhinje – neodoljivu aromu i šarm zavodljivih ukusa koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.