Udahni duboko: Benefiti zbog kojih je važno pronaći vremena za jutarnju meditaciju

Tekst: Maja Bunčić

Meditacija je tehnika koja nam pomaže da smirimo um, oslobodimo se stresa i negativnih emocija, poboljšamo zdravlje i kvalitet života.

Meditacija nas uči da budemo prisutni u sadašnjem trenutku, te da osluškujemo svoje telo i disanje, da razvijemo svesnost i samospoznaju.

Tehnika meditiranja može se praktikovati u bilo koje doba dana, ali mnogi stručnjaci i iskusni meditatori preporučuju da to bude ujutru, odmah nakon buđenja. Zašto je to tako i kako naći vremena za jutarnju meditaciju?

Jutarnja meditacija ima mnoge prednosti u odnosu na ostale delove dana. Evo nekih od njih:

– U ovom periodu dana kroz meditacija dobijamo više energije i fokusa za ceo dan. Kada se probudimo, naš mozak je još uvek u stanju alfa talasa, koji su povezani sa opuštanjem, kreativnošću i intuicijom. Ako iskoristimo to stanje za meditaciju, možemo aktivirati mentalne i fizičke potencijale, ojačati imunitet i raspoloženje, poboljšati memoriju i koncentraciju. Jutarnja meditacija nam pomaže da se oslobodimo negativnih misli i osećanja koji nas mogu opteretiti tokom dana, kao što su strah, briga, ljutnja ili tuga.  Meditacija u ovom periodu dana pomaže nam da postavimo lakše svoje ciljeve i prioriteta, da budemo produktivniji i efikasniji u onome što radimo.

– Jutarnja meditacija olakšava da uspostavimo redovnu naviku meditiranja. Ako odložimo meditaciju za kasnije, možemo da se suočiti sa mnogim preprekama i izgovorima koji će nas omesti ili sprečiti ovu opuštajuću praksu. Možemo da budemo previše zauzeti, umorni, gladni, nervozni ili rasejani da bismo se posvetili meditaciji. Ako meditiramo ujutru, pre nego što započnemo svoje dnevne aktivnosti, brojne smetnje i izazove mogu da se izbegnu. Takođe, lakše usklađujemo ovu naviku sa jutarnjom rutinom, kao što su pranje zuba, tuširanje ili ispijanje kafe.

Kako naći vremena za jutarnju meditaciju?

Odredite optimalno vreme i trajanje

Nema pravila koliko dugo treba da meditirate ujutru. To zavisi od vaših potreba, mogućnosti i ciljeva. Možete početi sa pet minuta i postepeno povećavati vreme do 15, 20 ili više minuta. Važno je da budete dosledni i da meditirate svakog dana u isto vreme. To će vam pomoći da stvorite naviku i da se lakše prilagodite meditaciji. Možete odabrati vreme koje vam najviše odgovara, bilo da je to čim se probudite, nakon što obavite svoje jutarnje aktivnosti ili pre nego što krenete na posao. Glavno je da nađete vreme kada ste mirni, opušteni i neometani.

Pripremite se

Pre nego što započnete meditaciju, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno za to. Odaberite mesto gde ćete meditirati, koje je tiho, udobno i čisto. Možete koristiti jastuk, prostirku, stolicu ili krevet za sedenje ili ležanje. Kao I sveće, tamjan, kristale ili druge predmete koji će vam stvoriti prijatnu atmosferu, muziku, zvukove prirode, aplikacije ili vodiče za meditaciju koji će vam pomoći da se fokusirate i opustite.

To je ujedno bio preokret i ključni trenutak u eksplozivnom profitu i planetarnom uspehu koji od tada počinju da beleže i muške YSL kolekcije.

Uživajte

Kada započnete meditaciju, pokušajte da se oslobodite svih očekivanja, sudova i pritisaka. Ne brinite o tome da li radite sve kako treba, da li ćete imati rezultate ili da li ćete imati dovoljno vremena. Jednostavno budite prisutni u sadašnjem trenutku i pratite svoje disanje, misli i osećaje. Ako vam se javi neka distrakcija, neka buka ili neki problem, nemojte se ljutiti ili frustrirati. Samo primetite to i nežno se vratite na svoj fokus. Budite blagi prema sebi i prihvatite sve što se dešava u vašem umu i telu. Uživajte u svakom trenutku svoje meditacije i zahvalite sebi na tome što ste joj posvetili vreme.

Jutarnja meditacija je jedan od najboljih poklona koje možete dati sebi i svom životu. Ona će vam pomoći da započnete dan sa više energije, fokusa i radosti. Pomoći će da poboljšate zdravlje, raspoloženje i samopouzdanje, kao I da budete svesniji sebe i sveta oko vas.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI