Ova destinacija vas ne poziva da je posetite u klasičnom smislu te reči, ona vas zove da joj se prepustite.
Boje surove i čiste, pejzaži gotovo nestvarni, a svetlost – bilo da se lomi kroz beskrajne letnje dane ili pleše u polarnim noćima, ima moć da promeni način na koji gledate svet.
Ostrvo na kojem se zemlja i led dodiruju u večnom dijalogu stvorilo je neponovljivu ravnotežu između prirodne divljine i savremene elegancije. Dok se termalne reke razlivaju kroz lavom prekrivene doline, a glečeri šušte pod nogama kao živi organizmi, u Rejkjaviku, gradu koji diše umetnošću i idejama, nastaje nova kultura koja je spoj održivosti, dizajna i gastronomije.


Kada krenuti ka severu
Izbor trenutka kada da posetite ovu zemlju zavisi od toga šta želite da u njoj pronađete. Letnji meseci, od juna do avgusta daruju beskrajne dane, duge šetnje po travnatim obalama, i pogled na okean koji krije ples kitova. To je vreme kada se priroda posebno raskošno otvara, i idealno je za one koji žele da planinare, voze kajak ili jednostavno zaborave notifikacije na telefonu. Zimski period, od novembra do marta, nosi nešto sasvim drugo: tamu koja je platno za najlepše svetlosne predstave na svetu. Sa vama delimo tri razloga da Island posetite baš u oktobru.


Aurora borealis – prizor za pamćenje
Kada vetar sa severa utiša sve oko vas, a zvezde zablistaju oštrije nego igde drugde, počinje predstava dostojna nekog filma Kristofera Nolana. Auroru borealis ne možete naručiti, ona se ne pojavljuje po želji, ali kada vas obasja tihom magijom, shvatite da ste svedočili nečemu starom stolećima i mnogo većem od svih nas. Najčešće se pojavljuje od septembra do marta, a oktobar je trenutak kada su šanse da je vidite idealne. Peninsula Snæfellsnes ili udaljena sela severno od Rejkjavika nude najbolje pozicije za posmatranje ovog prirodnog fenomena.

Sezona mira i autentičnih susreta
Letnje gužve su utihnule, a sneg još nije preuzeo puteve. Oktobar je vreme kada Island diše sporije, mirnije, i kada ga možete upoznati onakvog kakav jeste. Hoteli poput The Reykjavik Edition ili Kvosin Downtown nude luksuz u najlepšem smislu te reči, kroz udobnost stopljenu sa prirodom. Ulice Rejkjavika su mirne, ali živopisnije: umetničke galerije, kafići puni topline i zvuci džeza koji se stapaju sa mirisom morske soli. Razgovori sa meštanima odvijaju se bez žurbe, a konobar u restoranu pričaće vam o vetrovima kao o starim prijateljima, dok vi konačno shvatate da su na Islandu svi pomalo pesnici.


Ukus Islanda – hrana koja priča o posebnoj zemlji
U oktobru, sezona na tanjiru ima boju lave i miris mora. Island je u poslednjim godinama postao gastronomska destinacija koja ozbiljno konkuriše Kopenhagenu i Stokholmu, ali zadržava svoju specifičnost. U restoranu Dill, prvom islandskom sa Michelinovom zvezdicom, jela su poput pejzaža: jednostavna, čista i slikovita. Sušena riba, jagnjetina sa lavinim solima, povrće iz geotermalnih staklenika, sve odiše iskonskom svežinom. I naravno, tu je hleb pečen u pesku sa zagrejanom zemljom, a ovaj miris ostaće vam duboko u sećanju.
Oktobar je možda najnepretenciozniji period, ali ujedno i najiskreniji da upoznate Island. Od vas neće tražiti savršenu garderobu (ipak se obucite slojevito), ali će vam dati priliku da ga doživite u njegovoj nenašminkanosti. Neukroćenog, surovog i toplog, ali neodoljivo privlačnog. U ovakvoj zemlji čovek nauči dragocene lekcije. Lekcije da istinska lepota ne nastaje u savršenstvu, već u ravnoteži. A upravo tu, u oktobarskom dahu severa, ta se ravnoteža rađa.